Dissabte, 20 d'abril de 2024
És notícia

Xavier Marcos: “El més complicat d’aquesta situació ha estat la gestió emotiva”

Foto de l’alcalde de Els Pallaresos, Xavier Marcos, durant l’entrevista amb La Ciutat. Foto: Daniel M. Jorba.

Xavier Marcos és alcalde de Els Pallaresos des de juny de 2019. Actualment, el seu partit, IP Els Pallaresos, està governant en coalició amb el Partit Socialista i Ciutadans. Assegura que l’important és el municipi i el respecte. Per altra banda, ens comenta que el més dur de la crisi de la COVID-19 ha estat la gestió emotiva i tot el succeït a la residència Nostrallar.

Aquest passat mes de maig es va complir el primer any de mandat després de les eleccions de maig de 2019. Quina valoració en fa d’aquest primer any al capdavant del consistori de Els Pallaresos?
Tot i que en línies generals és positiva, he de dir que estic una mica decebut pel comportament que ha tingut una part important de la oposició durant tot aquest temps. Aquesta ha estat extremadament agressiva i apurant la legalitat fins al darrer segon.

Tot i això, l’equip de govern es manté fort, estable i en bona harmonia, i això és positiu. És cert que tenim regidors novells i que la meva feina, i la dels meus companys més veterans, ha estat la d’intentar polir detalls que pot tenir una persona que entra nova a l’Ajuntament, però la resposta d’aquests ha estat brillant. Tenim la gran sort de tenir regidors amb una preparació fantàstica. Estic molt content de l’equip de govern, sobretot perquè és un equip que, com dirien en castellà, és molt “variopinto”. És una coalició entre socialistes, ciutadans i el nostre partit, que és independent, que ens ha portat a l’Ajuntament i amb la que hem tot allò que hem plasmat s’està complint totalment. Per altra banda, tot i les diferències ideològiques que poden existir entre els partits, l’harmonia és molt bona i la democràcia impera, que és l’important.

Quina és la motivació d’aquest enfrontament que ha comentat amb l’oposició?
Segurament perquè la passada legislatura tenien l’alcaldia i no han acabat de pair que no arribéssim a un acord. Però per altra banda, l’altra part de la oposició, està treballant molt bé, ja que és una oposició constructiva, i això és el que haurà de ser amb tothom.

Vostè ha estat regidor durant els darrers anys a l’Ajuntament. Com ha estat l’arribada del seu partit a l’alcaldia?
Ha estat un orgull i un èxit total. Quan vam començar l’any 2006 ningú donava un “duro” per nosaltres. Fins i tot recordo una reunió amb secretaris d’organització d’un partit, aleshores molt important, que ens van dir que possiblement no acabaríem ni aquella legislatura. Però hem sobreviscut, i a més hem anat incrementant el número de vots eleccions rere eleccions. Les darreres vam ser, en proporció, el partit amb més increment de vots, i per pocs no vam ser segona força política. Però va ser suficient per tenir el segon regidor, i això, per un partit com el nostre que no té el recolzament d’una institució o d’un gran partit i que només està format per veïns que volen col•laborar i posar el seu granet de sorra per millorar les condicions de vida del poble, és molt important.

La gent se n’ha adonat que hi ha dos mons al voltant nostre: el local, que ens obliga a intentar millorar dia a dia les condicions de tots el conciutadans del nostre municipi, i el món més global, que són paraules majors i on les decisions es prenen a Barcelona, Madrid i, si m’apures, a Brussel·les. En el cas que ens ocupa, tots estem d’acord amb el municipalisme. El que ens preocupa és el dia a dia del nostre poble.

El pacte de govern amb socialistes i ciutadans s’ha entès al poble?
Com he dit, el nostre és un partit de centre esquerra. Hi caben totes les opcions polítiques sempre que hi hagi respecte i que es parli en clau de poble. El que és de fora ni es discuteix. Per tant, el pacte que es va fer en el seu moment, si que s’ha entès. El que demanem és llibertat de vot per tots el membres de l’equip de govern, que fins ara s’ha mantingut, i, sobretot, respecte a les idees dels demés. Al nostre partit, per exemple, hi ha gent que és independentista i gent que no. Parlar en clau poble és el que ens ajuda a avançar.

