Les festes Decennals de la Mare de Déu del Lledó arrenquen diumenge

El Pare Octavi Vilà Mayo, Abat del Monestir de Poblet, presidirà l’Eucaristia i pronunciarà la conferència-pregó d’obertura de les Decennals

Tot just quan acaben d’obrir les celebracions nadalenques, els habitants de La Pobla es preparen per gaudir, aquest proper diumenge, amb l’acte inaugural de les Festes Decennals de la Mare de Déu del Lledó. Ho farà al punt del migdia, amb l’Eucaristia d’obertura, que estarà musicalment acompanyada per Cor Arsmusica i per la Schola Gregoriana Ut Mi Fa. La celebració litúrgica, a més, estarà presidida pel Pare Octavi Vilà Mayo, Abat del Monestir de Poblet, i serà concelebrada pel rector de la pobletana Parròquia de Sant Joan Baptista, Mossèn Joan Antoni López Díaz-Cano.

Un cop finalitzada l’Eucaristia i a la mateixa església pobletana, l’Abat de Poblet pronunciarà la
conferència-pregó d’inici de les Festes Decennals. Seguidament, tots els presents es desplaçaran fins a l’aparcament de la pista coberta del Complex Esportiu Municipal per assistir a la Tronada d’inici de les Decennals i, per acabar aquesta jornada inaugural, compartiran un petit refrigeri a la plaça de l’Església.

Les celebracions en honor de la patrona de La Pobla viuran llavors un parèntesi fins al proper 25 de gener quan, un cop hagi quedat enrere el Nadal, els pobletans tornaran a endinsar-se en l’ambient festiu per viure i participar de la Festa Major d’hivern. Aquesta serà la vuitena ocasió en què tenen lloc les Decennals a La Pobla, d’ençà que l’any 1940, la imatge de la Mare de Déu del Lledó va tornar al municipi, després que en l’inici de la Guerra Civil espanyola va ser amagada per salvar-la de la crema d’imatges i símbols religiosos. Posteriorment va ser traslladada als Museus de Tarragona, on va ser exposada junt amb altres imatges per, l’any 1940, ser reclamada de nou pel municipi, on va retornar triomfalment l’1 de febrer d’aquell any.

Des de llavors, l’Ajuntament es va comprometre a celebrar una festa grossa cada deu anys. Aquesta celebració ocupa tot un any, començant i acabant el dia de la Immaculada Concepció, per tant, les vuitenes festes Decennals de La Pobla de Mafumet començaran aquest proper diumenge i arribaran al seu final el 8 de desembre de 2020. Durant aquest període, els pobletans gaudiran d’un gran ventall d’activitats litúrgiques, però també musicals, gastronòmiques, esportives, infantils, teatrals i de molts altres tipus.

En aquest sentit, cal destacar les Novenes, que tindran lloc del 25 de gener al 2 de febrer; la Solemne Processó, el mateix 2 de febrer; o el concert que l’Escolania de Montserrat oferirà el 31 de gener, amb recaptació benèfica per a Cáritas Diocesana. A més, també es treballa amb la possibilitat de dur a terme altres activitats complementàries, com són la visita al Monestir de Montserrat, la Ruta Mariana, la programació de concerts d’orgue de caràcter especial i l’organització d’un concurs infantil de dibuix/relat a l’escola, entre altres propostes i actes que seran oportunament posats en coneixement dels habitants de La Pobla de Mafumet.

Finalment, la Comissió organitzadora de les Festes Decennals convida tots els habitants de La Pobla a prendre part activa de les celebracions, així com també a participar de la decoració dels carrers, de la il·luminació de balcons amb llums blanques i de la penjada de banderes de les Decennals, sota el lema “Un balcó, una bandera de la patrona”.