Roc Muñoz: “El més complicat és veure les dificultats de moltes famílies que han perdut la feina”

Foto de l'alcalde, Roc Muñoz. Foto: Cedida.

El passat mes de juny es va complir el primer any de mandat després de les eleccions de maig de 2019. Quina valoració en fa d’aquest primer any al capdavant del consistori?
La valoració és molt positiva. El PSC porta governant a la Canonja des de fa molts anys en majoria absoluta i tenim un projecte continuista, que hem pogut dur a terme durant tots aquests anys de mandat. No cal dir que el municipi ha canviat molt i especialment des de la recuperació de la municipalitat, consolidant equipaments i infraestructures que necessitàvem.

Per altra banda, no podem deixar de parlar de la crisi sanitària en la que ens veiem immersos en aquests moments. Com s’està gestionant la pandèmia des de l’Ajuntament?
Doncs com en altres administracions públiques, però al ser una administració local hem de donar una resposta ràpida i propera als nostres ciutadans, transmeten la seguretat i la tranquil·litat que calen en aquests moments. He de donar les gràcies a tot l’equip de regidors, el cos de la Guàrdia Municipal, la Brigada i els empleats de l’Ajuntament per la seva implicació i esforç durant aquests mesos, que no han estat fàcils, però que anem superant de forma coordinada.

Quins nivells d’afectació ha tingut la Covid-19 a La Canonja?
Com a tota Catalunya. La veritat és que vam començar molt bé, amb pocs casos, però el fet d’estar envoltats de dues grans ciutats, ens ha condicionat el nivell de contagis. Tot i així la xifra de casos acumulats encara és inferior a la d’altres pobles del nostre entorn.

Des de l’Ajuntament heu estès la mà als convilatans i convilatanes mitjançant l’aprovació d’un paquet de mesures socials i econòmiques excepcionals per tal de reactivar l’economia i el comerç local, així com per ajudar a les famílies canongines per mitigar els efectes de la crisi de la Covid-19. En que s’han traduït aquestes ajudes?
La suma total de recursos econòmics mobilitzats per fer front, de manera directa, a la crisi causada per la pandèmia s’eleva a un milió d’euros. Creiem que tothom ha sortit perdent en aquesta crisi i per això volem que els ajuts arribin a tots els veïns del poble, des de les unitats familiars que rebran una quantitat per cada membre de la família, per poder fer front a les despeses bàsiques de la llar, als autònoms i petites i mitjanes empreses que han vist reduïda la seva activitat durant aquesta pandèmia. Els ajuts es van començar a demanar a mitjans d’agost i actualment ja hem comptabilitzat unes 1.300 sol·licituds. El termini finalitza el 30 de novembre.

Creu que, en general, els canongins i canongines estan complint amb les mesures que es demanen?
Sí, en general tothom és conscient del risc i del perill del contagi i per tant estan complint amb les mesures que estableix la normativa existent. La Guàrdia Municipal no ha deixat de controlar el compliment d’aquesta normativa, fent controls i recordant les normes però en general el ciutadà en fa cas.

Per vostè, què ha estat el més complicat d’aquesta gestió?
A part de lamentar algunes defuncions de canongins/es que s’han produït en residències i centres sociosanitaris i alguns contagis de veïns, el més complicat és veure les dificultats de moltes famílies que han perdut la feina, estant patint un ERTE o han hagut de tancar el seu negoci i ho estan passant molt malament. Ens hem de posar a la seva pell i intentar des de l’administració ajudar-los com podem.

Foto del batlle socialista, Roc Muñoz. Foto: Cedida.

Vostè ha manifestat en diverses ocasions que el tema del consultori de La Canonja li preocupa. Recordem als nostres lectors i lectores que durant el confinament va estar tancat, i que quan va obrir ho va fer a “a mig gas”. En quin punt es troba? Ja ha reprès l’activitat habitual?
Si ara ja ha reprès l’activitat normal, però amb totes les mesures de seguretat establertes i amb cita prèvia.

Parlem ara d’un altre projecte: el Museu del Mamut. Quin calendari d’actuació s’han marcat des del Consistori per tirar endavant el projecte?
La Comissió Territorial d’Urbanisme de Tarragona va aprovar la modificació puntual del POUM per excloure la finca de l’Hort de l’Abeurador del pla especial de les hortes. Això permetrà acabar les obres de rehabilitació i ampliació de l’edifici del Mas de l’Abeurador, que s’iniciaran al 2021, per destinar-ho a Centre d’Interpretació del Jaciment Arqueològic del Barranc del Boella. Després d’aquestes obres, el procés culminarà amb l’execució del projecte museogràfic executiu que enguany han finalitzat l’IPHES amb la col·laboració de l’empresa Ámbito Cero i el suport de la Diputació de Tarragona, el nostre Ajuntament i la Unió Europea. L’objectiu és posar en valor el jaciment del Barranc de la Boella i alhora generar un nou pol d’atracció de turisme cultural a les comarques del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre.

Per acabar, com a alcalde, quin missatge vol donar a les canongines i canongins en aquest moment?
Sabem que és un moment difícil i estrany, que no havíem viscut mai però que cal superar-lo i tirar endavant. No ens podem espantar. Des de l’administració local posarem el nostre gra de sorra perquè la Canonja no s’aturi. Entre tots ens en sortirem.