La Ciutat dels Pirineus

La meitat del fòrum de Llívia es podrà veure de forma unificada

La meitat oriental del fòrum de Iulia Libica, entre una de les façanes del temple romà fins a un dels extrems, es podrà començar a veure de forma unificada després de la campanya d’excavacions d’enguany. Això serà possible després d’haver completat la desviació de les conduccions d’electricitat i gas que passaven pel mig d’aquesta zona, amb la qual cosa els treballs arqueològics se centraran en aquesta part del jaciment que ha quedat ‘alliberada’ del pas dels subministraments que donen servei a Llívia (Cerdanya). La campanya es durà a terme en dos períodes, un que començarà al maig i un altre que s’allargarà entre els mesos de setembre i octubre. També s’està mirant de fer una cobertura a la zona del temple, abans de començar a excavar-la.

El director del programa de Iulia Libica, Josep Guitart, ha dit que l’actuació d’enguany permetrà oferir un aspecte “molt diferent” del fòrum, únic al Pirineu. En aquest sentit, ha explicat que a mig termini caldrà impulsar un projecte per posar en valor i protegir les restes i que, segurament, passarà per cobrir el jaciment. A més, ha volgut destacar la implicació de l’Ajuntament de Llívia en el projecte, tant per adaptar l’urbanisme i la circulació per aquesta zona com pel fet de divulgar la seva importància a través del museu municipal.

Per la seva banda, el director de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica, Josep Maria Palet, ha assegurat que el fòrum de Llívia es convertirà en un “punt de referència internacional“, tant des del punt de vista del coneixement com per l’atracció de visitants que generarà. També ha ressaltat la importància que té el fet de poder protegir les restes per evitar que les estructures es malmetin entre campanya i campanya d’excavació. Finalment, ha comentat que a Meranges (Cerdanya) hi ha un altre jaciment de cronologia paral·lela a Iulia Libica que podria correspondre a un petit enclavament militar i que a partir d’aquest estiu es començarà a excavar en extensió.

La construcció del fòrum va començar a l’època de l’emperador August i, molt probablement, la iniciativa va sorgir coincidint amb el seu tercer viatge a Hispania, entre els anys 15-13 aC. Tot i això, no es va acabar amb tota la seva decoració arquitectònica i escultora fins a l’època de l’emperador Tiberi, a partir de l’any 14 de la nostra era. Per tal de donar a conèixer aquest patrimoni, s’ha elaborat un audiovisual que es pot veure a través de les xarxes socials i al Museu de Llívia.

Tags: Llívia
ACN

Missatges recents

Activat l’avís groc per tempestes i ràfegues de vent

El servei meteorològic ha activat l'avís groc per tempestes a partir d'aquest divendres al migdia. Segons han informat a través…

2 minuts fa

Terrassa aprova la renovació d’uns 7 km de canonades que acollirà 4 zones del municipi

Amb la renovació de prop de set kilòmetres de canonades a diferents trams de carrers de Ca n’Anglada, Can Parellada,…

46 minuts fa

Encamp torna a repartir compost entre els ciutadans per fomentar el reciclatge

El comú d'Encamp torna a oferir un any més el repartiment de compost gratuït per als ciutadans amb l'objectiu de…

51 minuts fa

El PSA demana la liquidació de l’impost de societats dels anys 2024 i 2025 del sector bancari

El conseller general del PS, Pere Baró, ha entrat una demanda d’informació on sol·licita al Govern pels beneficis del sector…

56 minuts fa

30 anys de presó per l’alemany que va assassinar d’un tret a una dona a Empuriabrava

L'Audiència de Girona ha condemnat a 30 anys de presó Jens Schumacher, l'assassí que va matar d'un tret una dona…

59 minuts fa

Gerard Figueras torna a la política de Vilanova i la Geltrú com a nou regidor de Junts

L’exsecretari d’Acció Exterior de la Generalitat Gerard Figueras torna a la primera línia de la política municipal de Vilanova i…

1 hora fa

Esta web utiliza cookies.