La Ciutat de Tarragona

Una quarantena d’estudiants d’enginyeries participen en la hackató de computació al núvol

La sala de Juntes del campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili ha acollit durant dos dies, des del divendres 14 de febrer fins l’endemà dissabte a la tarda, la Hackató Cloud Computing. Després de l’èxit de la Hackató Robotech, en aquesta edició hi han participat deu grups de tres o quatre estudiants que han treballat durant 24 hores ininterrompudes per aconseguir trobar una solució al repte plantejat. Ha estat una activitat coorganitzada per T-Systems, proveïdor europeu de serveis informàtics, i la URV a través de la Càtedra URV-T-Systems Cloud Computing, que té com a objectiu analitzar l’impacte de la tecnologia cloud en el món empresarial i la societat mitjançant la investigació, la divulgació i la formació a estudiants i professionals.

Aquesta hackató ha estat adreçada als estudiants de les diverses enginyeries (Enginyeria Informàtica o Enginyeria de Sistemes i Serveis de Telecomunicacions, entre d’altres) en últims cursos o màster. El repte ha consistit en el desenvolupament de programari per al núvol d’interès ciutadà mitjançant dades del territori i les capacitats d’Amazon Web Services (AWS). A partir d’això, els equips han hagut de moure la informació al núvol (cloud), fer una anàlisi d’aquestes dades i desenvolupar una aplicació amb impacte social, útil i adaptada a un format visual.

Algunes de les possibles temàtiques de les aplicacions eren el turisme, l’urbanisme, la contaminació… Els estudiants, però, han tingut total llibertat en el desenvolupament en tractar-se d’un repte obert. S’ha buscat que treballessin a través de la creativitat i sobretot que desenvolupessin les seves soft skills (competències genèriques), és a dir, el treball en equip, la comunicació, el pensament crític i la resiliència entre d’altres.

Moment dels premis

Tot seguit, el jurat ha valorat les propostes presentades a partir d’aspectes clau com el disseny de l’aplicació, la viabilitat de la solució, la pulcritud del codi, l’ús eficient del núvol i les dades del territori o l’experiència de navegació intuïtiva de la plataforma amb la intenció que la ciutadania pugui consultar i interaccionar fàcilment amb els resultats.

L’equip Kernel Panic, compost pels estudiants Álvaro Lucas, Elena Díez , Marina Oteiza i Àitor Olivares, ha estat guardonat amb el primer premi pel seu projecte “FixTarraco – Plataforma de Report i Millora Urbana per a Tarragona”, una aplicació web que permet als ciutadans reportar incidències urbanes i suggerir millores a Tarragona. Amb un mapa interactiu i intel·ligència artificial, facilita la gestió municipal prioritzant els problemes segons l’impacte i la gravetat. La plataforma fomenta la participació ciutadana i contribueix a un entorn més segur i net. Es basa en tecnologies com Java, SQL, AWS i OpenStreetMap per garantir una gestió eficient.

El segon premi va anar per Cloud Crushers, format per Juan Carlos Medinilla, Stefan Octavian i Joan Muntó pel projecte “SafeRoute – Sistema d’Alertes Intel·ligents per a la Seguretat Viària”. Es tracta d’un prototip d’aplicació per millorar la seguretat viària. L’aplicatiu analitza en temps real dades de sinistralitat i radars per identificar zones de risc i enviar alertes als conductors quan es troben en àrees perilloses. Basat en tecnologia Cloud, garanteix escalabilitat i disponibilitat per a tots els usuaris. Utilitza Python, React, Leaflet.js i bases de dades obertes, fomentant l’ús de dades per prevenir accidents i millorar la consciència viària.

El tercer premi ha estat pel grup Coffee Coders, compost per Angelina Ruiz, Josep Lluís Marín Trabalón i Ivan Arenal Fernandez, que han desenvolupat “InfoViviendaTGN – Plataforma d’Informació sobre el Mercat d’Habitatge al Tarragonès”, una aplicació que informa sobre els preus del lloguer a Tarragona i voltants, ajudant els usuaris a trobar habitatge segons el seu pressupost i preferències. A més, ofereix mapes interactius, filtres personalitzats i prediccions a cinc anys vista basades en dades obertes. Utilitza tecnologies com Python, Node.js, MongoDB Atlas i AWS per garantir escalabilitat i eficiència. El seu impacte és especialment rellevant en un mercat immobiliari en constant creixement com el del Tarragonès.

Tags: TarragonaURV
Adrià Torres Redacció

Missatges recents

Torna la pluja a Catalunya amb alerta groga en més d’una desena de comarques

El Servei Meteorològic de Catalunya ha anunciat que s'esperen pluges acompanyades de tempesta durant la tarda i la nit d'avui.…

5 hores fa

La Fira del bestiar d’Ordino arrenca amb l’objectiu fixat en els 5.000 visitants

La cinquena edició de la Fira del bestiar d'Ordino ha donat aquest dissabte el tret de sortida amb l'objectiu d'igualar…

5 hores fa

El Rec.0 d’Igualada aplega més de 100 marques i 100.000 visitants

El Rec.0 d'Igualada ha tancat portes aquest dissabte amb un càlcul d'assistents similar a la xifra de l’edició passada, del…

5 hores fa

Descobreixen un fugitiu brasiler a Cervera després d’amagar-se a Catalunya

Els Mossos d'Esquadra han anunciat avui que després d'una intensa investigació, han aconseguit detenir un fugitiu de la justícia brasilera…

6 hores fa

Ferit greu un home després de ser apunyalat per un conegut en una baralla de bar

Després de l'incident amb armes blanques que ha provocat quatre detinguts a Palamós, un altre home està en estat greu…

6 hores fa

Dos lladres multireincidents atemoreixen la Bisbal d’Empordà i fereixen un empresari

La Policia Local de la Bisbal d’Empordà, amb el suport dels Mossos d’Esquadra, ha detingut dues persones per dos delictes…

6 hores fa

Esta web utiliza cookies.