Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

Teresa Pallarès: “Som àrea metropolitana i hem de tenir unes infraestructures que recolzin el territori”

Tarragona és una de les demarcacions de Catalunya amb més projecció. Grans plans de futur que quan s’engeguin, donaran un tomb de campana al territori convertint-lo en l’àrea metropolitana més potent de Catalunya. La logística, la química, el turisme, els serveis, converteixen les comarques de Tarragona en un punt d’atracció important, especialment si el futur es contempla amb perspectiva post pandèmica.

Teresa Pallarès és la Delegada del Govern a Tarragona i desgrana en aquesta entrevista,  quins són els projectes que venen i cap a on s’encamina el territori.

El primer punt important a tractar és el de la pandèmia. Com s’ha gestionat des de la Delegació del Govern?

La pandèmia va començar a gestionar-la l’anterior delegat i ell va assumir una càrrega important d’organització i gestió de la nova situació. Nosaltres hem recollit el fruit dels mecanismes que ja havia engegat la Generalitat i de les Delegacions i ens ha tocat gestionar l’Òmicron, amb un increment exponencial de casos que ha tensat encara més el sistema sanitari.

A les reunions de seguiment fem connectar tots els Ajuntaments, perquè va molt bé compartir problemàtiques i que la informació flueixi. L’alcalde o el regidor es connecta, les qüestions es comparteixen i això també ajuda. Estic orgullosa de l’equip de directors territorials que tenim, gent que està a l’alçada i sap donar respostes quan toca.

Ara que podem dir que encara estem a primers anys, quins són els propòsits de la Delegació pel territori?

Destacaré quatre temes.

El primer assumpte és acabar de gestionar la pandèmia, perquè això afecta el benestar de les persones en molts aspectes: salut, social, econòmic. Hi ha una feina ingent des de la Conselleria de Serveis Socials i des dels municipis.

El segon propòsit és el PLASEQTA. Tot just estàvem fent el desplegament quan es va produir l’accident d’IQOXE que ha provocat un canvi de plantejament. Aquest PLASEQTA està caminant amb totes les tasques de formació i una campanya de comunicació molt potent per comprovar si estem preparats per fer un simulacre sabent tothom què ha de fer.  Jo crec que aquest és un pal de paller molt important.

El tercer propòsit es refereix a les infraestructures. Apostem fort pel desenvolupament del tramvia. Jo crec que aquest tema ha de tirar endavant sí o sí. Som àrea metropolitana i hem de tenir les institucions en coordinació, és a dir governança, ser competitius i unes infraestructures que recolzin el territori.

Estem treballant intensament en el disseny del tramvia i com ha d’anar. Tan de bo aquest projecte depengués només de la Generalitat perquè ja hauríem fet feina fa molt de temps. El tramvia és l’inici per parlar d’intermodalitat, de mercaderies per l’interior, de definició de l’àrea metropolitana des del punt de vista de la sostenibilitat que inclou la mobilitat, l’economia, la societat. El territori ho necessita i comptem amb tots els elements que calen.

La quarta qüestió és la seguretat que està aflorant a l’entorn de la marihuana. Això causa preocupació. Aquest tema ha anat a l’entorn del COVID, amb gent que es dedica a segons quines activitats i que fan ocupacions a municipis i urbanitzacions. Aquest tema està a l’ordre del dia i és un repte a molts punts de Catalunya. Per a nosaltres és important.

En aquests darrers temps s’ha evidenciat que qualsevol política ha de prioritzar les persones però, hi ha prou recursos per fer-ho com cal? 

Tenim falta de recursos. Els diners són necessaris. El model de societat en la que vivim ho imposa. Es pot entrar en economies col·laboratives, solidàries, però en el fons sempre hi ha d’haver recursos.

El primer punt és que patim un greuge comparatiu respecte altres punts de l’Estat Espanyol. El segon és l’espoli fiscal i ho puc dir així mateix. He sigut presidenta de la Comissió d’Economia del Parlament i he tingut temps de veure números i d’analitzar-los. He portat els darrers pressupostos al Parlament com a responsable del meu grup i sé del que parlo. El 85% dels ingressos del pressupost que arriben a Catalunya són bestretes i l’altra 15% és el que generem amb els recursos propis. Això ens treu competitivitat. Llavors hem de posar una fiscalitat amb les successions, l’impost del Co2, les begudes ensucrades. Catalunya ha de treure recursos perquè cal donar respostes a la nostra gent. Això va més enllà del Procés. Això va d’entendre que la Generalitat ha de donar el millor servei públic possible a les persones amb els seus propis recursos, generar-los i distribuir-los.

El tema del que tothom parla i que la pandèmia ha accelerat: la connectivitat. Com tenim aquest tema i la implantació del 5G al territori?

Com se sol dir, estem a la darrera milla. El compromís del vicepresident Jordi Puigneró és fer arribar la fibra a totes les capitals de comarca abans de finalitzar el mandat. Està pressupostat i és una responsabilitat de la Generalitat.