Han pogut dur a terme alguna de les accions proposades per l’actual govern abans que es declarés l’Estat d’Alarma?
El que s’ha fet, sobretot, és plasmar projectes en paper. No hi ha hagut temps d’executar-los ja que els terminis s’han allargat i les obres s’han paralitzat per tot el tema de la Covid-19. A dia d’avui, puc dir que s’han reprès moltes coses i aviat es començaran una sèrie d’obres que, si tot això no hagués passat, ja haurien començat.

Un dels projectes estrella que vau presentar durant la campanya electoral va ser el vial, de 900 metres de longitud, que ha d’unir la urbanització de Jardins Imperi amb el poble. En quin punt es troba aquest projecte?
El vial també ha estat afectat pel COVID, però també per una errada. Quan es va aprovar el projecte al ple de l’Ajuntament, a la comissió d’urbanisme de Tarragona i a la territorial de Barcelona, ningú se’n va adonar que es trepitjaven uns metres quadrats d’una àrea que es va fer al 2008 conjuntament entre Tarragona i Pallaresos. Aquests metres quadrats no es poden solapar i a Barcelona vam arribar a un acord per modificar aquesta zona i començar a fer les obres dividides en dues fases. La primera va de Pallaresos Park fins al poble, creuant la carretera, i la segona fase, que és la connexió amb el carrer 11 de setembre, es farà quan estigui solucionat el tema aquest del solapament i que fins ara ha estat aturat. És possible que aquest any es comencin a moure terres d’aquest projecte.

Parlem de la crisi del Coronavirus. Com s’ha viscut la pandèmia a Els Pallaresos?
La resposta dels veïns i veïnes ha estat molt positiva. La gent ha respectat molt les mesures de seguretat promulgades tant pel govern central com per la Generalitat i pel propi Ajuntament.

No obstant, i com sabeu, hem tingut la desgràcia de la residència que va superar els 50 morts, i això va ser molt dur. Hi va haver molta manca d’informació i de col•laboració. La situació va ser molt greu. La col·laboració per part de responsables de sanitat de Tarragona va ser molt justa, i la que vam tenir per part del delegat de la Generalitat, el sr. Oscar Peris, molt correcte. Davant de tot el dalt avall que es va originar per a situació excepcional que es va viure, i també per la manca de recursos de l’Ajuntament, vam optar fer aquella famosa resposta a qui ens va oferir ajuda en aquell moment, que va ser l’exercit i que ens va donar un cop de mà.

Tenint en compte que ha estat una situació que ha sobrevingut a tothom, com s’ha gestionat aquesta crisi sanitària al poble?
No va caler fer molta cosa perquè les veïnes i veïns han estat molt responsables. Des de l’Ajuntament de seguida vam tancar espais públics (biblioteca, centre esportiu, parcs…).Un seguit de mesures que es van entendre i es van respectar. La problemàtica ha estat, com arreu del món, la manca de material de protecció, desinfectants… i els preus abusius.

En el cas concret de l’Ajuntament de seguida es va implantar el teletreball, a excepció del personal de carrer de l’Ajuntament (com son els vigilants i la brigada municipal) que van tenir una resposta extraordinària. Han estat al carrer jugant-se la vida i desinfectant el carrer amb el material que teníem.

Què ha estat el més complicat de tota aquesta gestió?
La gestió emotiva ha estat molt dura. El cas de la residència… el personal demanava ajuda a crits. Els familiars dels avis i avies que estaven a la residència van patir molt, ja que no tenien informació i no podien veure els seus familiars. Trucaven dematí, tarda i nit, per saber com es trobaven. Hi ha hagut casos molt durs. Tot l’equip de govern ha estat al peu del canó durant l’Estat d’Alarma. Les jornades eren de set del matí a dues de la matinada. Hem estat a casa, però les trucades i les videoconferències no han parat. La feinada ha estat poder dormir, sobretot pel que s’estava vivint. A tot això se li ha de sumar la feina de l’Ajuntament. Ha estat un període molt dur.

L’Ajuntament ha actuat en bloc davant aquesta situació?
No. Alguns han actuat de manera totalment contraria a la lògica i ètica que corresponia a aquest cas. Ara bé, la resta de partits del municipi, fins i tot aquells partits que actualment no tenen representació al consistori, van oferir l’escalf i l’ajut a l’Ajuntament.

