S’entreguen els premis del IV Concurs de relats de l’AFAS

‘Paraíso en peligro’, d’Ylènia Avivar Saez, ha guanyat en categoria local

L’Associació de Familiars d’Alzheimer de Salou (AFAS), amb la col·laboració de l’Ajuntament, ha lliurat aquest vespre, a la Torre Vella de Salou, els premis del IV Concurs de relats. A l’acte hi han assistit la regidora de Sanitat i Salut Pública, Beatriz Morer; el regidor de Participació Ciutadana, Héctor Maiquez; el regidor de Seguretat Ciutadana, David González; la presidenta de l’AFAS, Ana Belén Rodríguez Ros, i membres del jurat qualificador, escriptors, finalistes i gairebé una quarantena d’assistents.

Cal destacar que aquest acte s’emmarca en la celebració del Dia Internacional de l’Alzheimer, que tindrà lloc demà dissabte, dia 21 de setembre. El concurs de relats de l’AFAS té com a finalitat conscienciar sobre aquesta malaltia i recordar que, a mesura que avancen els anys, es manifesta en una major quantitat de persones, a nivell mundial.

Pel que fa a la Categoria Local, la guanyadora ha estat Ylènia Avivar Saez, amb el seu relat “Paraíso en peligro”, un manifest per trobar remei al canvi climàtic i a les accions incíviques de la societat que deterioren els ecosistemes i el medi ambient. Avivar Saez s’ha endut el premi local, consistent en 100€.

En la Categoria Nacional, el primer premi ha estat per l’obra “Días de cine”, de Miguel Ángel Cañizares, de Madrid, un relat on, a través del cinema, el narrador recorda la història d’amor amb la seva dona, Rebeca, que pateix Alzheimer. Cañizares, que no ha pogut assistir al lliurament per raons de força major, ha guanyat el premi nacional consistent en 150 euros i una nit a l’Hotel Best Marítim de Salou, per a dues persones.

La regidora de Sanitat i Salut Pública, Beatriz Morer, ha agraït poder estrenar-se com a regidora lliurant aquests premis, ja que “es tracta d’un certamen molt consolidat a nivell nacional”, i ha felicitat tots els finalistes que hi han estat presents a l’acte de la Torre Vella. Morer ha afegit que “des de l’Ajuntament, volem continuar donant suport a aquest tipus d’iniciatives que donen visibilitat a la malaltia”.

Per la seva part, el regidor de Participació Ciutadana, Héctor Maiquez, ha assenyalat que “és un tot un honor ser present en aquest esdeveniment i poder participar-hi, ja que és una iniciativa que combina elements molt bells com són la cultura, la literatura y el treball social”.

El regidor de Seguretat Ciutadana, David González, ha expressat que “és important que la gent s’animi a conèixer la situació dels familiars i dels malalts d’Alzheimer, i també la cultura, a través d’aquests relats, que aconsegueixen que aflorin els sentiments”.

Els premiats han estat seleccionats d’entre 12 relats finalistes, d’un total de 304 obres participants. Durant l’acte també s’han llegit els relats dels guanyadors, així com de la resta de finalistes, que han estat els següents:

En Categoria Local: “L’olor del baladre”(1r), de Josep Mª Alfonso Xaruba; i “Una família unida por el amor”(2n), de Ana María del Valle.

En Categoria Nacional: “La crisálida” (1r), de Manuel Sánchez López; “Jenny. Junto al mar. Con sus dedos”(2n), d’Antonio Monfort Gasulla; “Déja vu” (3r), de Jesús Castillón Motta; “La colada” (4t), de Domingo Aragón Oliva; “Silencio” (5è), de Javier García Lapiedra; “Las canículas” (6è), de Noelia Carolina Bueno Gamero; “Recuerdos” (7è) de Mª Belén Gonzalvo; i “La faena” (8è), de Concha González.

La presidenta de l’Associació de Familiars d’Alzheimer de Salou, Ana Belén Rodríguez Ros, ha recordat que “aquest concurs va néixer amb la finalitat de donar difusió i visibilitat a la malaltia de l’Alzheimer, i aquests 304 relats que hem rebut confirmen que hem aconseguit aquest objectiu”.

Tant guardonats com finalistes han rebut una figura i un diploma acreditatiu de la seva participació al concurs. Enguany, la temàtica del certamen ha estat lliure i no ha tingut la condició imprescindible de girar en torn de la malaltia, com en les anteriors edicions.

El jurat ha estat composat per la presidenta d’AFAS, Ana Belén Rodríguez Ros; la que fou regidora de Cultura en l’anterior legislatura, M. José Rodríguez; l’escriptora aragonesa establerta a Salou, Bárbara Fernández Esteban; el periodista i escriptor Ángel Gómez Mesonero; Rosa Pasquina, col·laboradora d’AFAS, i la periodista Teresa Clavé.