Foto de l'alcalde Joan Maria Sardà. Foto: Cedida.
El passat mes de maig es va complir el primer any de mandat després de les eleccions de maig de 2019. Quina valoració en fa d’aquest primer any al capdavant del consistori?
Aquest primer any està clarament marcat per tres fets molt destacats: d’una banda, la celebració de les festes Decennals de la Mare de Déu del Lledó. D’una altra banda, la implantació del nou servei de recollida d’escombraries, que per primera vegada a La Pobla incorpora la recollida de la fracció orgànica. I en tercer lloc i malauradament, l’arribada de la Covid-19 i les terribles conseqüències que aquesta pandèmia ha provocat.
A banda d’això, hem pogut inaugurar la nova Carpa permanent dels jardins del Pavelló i seguim treballant per millorar La Pobla dia a dia, sobretot des de l’àmbit de les polítiques socials.
En la darrera entrevista amb aquest diari vau comentar que veníeu amb les energies renovades. Preparats per oferir, en aquesta legislatura, noves idees i noves maneres de fer. En que ho heu pogut plasmar?
El context inesperat i tan negatiu que ens ha tocat viure a tots ha frenat parcialment aquesta empenta amb què arribàvem de nou al saló de plens, si bé malgrat tots els impediments hem seguit treballant en el futur de La Pobla i dels seus habitants. En aquesta legislatura, tenim regidors nous que destaquen per la seva joventut i per la seva trajectòria acadèmica i professional. Aquest és un valor que volem aprofitar per posar-lo al servei del municipi i de les necessitats dels pobletans. En aquest sentit i per exemple, hem donat un nou impuls al programa de cursos municipals, adaptant-los a les noves tecnologies i potenciant els cursos online. També hem incrementat el pes específic de la seu electrònica, com a nou mètode de relació amb la comunitat. Dissortadament, altres projectes que també tenim en ment hauran d’esperar que la recuperació de la normalitat sigui realment efectiva.
Abans de parlar més concretament de la crisi sanitària de la Covid – 19, m’agradaria que ens expliqués en quin punt es troba la celebració de les Decennals de la Mare de Déu del Lledó. La idea principal era celebrar-ho durant tot l’any, oi?
Tenint en compte la situació, com ho esteu resolent? Malauradament, la crisi sanitària ens ha obligat a suspendre tots i cadascun dels actes culturals, lúdics i socials que teníem previstos per a enguany, estiguessin o no vinculats a les festes Decennals. Tenint en compte aquest context i la previsió a mig termini, hem seguit optant -com hem fet durant tota aquesta crisi- per la prudència i el seny i, en conseqüència, hem donat per finalitzades les Decennals de la Mare de Déu del Lledó. Aquesta és una decisió presa a contracor, però amb el cap i prioritzant la salut de les persones.
Parlem, ara si, de la crisi del Coronavirus. Com s’ha viscut la pandèmia a La Pobla de Mafumet?
A nivell d’infeccions, l’impacte ha estat baix. Hem tingut alguna persona contagiada, numèricament poques i, el que és més important, amb una simptomatologia lleu. Per sort, no hem hagut de lamentar cap pèrdua humana al municipi.
Amb tot, l’impacte sí que s’ha notat en altres esferes: a nivell econòmic, lògicament, qui més qui menys ha patit les conseqüències del confinament, especialment pel que fa als llocs de treball amb l’aplicació d’expedients de regulació d’ocupació, etc. Pel que fa a l’Ajuntament, sortosament no hem hagut d’aplicar cap mesura amb afectació directa a les economies familiars dels nostres empleats. Gràcies a la gestió rigorosa i acurada que venim aplicant des de fa molts anys, la tresoreria municipal ha resistit aquesta difícil etapa i, a més, hem pogut destinar recursos econòmics a allò que era més necessari: ajudar les persones.
Tenint en compte que ha estat una situació que ha sobrevingut a tothom, com s’ha gestionat aquesta crisi sanitària a la vila?
Des de l’Ajuntament hem treballat intensament per fer tot el possible en l’àmbit de les polítiques socials. L’objectiu és que ningú quedi enrere a conseqüència dels danys col·laterals del coronavirus. Per això, hem destinat tots els recursos materials i humans possibles a potenciar l’assistència social, a través del cos de Vigilats Municipals, la Brigada municipal i els voluntaris de Protecció Civil. A més, hem aprovat Pla de xoc econòmic contra els efectes econòmics i socials de la Covid-19, i també hem impulsat i organitzat diverses mesures socials per ajudar les persones més necessitades i els grups de risc.
En un acte d’homenatge a les víctimes del coronavirus vostè va lamentar les morts que s’han produït i en com s’han produït. Molta gent, per la perillositat de contagi, ha mort, desgraciadament, sola i sense l’escalf de la seva gent. Per on creu que passa la solució per evitar que aquest panorama es repeteixi (des de la seva posició com alcalde).
