fbpx

El Castell de Vila-seca acull l’exposició “Josep Clarà i l’univers mediterrani”

Avatar photo

L’exposició acull una seixantena d’obres i s’estructura en set àmbits

Visita institucional a l’exposició de Josep Clarà al Castell de Vila-seca. JULIO COLLADO

Avui el Castell de Vila-seca ha acollit la roda de premsa de presentació de l’exposició “Josep Clarà  i l’univers mediterrani”, fruit del conveni de col·laboració amb la Fundació Vila Casas. L’acte ha anat a càrrec de l’alcalde de Vila-seca, Pere Segura; la regidora de Cultura, Manuela Moya;  l’assessora d’art de presidència de la Fundació Vila Casas, Natàlia Chocarro i la comissària de l’exposició, Cristina Rodríguez Samaniego.  

Aquesta exposició obre una finestra al món d’un dels artistes catalans més importants del segle XX. Escultor emblemàtic i sorprenent, Josep Clarà (Olot, 1878 – Barcelona, 1958), parteix del simbolisme per derivar cap a propostes d’arrel clàssica i mediterrània, vinculades amb el noucentisme. 

L’exposició, organitzada en col·laboració amb la Fundació Vila Casas, ens acompanya a través de la descoberta de l’obra i del tarannà íntim de l’escultor amb les seves obres més importants, una seixantena. La mostra d’escultures, que també recull dibuixos i pintures, permet d’endinsar-nos en el seu taller per entendre els processos, les tècniques i l’ús del model natural. Busca acostar al públic l’univers humà de l’artista, les seves facetes públiques i privades. D’aquesta manera, s’exploren així els seus escrits, les seves relacions amb altres artistes, la recepció ciutadana i crítica de l’obra, i la imatge que de si mateix construeix en el decurs de tota una vida, en un total de set àmbits expositius: Vers la Mediterrània, Clarà al taller, Natura ideal, Constel·lació d’afinitats, Col·leccionisme i encàrrec, La poètica del monument i El desaparegut Museu Clarà.

En primer lloc, l’alcalde de Vila-seca, Pere Segura, que ha destacat la figura internacional de Josep Clarà, ha valorat molt positivament l’aposta de l’Ajuntament de Vila-seca per a promocionar el món de la cultura de la mà de la Fundació Vila Casas, definint aquesta relació com una “col·laboració exitosa per a difondre la cultura al nostre territori”. 

Per la seva banda, Natàlia Chocarro, en relació a l’artista Josep Clarà, ha afirmat que “la seva figura comparteix relat amb molts artistes, els quals hem empès a l’oblit i, per aquest motiu, des de la Fundació Vila Casas s’ha treballat en promocionar i recuperar els noms artístics més emblemàtics del país”.

La regidora Manuela Moya ha agraït la col·laboració amb la Fundació i ha fet un repàs de les dades de visitants durant l’última exposició al Castell de Vila-seca del fotoperiodista Agustí Centelles, que va ser visitada per 9.500 persones, dels quals un 36% era població vila-secana i més del 46% provenia de la resta de Catalunya. A més, ha destacat “l’important paper que ha de tenir la cultura a la nostra societat” afegint que “aquesta exposició neix amb la voluntat de reivindicar aquest paper, incidint especialment amb els col·lectius joves i els escolars, oferint-los visites guiades”. 

Finalment, la comissària de l’exposició, Cristina Rodríguez, ha destacat Clarà com “un dels nostres grans artistes, una de les figures més importants de l’art recent i l’escultor més destacat de la seva generació amb més projecció internacional”. 

Seguidament a la roda de premsa, s’ha procedit a inaugurar l’exposició, que ha comptat amb la presència del president de la Fundació Vila Casas, Antoni Vila Casas, i el seu director d’art, Àlex Susanna. 

Cal recordar que l’exposició es podrà visitar fins al proper 5 de juny de 2022, en horari de 10.00 a 14.00 h els dijous i divendres, de 10.00 a 14.00 h i de 16.00 a 20.00 h els dissabtes, i de 10.00 a 14.00 h els diumenges i festius. 

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Igualada organitza diveros concerts durant tot novembre per la diada de Santa Cecília

Notícia següent

L’incendi a la nau abandonada de Reus destapa una plantació de marihuana al soterrani

Notícies relacionades