Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

La fàbrica del Catllar es reconverteix en la primera promoció de cohabitatge per a gent gran

La iniciativa, alternativa del lloguer, compra o residència, genera comunitat i ajuda a mantenir els usuaris de més de 65 anys actius

Foto de la nau vella de la fàbrica del Catllar. Foto: ACN.

La fàbrica abandonada del Catllar es convertirà en el primer projecte de cohabitatge cooperatiu en cessió d’ús per a gent gran de Catalunya. Sostre Cívic treballa per recuperar el complex i habilitar 30 habitatges tutelats, cadascun dels quals podria ser compartit per dues persones que no tenen per què haver tingut cap vincle anteriorment. Així, aquest projecte pioner d’habitatge assequible, encara en estadis inicials, podria donar cabuda a una seixantena d’usuaris. A banda dels apartaments, es projecten uns espais col·lectius amb sales polivalents, infermeria, una cuina col·lectiva o una bugaderia compartida que fomenta l’esperit de generar comunitat mantenint el vincle amb tots els usuaris. La proposta es presenta com una alternativa a la compra o lloguer d’habitatges o al concepte de residència per a gent gran. A més, obliga els usuaris de més de 65 anys a mantenir-se actius, i pot solucionar la soledat en la gent gran, tot fent comunitat. La iniciativa també persegueix preservar el patrimoni industrial del Catllar com a part de la història i cultura del territori.

“El cohabitatge sempre ha existit: es tracta de posar les persones, agrupar-les i pensar com volen viure, sense normes fixades”, ha explicat a l’ACN l’arquitecta Helena Trias, tècnica de Sostre Cívic. Així, el model, exitós en països com Dinamarca, busca construir la comunitat des de zero. En aquest cas, gairebé abans d’haver posat la primera pedra en la rehabilitació de la fàbrica. “Cada grup defineix la seva missió, els seus valors i els seus pilars en aquesta construcció: exposen les seves expectatives i necessitats i es va construint”, ha dit.

El cohabitatge per a sèniors plantejat per Sostre Cívic implica diverses particularitats. Així, proposa la cessió d’ús, l’habitatge tutelat per gent gran, els espais col·lectius o el fet que hagin d’estar actius en la comunitat i gestionant l’edifici. “Ajuda a fer que es desenvolupi la vellesa activa i que floreixi: s’han d’implicar i participar en assemblees, a més d’un procés participatiu dissenyant l’edifici”, ha explicat Ángel Estévez, de l’equip tècnic de la cooperativa i referent del projecte al Catllar.

“És una tercera via entre el lloguer i la compra”, considera Estévez, que assegura que també es respon a les necessitats socials quant a vellesa: “com desenvolupen el final de la seva vida de manera rica, activada i inserida en la vida social”. “Ofereix la possibilitat d’anar més enllà del model tradicional de residència o d’estar a casa teva aïllat”, ha dit.

En el projecte es preveuen diverses etapes per a la reconstrucció dels edificis del complex fabril, molt deteriorats. La primera fase passa per rehabilitar la Nau Vella, coneguda com ‘la Teixidora’, que correspon a l’espai on s’han d’ubicar els 30 habitatges tutelats i espais col·lectius. Avui dia, la iniciativa està en estudis previs i els impulsors n’estudien la viabilitat mentre programen reunions per fomentar debats i captar possibles usuaris interessats. Dilluns es va celebrar la primera reunió informativa a Barcelona i se n’ha programat una altra a Tarragona per aquest dijous a les cinc de la tarda a la Llar Municipal de Gent Gran Centre, al carrer Adrià.

“Posem la proposta sobre la taula i es tracta que les persones que es vagin sumant vagin aportant les seves visions per construir aquest projecte”, ha explicat Trias. Els impulsors consideren que el projecte dona resposta a aquella gent gran “preocupada per la situació de què els pot passar d’aquí a uns anys, tant ciutadans de ciutat com d’àmbits rurals” que es plantegen com afrontaran el procés d’envelliment. La Fàbrica de la Transició, com s’ha batejat el projecte, suggereix fer-se gran amb “un col·lectiu de persones que tenen edats similars, potser sense les mateixes experiències vitals o circumstàncies, però formant part d’un grup amb qui compartir vivències”.

Entre els interessats hi ha en Carles Torra, veí de Barcelona i soci de Sostre Cívic, que ha explicat que la idea del cohabitatge sènior li resulta atractiva. “Em veig amb un projecte així i ja arribarà”, ha dit en Carles, que creu que la idea soluciona “el dèficit de residència, la soledat, l’atomització de la societat” tot basant-se en “la cessió d’ús i l’economia social i solidària”. “Els lloguers són un desastre perquè els contractes, de tres anys, no donen cap seguretat i la cessió d’ús és molt bona idea”, ha defensat, tot animant “als grans” a sumar-se al cohabitatge.

De moment, la fàbrica es tracta d’una propietat privada i Sostre Cívic l’ha de comprar per després col·lectivitzar-la per tornar a fer comunitari el patrimoni. A partir d’aquí, es desenvoluparan les diferents fases del projecte i es començarà a treballar amb el grup impulsor en un període que s’estima de dos anys per concretar tots els aspectes del projecte i fer les obres de reconstrucció.

Sostre Cívic té una base social de més de 700 persones a Catalunya, una gran part dels quals ja són jubilats. La idea d’aquest tipus de cohabitatge plana per altres municipis, com un grup que treballa des de Barcelona, un altre a Santa Coloma de Gramenet o un altre a Sant Feliu de Guíxols.

Les aportacions dels socis
Aquelles persones que estiguin interessades a acabar ocupant un dels petits apartaments de la fàbrica rehabilitada al Catllar s’hauran de fer sòcies de la cooperativa Sostre Cívic per poder entrar al grup impulsor i fer una primera aportació de capital social per garantir la compra del solar i la reconstrucció dels edificis. Es calcula que per finançar el projecte cal una aportació inicial de 26.000 euros i, més tard, unes quotes mensuals que oscil·len entre els 800 i els 900 euros que han de servir per finançar els costos, com ara l’amortització del crèdit que es demani per fer la construcció, i els serveis.

“Si algú marxa del projecte, se li retorna l’aportació inicial”, ha explicat Estévez, que concreta que, d’aquesta manera, la persona substituta del primer soci relleva el pagament i el projecte evita patir de finançament, a més de facilitar que els usuaris “puguin sortir i entrar del projecte”. “No estàs lligat al projecte com podries estar-ho a una hipoteca”, ha comparat.

L’entorn de la fàbrica del Catllar
El projecte s’ubica a la Fàbrica del Catllar, ara abandonada, però que durant anys va ser un motor econòmic i social al municipi i al territori per la producció de paper i teixits fins al segle XX. L’espai, fora del nucli del poble i tocant a la llera del riu Gaià, va captar l’interès del grup impulsor fa dos anys, que va plantejar la possibilitat de recuperar aquest patrimoni i crear un espai d’experimentació col·lectiva i comunitària. La zona es considera un espai privilegiat d’alt valor ecològic i paisatgístic. El Catllar es troba a 15 minuts de Tarragona i a una mica més d’una hora de Barcelona.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Rescaten una nena de 4 anys a la platja del Trabucador de La Ràpita

Notícia següent

Mobilització per rebre a Carme Forcadell a la presó d’El Catllar

Notícies relacionades