D’entrada, a La Pobla podem estar més que contents perquè no hem hagut de lamentar cap pèrdua humana. Però dissortadament, a nivell global és pràcticament impossible evitar que una situació com l’actual es torni a repetir, perquè estem parlant d’un problema global i ja hem vist com n’és de difícil aturar la propagació d’un virus. Per tant, jo diria que cal posar l’atenció, els recursos i els esforços en preparar-nos millor per a la resposta. És a dir, hem de dotar més i millor els professionals sanitaris, perquè puguin fer la seva feina en unes bones condicions. I, com a societat, hem de prendre consciència col·lectiva i ser rigorosos en l’aplicació de les mesures i recomanacions que facin les autoritats i els experts.
Què ha estat el més complicat de tota aquesta gestió?
Jo diria que el més complicat de tot plegat ha estat la deshumanització a què ens hem vist abocats. Tothom, no només l’Ajuntament de La Pobla de Mafumet, s’ha vist obligat a suspendre el tracte personal que, en el cas d’un municipi petit com és el nostre, resulta fonamental. Aquesta interrupció de les interaccions humanes ha estat, per a mi, el principal problema en termes de gestió, perquè no deixes de pensar que durant el confinament hi havia molta gent que viu sola i que, malauradament, no tenien possibilitats de parlar amb altres persones, d’expressar els seus neguits, etc.
Alhora, l’esforç fet per part dels nostres vigilants municipals, voluntaris de Protecció Civil i Brigada municipal, per tal de mantenir els llaços humans en la mesura que ha estat possible, és la major satisfacció que guardo d’aquest difícil període. Ells, junt amb els empleats dels comerços i els col·lectius i particulars que, de manera voluntària, han aportat el seu gra de sorra per ajudar els sanitaris, són un gran motiu d’orgull per a La Pobla de Mafumet.
Creu que en podem treure alguna cosa positiva d’aquesta situació?
Com deia Nietzsche, “Allò que no et mata, et fa més fort”. Hem après a la força i sobre la marxa, sobre qüestions tan fonamentals com l’atenció social urgent, la protecció de la salut pròpia i aliena, etc. Tot plegat ens ha servit per establir protocols que, en el futur, ens permetran reaccionar millor i més ràpidament davant hipotètiques situacions de crisi. D’altra banda, crec que també hem après a valorar aspectes de la vida que potser abans donàvem per fets i als quals no donàvem tanta importància, com per exemple poder sortir al carrer, abraçar i petonejar les persones estimades, etc.
Quines són les mesures econòmiques que s’han posat en marxa (o es posaran) des del consistori per tal de pal·liar els efectes d’aquesta crisi sanitària?
En temps de dificultat és quan les administracions s’han de fer més presents, més properes a la societat a la qual serveixen. Amb aquest objectiu, i amb la voluntat clara d’ajudar els pobletans a tenir les millors condicions de vida possibles, l’Ajuntament ha activat un Pla de xoc econòmic contra les conseqüències econòmiques i socials provocades per l’expansió de la pandèmia Covid-19. Es tracta de mesures pensades per propiciar la reactivació econòmica, i destinades directament als treballadors i treballadores de La Pobla i, també, al conjunt de la societat.
Per això, hem habilitat una línia d’ajuts destinats als treballadors, autònoms i empreses, amb ajuts directes a l’emprenedoria i a la contractació de persones empadronades al municipi i en situació d’atur, així com també ajuts per despeses derivades de la pandèmia i la creació d’un Pla d’Ocupació Local, que inclou la creació de llocs de treball a la Brigada municipal.
Quines són les xifres d’aquest Pla d’ajuts econòmics?
El consistori ofereix quatre tipus de mesures destinades a treballadors, autònoms i empreses. La primera d’aquestes es concreta en un ajut de fins a 6.000 euros per a la creació de noves empreses o de nous emprenedors, amb el requisit de mantenir l’activitat durant un mínim d’un any. Aquesta acció pretén rellançar l’activitat econòmica del municipi, així com oferir una sortida professional als empleats o persones en situació d’atur que vulguin convertir-se en emprenedors.
També s’ofereix un ajut de fins a 3.000 euros per compensar les despeses derivades de la Covid-19. Per tal d’acollir-se a aquest ajut, cal acreditar despeses provocades pel tancament o la reducció de l’activitat que es realitza, en una mesura aplicable a empreses de fins a 10 empleats i a autònoms, censats a La Pobla.
