El mercuri desapareix dels processos de producció de clor de tot Catalunya

La ponència ambiental, del Departament de Territori i Sostenibilitat, ha renovat les autoritzacions ambientals de tres instal·lacions catalanes que han eliminat la tecnologia de mercuri en la producció de clor. Es tracta de les plantes que Ercros té a Flix (Ribera d’Ebre) i a Vila-seca i la Canonja (Tarragonès), i la d’Inovyn España –aliança entre Solvay i Ineos– a Martorell (Baix Llobregat).
Aquesta és una mostra de com la regulació ambiental està afavorint l’eliminació de substàncies tòxiques a través de la innovació tecnològica. Les cel·les electrolítiques de mercuri han quedat prohibides des de finals del 2017, en aplicació de la Directiva europea d’Emissions Industrials, adaptada a Catalunya dins la Llei de Prevenció i Control Ambiental d’Activitats, i del Reglament europeu de maig de 2017 sobre el mercuri.
Produir clor sense mercuri
Actualment existeixen tres processos industrials per fabricar clor, tots relatius a l’electròlisi de la sal: cel·les de mercuri, processos de membrana i diafragma. El primer, ja prohibit, és el més contaminant pel mercuri que pot emetre al medi ambient. La tecnologia de diafragma no utilitza aquest compost i és de més  eficiència energètica, però utilitza amiant a les instal·lacions més antigues.
A Europa es considera que l’alternativa més viable i ambientalment més neta és la utilització de la tecnologia de membrana, que no necessita el mercuri en el procés productiu i, a més, redueix més del 30% el consum elèctric en la producció.
Desmantellar els sistemes antics
La de membrana, considerada  millor tècnica disponible (MTD), és la que s’ha implantat a la planta d’Ercros de Vila-seca i la Canonja, amb una capacitat de producció de 120.000 tones de clor anuals. La planta de clor de Flix no s’ha actualitzat i ha quedat aturada, quedant-hi en funcionament només la de fosfat bicàlcic. En tots dos casos s’ha previst un període per al desmantellament dels antics sistemes de producció i per a la gestió del mercuri extret, que passa a considerar-se un residu que cal gestionar adequadament per les vies legalment establertes.
La planta d’Inovyn tampoc no ha comunicat la intenció de reconvertir el procés de producció de clor, que ha quedat aturat. La instal·lació ha deixat de fabricar aquest compost, però segueix tenint autoritzada la fabricació de clorur i policlorur de vinil. 
Redacció

La Ciutat és un diari de proximitat que cobreix tota l'actualitat local de les poblacions de Barcelona, Tarragona, Lleida, Terres de l'Ebre, Baix Gaià, Baix Penedès i Reus.

Missatges recents

Lloret de Mar presentarà la 25a edició de les Jornades Gastronòmiques de l’Arròs

El Gremi de Bars i Restaurants de Lloret de Mar ho té tot llest per a la XXV edició de…

6 minuts fa

Mor un home resident a Catalunya mentre feia un descens amb canoa amb la seva dona

Un home de 71 anys resident a Catalunya ha mort aquest dimecres mentre feia el descens del riu Sella, a…

29 minuts fa

FEDA arrenca les obres per unir les xarxes de calor d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany

Aquesta setmana han arrencat els treballs que durà a terme FEDA Ecoterm per unir les xarxes de calor d'Andorra la…

40 minuts fa

Espot respon a la Coordinadora per l’Habitatge: “el Govern no atén ultimàtums de ningú”

“Qualsevol mesura de reivindicació que pugui fer la Coordinadora per l'habitatge digne o qualsevol altra agrupació ciutadana és absolutament legítima,…

50 minuts fa

La fira de Sant Jordi d’Escaldes-Engordany instal·la 15 parades de roses, llibres i artesania

La plaça Coprínceps es converteix aquest dimecres en l'epicentre de la diada de Sant Jordi a Escaldes-Engordany. Aquest any, una…

1 hora fa

El Sant Jordi de Sant Julià de Lòria, “especial” pel caire social

Tretze parades (quatre de roses, tres de llibres i sis de productes artesanals i manualitats) i un sant Jordi que…

1 hora fa

Esta web utiliza cookies.