Quines són les mesures econòmiques que es prendran des del consistori per tal de pal·liar els efectes d’aquesta crisi sanitària?
N’hi ha moltíssimes. Parlem d’una mesura econòmica, per exemple, quan entres a l’Ajuntament. Hi ha les línies per marcar els carrils, els separadors de metacrilat, el gel hidro alcohòlic… Tot això fa veure que les mesures que s’ha pres han estat moltes i molt grans. Un altre mesura ha estat reunir un acopi de material d’equips de protecció perquè, si torna a passar, estiguem preparats.

A banda de tot això, l’equip de govern va presentar al darrer ple una sèrie de mesures i ajuts econòmics per totes aquelles persones i empreses que hagin tingut una merma important d’ingressos durant l’Estat d’Alarma. Les ajudes es podran començar a demanar a partir del 15 de juliol i durant 30 dies. Aquestes són ajudes que no son més ni menys que altres pobles, però si que puc dir que, en proporció a pobles amb pressupostos més alts que Els Pallaresos, l’ajuda supera bastant als ajuts plantejats per altres ajuntaments.

A banda d’això, estem en converses amb els departaments d’Ensenyament i Salut de la Generalitat per poder col•laborar el màxim possible. Sobretot amb Ensenyament, ja que ja estem pensant i treballant en el nou curs escolar i tractant de solucionar els problemes d’espai que s’estan detectant. En aquest cas, com Ajuntament posarem a la disposició de la Generalitat tot el que tinguem disponible.

Per altra banda, estem preparant una campanya per promocionar el consum al poble. Volem intentar ajudar al teixit industrial i al comerç de Els Pallaresos. Tant siguin botigues, com professional de metal·lúrgia, etc… Totes les activitats que puguem reactivar al nostre poble els hi intentarem donar suport. Per això estem fent aquest vídeo promocional del comerç local. La idea de la campanya és “consumeix a casa, consumeix a Pallaresos, i això és força important. Per altra banda, com enguany no tindrem llibret de festes, farem el BIM (Butlletí d’Informació Municipal) a la inversa. En comptes de captar anunciants, el que farem serà publicitar als industrials i comerciants de Els Pallaresos.

Què passarà amb la Festa Major?
De la mateixa manera que es va suspendre la Festa Petita, la festa de Sant Isidre, i Sant Joan, hem decidit reduir, al màxim, els actes de la Festa Major que celebrem a l’agost. En aquest cas hem programat només una sèrie de concerts amb reserva de plaça, aforament reduït, tothom assegut i a l’aire lliure.

Esperem que no passi, però tal i com alerten les autoritats i la pròpia OMS, estan preparats per un rebrot?
Intentarem estar-ho físicament i mentalment. Físicament, estem intentant tenir en estoc una sèrie d’equips de protecció i de materials perquè no ens enganxi “el toro”, com ja va passar, aquí i a tot el món.

Mentalment és el problema. I això s’està veient a tot arreu. Tenim l’exemple d eles platges. S’han hagut de tancar per excés de personal. Hi ha molta gent que no respecta les normes de seguretat. Diria que el caràcter llatí està influint en aquesta baixada de braços i ho hem d’evitar, ja que la recaiguda pot ser terrible des del punt de vista social i, sobretot, econòmic. No se si la població està totalment mentalitzada del greu que pot ser tornar a recaure en aquesta situació.

Com a alcalde i màxim responsable de l’Ajuntament, quin és el missatge que vol donar als convilatans?
Demano que la gent prengui consciència de la immensa importància que té mantenir les condicions de seguretat que ens recomanen, l’ús dels equips de protecció, les distàncies… Tot això és pot fer sense deixar de sortir de casa i de fer les despeses habituals que tenim, perquè tothom ha de poder viure, però fem-ho amb seguretat, respectant als demés, respectant la seguretat dels nostres veïns i veïnes.

Es preocupant anar a un supermercat i veure que no es respecten les mesures, i si dius alguna cosa la gent s’enfada… Ens hem d’adonar que es molt important respectar. Hem de mantenir el país, el poble viu… el motor econòmic no es pot aturar. Si ens aturem perquè no respectem les mesures de seguretat i tornem a caure en el confinament, les conseqüències poden ser molt greus, en el tema de salut i econòmic. I no se si el país això ho tornarà suportar.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Catalunya ha fet més de 700.000 proves PCR

Notícia següent

Ferit greu un motorista que ha xocat contra un cotxe a Banyoles

Notícies relacionades