La segona part és com fem arribar aquesta connectivitat fins al darrer poble de la demarcació i aquí tenim implicacions de les administracions locals, la Diputació i els operadors privats, perquè sigui possible. També és una resposta a la època que hem viscut i en la que hem après a teletreballar.

El  desplegament ha d’anar acompanyat per tirar endavant. Avui ningú entén que no puguis connectar-te des de qualsevol lloc amb el mòbil o amb l’ordinador. La Covid ha accelerat d’una forma brutal aquesta necessitat. És un compromís de la Generalitat i s’està treballant en col·laboració amb la Diputació, els ajuntaments i les operadores que acaben posant la fibra. Aquest és un repte molt important i que encara queda feina per fer.

Una altra qüestió important i que afecta de forma global és l’emergència climàtica. Com es planteja des de la Delegació del Govern de Tarragona el procés de descarbonització i la lluita contra el canvi climàtic?

Hi ha diverses formes de lluitar contra aquesta amenaça i moltes institucions ja hi estan posades, especialment els Ajuntaments. Des de la Delegació del Govern donem suport total a un projecte per Tarragona que és la connexió entre dos elements importantíssims, que són la indústria i les fonts de coneixement, la universitat. Tenim una universitat jove, però que està donant passos de gegants en innovació, investigació, en molts temes molt potents, i que ha sabut trobar els punts de connexió amb la indústria química, amb el turisme i amb la bionutrició, que són les potes fortes de casa nostra.

Estic parlant d’un projecte punter, pioner i potentíssim: La Vall de l’Hidrogen.

Jo crec que és un projecte que ens hem de mirar com una alternativa a les carbonitzacions, perquè en el tema de l’hidrogen encara queda molta feina per fer. Aquest projecte té un gran abast i aviat començarem a veure circular busos urbans funcionant amb hidrogen, el tramvia…

A l’hidrogen, quan es li afegeix oxigen per crear energia desprèn vapor d’aigua, H2O i per tant, estem parlant d’una font de descarbonització molt important. A Tarragona hi ha empreses que treballen amb clor i que poden arribar a produir hidrogen.

En aquest moment ja estan produint hidrogen que alimenta altres empreses que també l’utilitzen i per tant, estem valorant com podem fer això viable.

Tot això està molt bé, però per arribar a produir hidrogen cal energia. D’on està previst que surti?

Efectivament, per aconseguir l’electròlisi de l’aigua i separar l’hidrogen de l’oxigen cal energia que s’hauria de produir de forma verda, per això es diu hidrogen verd. Per tant, aquí darrera hi ha una altra definició de país que és els punts en els quals es poden col·locar o bé aerogeneradors o plaques solars, perquè com a país puguem definir quin és el nostre model energètic.  Tenim unes premisses que ens marquen la Llei de Canvi Climàtic de 2015, amb tancament de les nuclears i uns objectiu d’energia renovables. Ens hem de moure per aquí i per tant, necessitem talent, innovació i lideratges que prenguin decisions molt valentes. Això és molt important en una àrea metropolitana: els lideratges

Després de molt de temps sembla que ja està clar que el Fòrum Judicial s’instal·larà a la Tabacalera donant-li ús, que també és una antiga reivindicació de Tarragona…

Tarragona ha de tenir Ciutat Judicial sí o sí. És una de les capitals que no té un centre, com tampoc la Generalitat té un edifici únic. Tot això passa per anar de la mà amb l’Ajuntament perquè un edifici com la Tabacalera té un impacte per a  la ciutat i la ciutadania, per poder tenir d’una vegada tots els serveis judicials junts. Això vol dir optimitzar recursos, una oficina d’atenció molt més àmplia; el mateix que pensem amb l’edifici de la Generalitat.

A nivell de Tarragona però també del territori, hi ha altres projectes molt importants. Els desgranem?

A Tarragona hi ha la Ciutat del Repòs. Ja s’han començat a fer reunions Generalitat-Ajuntament per buscar solucions. El repte és important i a nivell territorial es una infraestructura rellevant. S’ha d’exercir la capitalitat i Tarragona té projectes potents: el Fòrum Judicial, les infraestructures que vindran, l’aeroport…

I encara n’hi ha un altre: el Hard Rock. És un tema que s’ha polititzat bastant. Està pendent de l’aprovació inicial del pla urbanístic, a l’espera de donar el tret de sortida. És un projecte compromès, que ha tingut moltes reformes perquè tindrà un impacte econòmic a la zona turística. També en el seu dia, PortAventura va tenir moltes crítiques i ara tot el sector hoteler està molt lligat a Port Aventura. No sabem si serà el mateix, però és un projecte que tirarà endavant, amb l’aprovació urbanística i les infraestructures que s’han d’anar desenvolupant.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Epizen inicia la instal·lació de la segona pell exterior

Notícia següent

Troben un cadàver dins una nau industrial de Sabadell

Notícies relacionades