Tarragonès

Constantí continua la promoció històrica i cultural amb la revista “Rutes de Constantí”

La publicació ha arribat a la seva 15a edició amb diverses entrevistes i estudis sobre l’escut i la bandera del municipi

Durant aquest mes d’abril s’ha publicat una nova edició de la revista “Rutes de Constantí”, que aquest any arriba al seu número 15. Aquesta veterana publicació es dedica a la difusió del municipi de Constantí des del punt de vista del patrimoni històric i cultural.

A les primeres pàgines de la revista podem llegir un interessant article sobre l’escut i la bandera de Constantí i s’inclouen diverses notícies de l’àmbit de la cultura i la cultura popular d’aquest últim any.

En l’apartat històric podem llegir una entrevista a Josep Maria Puche Fontanilles i Jordi López Vilar, arqueòlegs de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), que fa referència als enigmes sobre la construcció de Centcelles. També s’inclou una entrevista a Joan Yeguas, historiador de l’art i conservador del MNAC, que ens aproxima a l’escultor constantinenc Joan Grau, una de les figures més destacades del barroc català.

En l’apartat de les entrevistes hi destaca una conversa amb Josep Buyó Esquerré, fill i nebot respectivament d’Anton i Josep Buyó Gatell, dos dels primers constantinencs que van tenir una càmera fotogràfica a casa seva als anys 30 del segle XX. L’entrevista s’il·lustra amb moltes de les fotografies que van realitzar durant aquells anys els germans Buyó. A les pàgines centrals hi podem trobar una entrevista a Remei Tell Rosich, dinamitzadora de la cultura a Constantí i impulsora de grans projectes musicals com el Cicle de Concerts al Conjunt romà de Centcelles o l’Escola de Música. En aquest apartat dedicat a la música hi podem trobar una entrevista a Anna Amigó, arpista i música, i autora del treball “El cançoner revolucionat”, inspirat en el cançoner popular català i que inclou una investigació, entre d’altres, de la cançó “Les plegadores d’avellana” escrita per Mossèn Ramon Bergadà.

Encara en l’àmbit musical, però en referència a un estil molt diferent, el tècnic de Joventut, Ignasi Manzanares, fa una entrevista a Francisco Nieto Cáceres, un dels principals impulsors del moviment del Hip-Hop a Constantí durant les primeres dècades del segle XXI.

En aquest número 15, en l’apartat Rutes per descobrir, hi trobem la col·laboració d’Hèctor Mir que ens parla de la Ruta dels termes rònecs o despoblats. Finalment, hi trobem un repàs a algunes de les publicacions literàries de l’últim any a Constantí.. Els exemplars de la revista “Rutes de Constantí” es poden demanar a la Biblioteca Municipal de Constantí i a l’Arxiu Històric Municipal.

Ismael Redacció Lobo

Missatges recents

Tasques de neteja i manteniment intensiu a Sucs

El programa de neteja i manteniment intensiu Barri a Barri de l'Ajuntament de Lleida està actuant aquesta setmana, entre dilluns i dimecres,…

4 minuts fa

Reus estudiarà l’estat de la depuradora per garantir-ne el bon funcionament

Aigües de Reus ha adjudicat un estudi per a la inspecció de totes les estructures i edificis que conformen l’Estació…

7 minuts fa

Un camioner begut manipula el tacògraf i condueix més de deu hores sense descans

Els Mossos d'Esquadra han detingut un camioner de 26 anys que circulava begut i havia manipulat el tacògraf del seu…

7 minuts fa

Talarn participa en la inauguració de la 28a Càtedra d’Estudis Medievals del Comtat d’Urgell

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha participat aquest dimarts en l’acte d’inauguració de la 28a Càtedra…

7 minuts fa

Covestro ha arrencat el 2025 en un to moderat

Com es podia esperar, Covestro va arrencar l'exercici 2025 en un to moderat. Les vendes del primer trimestre es van…

20 minuts fa

Els Comuns pregunten al Govern pel cas de l’home a qui Ryanair no va deixar tornar a Reus

El diputat dels Comuns Fèlix Alonso ha registrat unes preguntes al Govern després de conèixer el cas d’un ciutadà de…

33 minuts fa

Esta web utiliza cookies.