Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

El Teatre romà de Tarragona recupera la geometria del teatre original

Avatar photo

Aquesta intervenció forma part de la primera fase d’actuacions del que ha de ser el Parc Arqueològic del Port de Tarragona

Aquest matí s’ha presentat les obres de la primera fase del projecte de posada en valor del Teatre romà de Tarragona, Patrimoni Mundial de la Humanitat. Unes actuacions que es van començar a executar el 2016 en el marc del Pla de Gestió del Patrimoni Mundial de Tàrraco (2014) i de l’acord marc entre el Departament de Cultura i l’Ajuntament de Tarragona (2015) de posada en valor del patrimoni romà de la ciutat.

La primera fase executiva que culmina ara s’ha centrat en la zona de la cavea (graderia) de la que es conserva part de les cinc primeres files de la part baixa. S’han dut a terme les excavacions arqueològiques, la conservació i restauració de les restes conservades i la restitució volumètrica de la graderia per la seva comprensió. Aquesta fase ha comptat amb una inversió total de 750.879 euros a càrrec del Departament de Cultura de la Generalitat (553.478,47 euros) i de l’1% Cultural del Ministerio de Fomento (197.400,50 euros).

Les excavacions arqueològiques i les tasques de conservació-restauració de les restes es van dur a terme entre els mesos de gener i febrer del 2017. Les excavacions van posar al descobert edificis i estructures prèvies a la construcció del teatre (segle I dC), com una àrea comercial formada per tabernae (botigues) i un traçat d’un carrer que discorria en paral·lel al moll del port romà. A l’altra banda del carrer es va identificar un altre conjunt de tabernae sobre el qual es construí posteriorment l’hyposcaenium del teatre. Aquestes troballes van aportar una informació fonamental per interpretar el conjunt del port romà de Tàrraco.

Posteriorment, es va dur a terme la restitució volumètrica de la graderia del teatre. Es va optar per una estructura lineal de ferro que, per una banda, evoca la potent graderia que tindria el Teatre en època romana, recuperant la geometria original, alhora que dialoga amb les restes. El visitant pot complementar les restes visibles amb la informació explicativa del que no és visible. Paral·lelament, en aquesta fase també s’han consolidat els murs de contenció del carrer Caputxins.

Durant la roda de premsa s’ha presentat també el pla estratègic del projecte de posada en valor del Teatre romà de Tarragona, que va més enllà de la museïtzació del Teatre i proposa un futur Parc Arqueològic del Port de Tàrraco. “Una aposta del Departament de Cultura pel patrimoni mundial de la ciutat que no només té un interès local, també nacional i internacional” segons les paraules del director general de Patrimoni Cultural, Jusèp Boya.

El futur Parc té com a objectius principals recuperar el patrimoni cultural, conservar-lo i posar-lo a l’abast de la ciutadania i, alhora, regenerar el barri i reconnectar la part alta i la part baixa per crear un circuit integral del patrimoni mundial de la ciutat. A més, incorporarà altres funcions urbanes que donin servei cívic i cultural a la ciutadania.

Entre les actuacions previstes en el pla estratègic, enguany es començarà una segona fase de tres anys (2018-2020) que inclou:

· Primeres visites concertades al públic a partir del cap de setmana del 19 i 20 de maig.
· Ampliació de l’estudi documental, arqueològic i històric
· Intervenció arqueològica de la zona de l’hyposcenium.
· Recalçament dels murs perimetrals del recinte arqueològic.
· Projecte executiu de la segona fase de museïtzació del sector de l’escena.

Pel que fa a les actuacions a llarg termini, previstes del 2020 al 2025, el pla estratègic recull les actuacions relatives a l’ordenació i gestió urbana (propostes d’ordenació urbanística, gestió urbana i intervenció en les criptes arqueològiques de l’entorn); als treballs d’excavació arqueològica allà on sigui necessari; a la definició conceptual del conjunt del Parc i de les seves diferents parts (àrees arqueològiques i serveis); a la definició de les intervencions (conservació-restauració, obra civil, paisatgisme i museïtzació) i al projecte del futur centre d’interpretació del Parc.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El jurat popular declara culpable l’acusat de matar una dona a ganivetades en un pis de Valls

Notícia següent

L’alcalde de Lleida destaca la importància de promoure la Formació Professional

Notícies relacionades