Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

El Govern impulsa un pla pilot d'"envelliment quilòmetre 0 a la Terra Alta"

Avatar photo
La presidenta del Consell Comarcal de la Terra Alta, Neus Sanromà, i el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, han signat avui a Gandesa un acord de col·laboració per impulsar el Pla Pilot de Foment de l’Envelliment Quilòmetre Zero de polítiques de suport als col·lectius de més edat a la comarca.

La presidenta del Consell Comarcal de la Terra Alta, Neus Sanromà, i el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, han signat avui a Gandesa un acord de col·laboració per impulsar el Pla Pilot de Foment de l’Envelliment Quilòmetre Zero de polítiques de suport als col·lectius de més edat a la comarca.

Sota el concepte d’envelliment Quilòmetre Zero, el Departament prioritzarà tota una sèrie de programes d’atenció a la gent gran que fomenten l’autonomia personal, l’envelliment actiu al propi domicili, entorn familiar i comunitari, la participació i l’apoderament de la gent gran, la lluita contra la soledat no desitjada i les millores dels serveis socials de la xarxa d’utilització pública.

S’ha escollit la Terra Alta per implementar aquest pilot per l’elevada edat taxa d’envelliment de la població de la comarca, molt per sobre de la mitjana de Catalunya. El Pla Pilot ha de permetre analitzar, explorar i anticipar l’adaptació de les polítiques públiques per atendre l’increment de l’envelliment i del sobreenvelliment al país.

L’evolució de les dades demogràfiques posa en evidència la tendència a l’envelliment progressiu de la nostra societat. Segons l’Idescat, a Catalunya el 16,8% de la població té més de 64 anys, i es preveu que l’envelliment arribi fins al 22,3% l’any 2030 i el 29,8% l’any 2060. Pel que fa a la Terra Alta, el 29,3% de la població ja té més de 64 anys. Es tracta de la comarca que presenta el percentatge més elevat de gent gran i gairebé arriba a les previsions d’envelliment del 2060 per al conjunt de Catalunya. 

Quatre línies d’actuació prioritàries

El Consell Comarcal de la Terra Alta i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies han acordat que el Pla Pilot de foment l’envelliment Quilòmetre Zero a la Terra Alta es basarà en quatre línies d’actuació prioritàries:

  1. Acció comunitària i envelliment actiu:
  • Desplegament del Plans d’acció comunitària inclusiva.
  • Articulació d’espais de participació social de les persones grans i foment del voluntariat.
  • Sensibilització envers l’envelliment actiu.
  • Prevenció de la solitud i aïllament.
  • Promoció de la Terra Alta com a territori cuidador, inclusiu i accessible perquè totes les persones puguin viure a la comunitat d’acord amb les seves preferències.

  1. Serveis de proximitat que ajudin a mantenir la gent gran a la seva llar:
  • Increment de la cobertura de l’ajuda a domicili adreçada a les persones amb pèrdua d’autonomia o necessitats socials.
  • Adequació de la intensitat d’hores d’ajuda a domicili a les necessitats de les persones, reforçant la intensitat en les persones amb major complexitat.
  • Extensió progressiva de les tecnologies de suport i de cura a les persones amb grau de dependència i gent gran que viu sola (teleassistència avançada).
  • Articulació d’un banc de productes de suport i teràpia ocupacional.
  • Reforç de les accions de suport i acompanyament del familiar cuidador.

  1. Innovació, flexibilitat i millora de l’accés i accessibilitat als serveis:
  • Potenciar el model i ordenar territorialment els serveis d’atenció integral a les persones grans en l’àmbit rural (SAIAR) i els centres de dia per a gent gran tot valorant l’existència d’equipaments, així com la distribució i la identificació de necessitats de la població de la Terra Alta.
  • Millorar l’accés a les residències de gent gran amb l’ampliació de 10 places a partir de la capacitat instal·lada, s’analitzarà i si s’escau adequarà en funció de la cobertura de necessitats.
  • Flexibilització, adaptabilitat i millora de l’accés i de l’accessibilitat, tant dels serveis especialitzats com dels serveis socials bàsics.
  • Orientació des serveis a la comunitat, facilitant serveis oberts i enxarxats amb els recursos cívics, casals i centres de salut.
  • Desplegament d’experiències d’atenció innovadores, com equipaments amb plataformes multiservei, modalitats d’atenció virtuals, llars supervisades…

  1. Atenció integrada i en xarxa.

En el marc d’actuació del Pla d’Atenció Integrada Social i Sanitària (PAISS), es prioritzarà i s’impulsarà el desplegament del pla per a la prevenció de la discapacitat en persones grans fràgils, l’atenció sanitària integrada en les residències de gent gran i l’atenció integrada social i sanitària a l’entorn domiciliari.

L’acord també preveu la creació d’una comissió de treball -composada per tres representants del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i tres representants del Consell Comarcal- encarregada de l’elaboració d’un diagnòstic i d’un pla operatiu territorial de concreció i de desplegament de les accions de les quatres línies prioritàries.

Total
0
Shares
Notícia anterior

Demanen col·laboració per identificar l'home mort trobat a l'Ebre

Notícia següent

Front comú per demanar la implementació de mesures urgents de millora a l’AVANT

Notícies relacionades