Un equip investigador de la Universitat Rovira i Virgili ha observat que el fet de seguir una alimentació rica en greixos i sucres presents en aliments ultraprocessats (com la brioixeria) durant un període de sis setmanes provoca un increment de molècules inflamatòries en l’organisme, les quals fan augmentar l’excitabilitat dels nervis musculars, el que s’anomena neurotransmissió musculoesquelètica.
Els experiments es van fer en ratolins suïssos mascles. Un grup es va alimentar amb una dieta típica de cafeteria, alta ens sucres afegits, com brioixeria, i un altre va fer una dieta comercial alta en greixos, tots dos durant un període de sis setmanes. Es van calcular els adipòcits intramusculars, és a dir, l’acumulació de greix, i la neurotransmissió neuromuscular, que és la resposta dels nervis musculars que s’avalua pel procediment de l’electromiografia.
La ingesta d’una dieta de cafeteria va mostrar la presència de més adipòcits al teixit muscular, però no va passar el mateix amb la dieta rica en greixos. Tots dos grups experimentals van mostrar, però, un augment de la neurotransmissió neuromuscular que va durar diverses setmanes després d’haver interromput les dietes. La conclusió de l’estudi ha estat que el subministrament d’una dieta hipercalòrica durant sis setmanes en ratolins incrementa la neurotransmissió, de manera que es facilita així el desenvolupament de dolor muscular. Passat aquest període, els animals recuperaven ràpidament el seu pes normal, però encara seguien els paràmetres de neurotransmissió alts durant diverses setmanes.
Les societats occidentals tenen un clar augment de la taxa d’obesitat i sobrepès. Del 1975 al 2016 la taxa d’obesitat mundial es va triplicar. El 2030 més del 38% de la població adulta mundial tindrà sobrepès i el 20% serà obès. L’obesitat i el sobrepès es consideren una epidèmia relacionada amb el desenvolupament de diverses patologies com la diabetis, les malalties cardiovasculars, la síndrome metabòlica i el dolor musculoesquelètic.
Els estudis indiquen que hi ha una forta relació entre obesitat i dolor. Normalment, l’associació entre el sobrepès i el dolor musculoesquelètic s’ha atribuït a un augment de l’estrès mecànic causat pel sobrepès en les articulacions de càrrega (les articulacions es fan malbé pel pes que suporten). No obstant això, l’estudi que s’acaba de publicar a la revista Nutrients “mostra una associació entre dolor i sobrepès independent de la sobrecàrrega mecànica i és probable que impliqui fenòmens sistèmics, els de tot l’organisme”, explica Manel Santafè, un dels autors del treball.
El Servei Meteorològic de Catalunya ha anunciat que s'esperen pluges acompanyades de tempesta durant la tarda i la nit d'avui.…
La cinquena edició de la Fira del bestiar d'Ordino ha donat aquest dissabte el tret de sortida amb l'objectiu d'igualar…
El Rec.0 d'Igualada ha tancat portes aquest dissabte amb un càlcul d'assistents similar a la xifra de l’edició passada, del…
Els Mossos d'Esquadra han anunciat avui que després d'una intensa investigació, han aconseguit detenir un fugitiu de la justícia brasilera…
Després de l'incident amb armes blanques que ha provocat quatre detinguts a Palamós, un altre home està en estat greu…
La Policia Local de la Bisbal d’Empordà, amb el suport dels Mossos d’Esquadra, ha detingut dues persones per dos delictes…
Esta web utiliza cookies.