Així mateix, també s’activa un ajut econòmic directe per a la contractació de persones empadronades al municipi. En aquest cas, els ajuts diferencien entre contractacions de persones menors o majors de 50 anys, amb barems que van des dels 600 euros mensuals -amb un màxim de 4.800 euros anuals- en el cas de contractes per un mínim de 3 mesos a jornada completa, fins als 19.200 euros d’ajut directe en els casos de contractació indefinida a jornada completa d’una persona major de 50 anys.
En aquest àmbit d’ajuts destinats a la contractació de persones per part d’empreses o autònoms locals o forans, caldrà que la persona contractada estigui empadronada a La Pobla, que es trobi en situació d’atur i que estigui inscrita a la borsa de treball del municipi.
Finalment, el paquet d’ajuts econòmics destinats a fomentar l’ocupació i la reactivació econòmica al municipi es veu completat amb el Pla d’Ocupació Local, que preveu la creació de 15 llocs de treball temporal a la Brigada municipal. En aquest cas, l’ajut consisteix en una oferta laboral per a contractació temporal directa, a la qual poden optar les persones empadronades a La Pobla de Mafumet, que es trobin situació d’atur i que estiguin inscrites a la Borsa de treball local.
Tenen previstes mesures socials per a les famílies més necessitades?
Sí, en el marc del Pla de xoc econòmic contra les conseqüències econòmiques i socials provocades per l’expansió de la pandèmia Covid-19 es contempla una segona línia d’ajuts, de caire socials, els quals estan adreçats al conjunt de la societat pobletana. Aquesta línia inclou ajuts de tipus assistencial, així com l’augment de la dotació econòmica del programa d’ajuts als estudiants.
Com ha estat la tornada al cole a La Pobla de Mafumet?
Ha estat una tornada atípica, igual com ha estat arreu. Els nous protocols d’entrada i sortida, així com el dia a dia a l’escola, requereixen d’un esforç d’adaptació per part de tothom: alumnes, professors i famílies. Per tant, estem en un període d’incertesa, perquè totes les mesures adoptades van evolucionant amb la pandèmia. Des de l’Ajuntament no hi podem fer gaire cosa, perquè no tenim la competència d’ensenyament ni ens pertoca establir els protocols. Amb tot i com sempre hem fet, des de l’Ajuntament col·laborarem en el correcte desenvolupament del curs acadèmic, enguany encara amb més implicació si cal, donades les circumstàncies.
En aquest sentit, hem col·laborat estretament amb l’escola per crear un protocol d’entrades i sortides al centre educatiu, establint fins a quatre punts d’accés i diferents horaris d’entrada i sortida, en funció de cada curs. Així mateix, a la Llar d’infants municipal hem dividit l’espai en zones diferenciades, per tal que cada grup tingui un espai adjudicat. A més, els grups estan sortint per torns diferenciats, la qual cosa permet minimitzar els contactes i, per tant, el risc de contagis.
D’altra banda, ja tenim en marxa el programa d’ajuts als estudiants, que com sempre inclou un ampli ventall d’ajuts econòmics per als alumnes pobletans de qualsevol nivell acadèmic. Per a l’Ajuntament, suposa una inversió anual superior als 300.000 euros. A més, de cara al nou curs hem redoblat els esforços, augmentant la dotació econòmica de cadascun dels ajuts, perquè entenem que la situació general i les economies familiars així ho mereixen. El termini de presentació de sol·licituds per a aquests ajuts ja està obert, i finalitzarà el proper 30 de novembre.
Vostè, com a alcalde i màxim responsable de l’Ajuntament, quin és el missatge que vol donar als convilatans?
El missatge és clar i no pot ser altre que el que hem aplicat fins ara: seny, prudència, unitat i compromís. Només així podrem superar aquesta difícil situació. Des de la pròpia consciència del problema al qual ens enfrontem, des del compromís per aplicar totes les mesures necessàries per aturar la propagació de la pandèmia, pensant en la protecció de la salut pròpia i aliena. Tots junts, com un sol individu, hem d’actuar en benefici del col·lectiu perquè ningú quedi enrere. I, com sempre, l’Ajuntament estarà al capdavant d’aquest procés.
La cuina del PFI-PTT de l’Institut d’Altafulla, que s’ubica a les dependències de l’Esplai de la Gent Gran al carrer…
Golf Costa Daurada ja ha obert les inscripcions a l'Stage d'Estiu 2025, una proposta esportiva i de lleure que s'ha…
Un accident a l’AP-7 a l’altura de Martorell en sentit Tarragona està provocant aquest vespre retencions importants a la via.…
Valls serà de nou la seu central de la Ruta Sense Límits Road 2025, un esdeveniment moto turístic i no competitiu…
La ciutat de Tarragona comptarà ben aviat amb un nou establiment dels supermercats Condis, el quart a la ciutat. El…
Fa escassos moments, acaba de finalitzar la presentació oficial de la Festa Major de Sant Anna 2025 del Vendrell, un…
Esta web utiliza cookies.