Detenen a Perafort un fugitiu polonès buscat per homicidi

En ser arrestat, estava manipulant un carregament de marihuana amagat en pots de tomàquet que s'havien d'enviar a Polònia

La policia espanyola va arrestar dimarts a Perafort (Tarragonès) un home de 36 anys, nacionalitat polonesa que tenia una Ordre Europea de Detenció i Entrega dictada per les autoritats de Polònia per un delicte d’homicidi i un altre en grau de temptativa. El fugitiu va ser enxampat quan estava carregant un camió amb diversos palets amb llaunes de tomàquet manipulades que ocultaven en el seu interior 20 quilos de marihuana. Se l’acusa d’apunyalar mortalment un home i causar lesions greus en una baralla l’agost del 2016 a la localitat de Katowice. L’arrestat s’havia deixat barba, el cabell llarg i s’havia fet una rinoplàstia i es podria haver intentat alterar les seves petges, ja que tenia les crestes papil·lars molt desgastades.

La detenció d’aquest fugitiu ha estat possible gràcies al canal de cooperació policial internacional ENFAST –xarxa europea d’equips de busca activa de fugitius. L’home era buscat per una baralla que va tenir lloc el 21 d’agost del 2016 a Katowice, a Polònia, en la qual hauria apunyalat diverses vegades al tòrax a un home, que finalment va morir. En el mateix enfrontament també va apunyalar a un altre home, que va resultar ferit de gravetat.

El mes de setembre es van activar els mecanismes de col·laboració policial internacional a través de la xarxa ENFAST per localitzar el fugitiu a l’estat espanyol després de buscar-lo sense èxit a Alemanya, Holanda, la República Txeca i Irlanda.

Els investigadors del Grup de Localització de Fugitius Internacionals- FAST Spain (Fugitives Active Search Team)- i de la Brigada Provincial de Policia Judicial de Tarragona van esbrinar que es podria haver amagat en algun punt de Tarragona. L’home feia servir la identitat d’un compatriota que estava complint condemna a Polònia. Una identitat que també havia utilitzat per transportar a Polònia un carregament de llaunes de tomàquet en conserva. La mercaderia s’havia de carregar en una nau industrial de Perafort. Per aquesta raó, es va activar un dispositiu policial que va permetre l’arrest del fugitiu quan estava preparant l’enviament.

En total es van trobar 63 llaunes modificades que contenien 20 quilos de marihuana. Els agents van intervenir una balança per pesar la droga, bosses i una màquina per envasar-la al vuit, llaunes noves i altres utensilis per la seva manipulació i ocultació. A més, també va trobar la documentació manipulada que l’home feia servir per residir a l’Estat.

Paral·lelament, es va fer una inspecció a la direcció on anava destinat l’enviament a Polònia, on es van localitzar unes 400 llaunes buides, cosa que fa pensar que podria formar part d’una organització estable pel transport de droga entre els dos països, que amb aquest dispositiu hauria quedat desarticulada.