La Vella de Valls reivindica el seu lideratge des de la tercera ronda del Concurs

La Jove de Tarragona se situa en segon lloc i Capgrossos de Mataró donen la campanada i ocupen la tercera plaça

La Colla Vella dels Xiquets de Valls ha fet un nou pas per consolidar el liderat al capdavant el Concurs de Castells a la fi de la tercera ronda. Els rosats han carregat el 3 de 10 amb folre i manilles, que els situa en primera posició amb 9.690 punts. En canvi, els Castellers de Vilafranca –l’altra colla aspirant al títol de guanyadora-, s’ha despenjat aquest cop fins la quarta posició (5.960 puts) en no haver aconseguit el 4 de 10. Al seu torn, la Jove de Tarragona se situa ara al segon lloc de la classificació (7.090 punts) gràcies al 9 de 8. La campanada de la tercera ronda, però, l’han donat els Capgrossos de Mataró, que han brodat el 5 de 9 i han escalat discretament dins el rànquing per situar-se a la tercera plaça (6.040 punts).
La Colla Joves dels Xiquets de Valls ha obert la tercera ronda intentant novament el repte del 4 de 9 net, després d’haver reculat durant la ronda anterior quan eren a ben poc de fer-ne l’aleta. Enmig d’un escrupolós silenci davant el conegut com a ‘castell total’, els rosats s’han esforçat per defensar el castell de diverses tremolors fins pràcticament coronar-lo, però la canalla s’ha fet enrere quan els dosos eren a punt d’alçar-se, de manera que la construcció ha comptat com a intent.

Seguidament ha estat el torn dels Castellers de Sabadell, amb el 4 de 9 amb folre. Els saballuts han treballat de valent per vèncer diverses sotragades fins aconseguir coronar el castell. Les complicacions, però, han anat a més durant el descens, que la colla verda ha defensat fins l’extrem, amb el suport i l’aclamació de tota la plaça. Tot i la perseverança, però, s’ha acabat esfondrant a la sortida de sisens.

Al seu torn, els Castellers de Sants han apostat pel 2 de 9 amb folre i manilles, que ha pujat ferm sota l’intens raig de sol que es filtrava per la cúpula de la Tàrraco Arena Plaça. Tot i que a última hora l’acotxador i l’enxaneta han dubtat en el moment d’acabar de coronar el castell, l’escalf de tot el públic ha encoratjat la canalla fins que els borinots han aconseguit carregar la torre. La colla, però, no se n’ha sortit a l’hora de defensar el descens i el castell ha acabat fent llenya.

El 4 de 10, pedra a la sabata dels Verds

Els Castellers de Vilafranca han dut sense èxit a plaça el 4 de 10 amb folre i manilles. Després d’un primer peu desmuntat, la colla ha tirat endavant aquest grandiloqüent castell, que ha anat aixecant molt bellugadís. Tant és així que els Verds han fet recular la canalla quan tot just començava a grimpar pel tronc. Tot i la voluntat de desmuntar-lo, la tremolor ha superat l’esforç dels de Vilafranca i el castell ha acabat caient.

Mataró esclata amb el 5 de 9

Els Capgrossos de Mataró han plantat el seu primer 5 de 9 de la temporada, que inicialment havien desmuntat. La colla l’ha alçat amb fermesa, sense excessives complicacions a la sortida, en una descarregada que ha despertat l’eufòria de l’afició maresmenca, aclamada pel conjunt de la plaça en ser també la primera vegada que els blaus han assolit aquest castell en un Concurs.

Seguidament ha estat el torn de la ronda conjunta –prevista per a construccions inferiors al 4 de 9 amb folre-, que en aquesta tercera ronda ha reunit els Castellers de Barcelona, els Marrecs de Salt, els Castellers de la Vila de Gràcia i els Castellers de Sant Cugat. Els de la capital catalana han descarregat la torre de 8, que els de Salt han intentat sense èxit. Al seu torn, tant graciencs com santcugatencs han assolit el 4 de 8.

Mentrestant, la Colla Jove Xiquets de Tarragona ha signat el robust 9 de 8, que ha aixecat de forma sòlida i còmode, amb les tres enxanetes fent l’aleta gairebé de forma simultània. Tampoc ha tingut excessives complicacions en el descens, que ha encoratjat la graderia lila, des d’on s’ha desplegat una gran pancarta on s’hi podia llegir ‘Avui podem amb tot!’.

Al seu torn, els Xiquets de Tarragona han brodat la tripleta màgica gràcies al 4 de 9, que s’ha sumat al 5 de 8 i al 3 de 9 de les dues rondes anteriors. Els matalassers han patit en el moment de coronar el castell i, especialment, durant el descens. Si bé el tronc ha estat a punt de trencar-se a terços, la colla ha defensat la descarregada de forma èpica, fet que ha provocat un esclata d’alegria.

La Vella fa un pas de gegant amb el 3 de 10

A la fi d’aquesta tercera ronda, la TAP ha tornat a sotmetre’s a un silenci escrupolós per donar pas a l’actuació de la Vella de Valls, que ha jugat la carta del 3 de 10. Si bé el castell s’ha alçat sobre una base quieta i estable, el tronc ha començat a trontollar poc abans que l’enxaneta encarés el tram final. Quan ja feia un pas per recular, l’escalf de la plaça l’ha encoratjat finalment a seguir amunt fins aconseguir coronar el castell, en un moment en què gairebé tota la plaça s’ha rendit davant la colla rosada, que ha caigut a mitja descarregada.