Categories: Tarragona

Una infermera de Tarragona dissenya un protocol per a dones embarassades amb trastorn bipolar

Una infermera del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Tarragona (CODITA) ha dissenyat un protocol per a l’atenció a dones embarassades amb trastorn bipolar. Es tracta d’un protocol d’atenció estandarditzada per controlar el trastorn bipolar i el seu tractament en dones que planifiquin un embaràs, gestants o després del part.

“És un recurs de vital importància per estandarditzar les cures infermeres. Es tracta d’una eina clara i senzilla d’utilitzar, que pot ser extrapolada a qualsevol centre que disposi de servei d’infermera psiquiàtrica o bé de gestora de casos d’infermeria”, destaca Maria José Pastor, la infermera de CODITA que ha dissenyat el protocol.

La infermera de consultes externes de Psiquiatria serà l’encarregada d’executar el protocol, expliquen des de CODITA. Es realitzaran consultes periòdiques en què la infermera valorarà a la pacient mitjançant una entrevista, una exploració, observació i els qüestionaris específics.

“A causa de l’alta complexitat que suposa la fusió d’un embaràs amb un trastorn mental greu, disposar d’un recurs específic ajudarà a guanyar seguretat als professionals sanitaris que vulguin proporcionar cures en aquest àmbit”, destaca Pastor.

“Sabem que el tractament del trastorn bipolar inclou psicofàrmacs que posen en risc l’estat del nadó, tant en l’embaràs com en la lactància materna. Els canvis fisiològics durant l’embaràs i la lactància condicionen l’absorció, la transferència, l’excreció i el metabolisme dels psicofàrmacs. Per tant, hem de sospesar sempre el risc que el tractament suposa tant per al nadó com el risc de recaigudes de la mare”, exposa la infermera.

Les dones tenen una alta vulnerabilitat a patir trastorns mentals en els períodes de grans canvis hormonals. Durant l’embaràs, si la dona pateix una patologia mental, aquesta vulnerabilitat es pot veure augmentada.

El trastorn bipolar és una malaltia mental crònica que es caracteritza per variacions en l’estat d’ànim. Es pot arribar a controlar amb el tractament i seguiment adequats, que permeten a moltes persones portar una vida normal. Es pot desenvolupar a qualsevol edat, però el pic diagnòstic es troba entre els 15 i els 25 anys. Els casos que debuten més d’hora estan més associats a factors genètics. La detecció a aquestes edats comporta l’administració primerenca de psicofàrmacs a dones en edat fèrtil i alguns tenen risc per a la salut reproductiva de la dona.

A més, la malaltia està associada amb alts costos econòmics ja que requereix de tractament per a tota la vida, això facilita que hi hagi un percentatge important d’abandonaments amb el perill que suposa de recaiguda. Per aquesta raó, és considerada una patologia de difícil control i encara més en embarassades, ja que les dones diagnosticades amb trastorn bipolar poden patir recaigudes en el postpart.

ACN

Missatges recents

Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant patrocinarà l’11 a edició de la Vandekames

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant patrocinarà l’11a edició de la Vandekames, la cursa…

22 minuts fa

Puigdemont tanca la campanya: “Senyors de Madrid, prepareu-vos perquè ja venim”

Carles Puigdemont ha volgut enviar un avís a navegants: “Senyors de Madrid, prepareu-vos perquè ja…

56 minuts fa

Pedro Sánchez: “El dilema del 12 de maig és entre bloqueig o Illa”

Els socialistes de Catalunya acaben amb força, contundència i determinació l'últim acte electoral per a…

58 minuts fa

La Policia de Santa Coloma de Gramenet auxilia una dona de 104 anys que s’havia desorientat

La Policia Local de Santa Coloma de Gramenet va localitzar una dona de 104 anys,…

1 hora fa

Alejandro Fernández promet lluitar perquè els catalans “recuperin l’alegria de viure en aquesta terra”

El cap de llista del PPC, Alejandro Fernández, ha promès que es “deixarà la pell”…

1 hora fa

Aragonès: “Si Illa surt president, el primer a pisar el Parlament és el rei”

A crits de “president, president”, Tarragona ha rebut al candidat d’Esquerra Republicana Pere Aragonès. Un…

1 hora fa

Esta web utiliza cookies.