Any de rècords per als creuers del Port de Tarragona

La temporada del 2019 ha acabat amb rècords històrics i amb una previsió molt positiva, marcada per l'arribada de Royal Caribbean i el nou moll

Aquest matí s’ha celebrat a l’Autoritat Portuària de Tarragona el balanç de creuers de la ciutat durant el 2019, que se celebra cada any per valorar la temporada d’aquest sector.

El president del Port, Josep Maria Cruset, ha anat mostrant quina ha estat l’evolució anual en comparació als anys anteriors. Inicialment es preveia el pas de 100.000 creueristes per al 2019, que ha acabat sent de 127.495 passatgers, un rècord per a la ciutat i que ha situat aquesta temporada com la millor de la història del Port. Aquesta xifra s’ha aconseguit en part gràcies al 5% d’augment del nombre d’escales i a l’arribada de creuers amb una major capacitat de passatgers.

Al 2016, els creueristes es concentraven principalment durant l’estiu, però ara s’ha allargat l’evolució mensual al maig i a l’octubre, fet que suposa un augment d’oportunitats per a la ciutat. També ha canviat el dia en què arriben, ja que normalment sempre han arribat entre setmana o divendres, mentre que ara el gruix més gran és el diumenge. Malgrat venir en festiu, la valoració dels visitants no s’ha vist perjudicada, indicador que mostra que el tancament de les botigues en aquest dia no influeix tant en el turisme.

En relació a l’impacte econòmic al territori, ha augmentat un 32% en relació al 2018, el que significa que la recaptació s’ha incrementat en 2 milions d’euros, fins als 9’7 d’enguany. A més, el 93% dels creueristes visiten Tarragona i proximitat, i les seves experiències preferides són, en aquest ordre: les visites a la ciutat, Reus i la platja, Port Aventura, Poblet i el Celler de Nulles.

Royal Caribbean i el Moll de Balears, les novetats del 2020
La temporada 2020 comptarà amb una nova incorporació: el Royal Caribbean. La prestigiosa companyia, que té una seixantena de creuers i 77.00 empleats, farà cinc escales al Port i aportarà 21.300 turistes. La terminal de Balears és l’altra gran novetat de l’any vinent, que es començarà a construir al primer trimestre, habilitarà 400.000m2 i permetrà la parada de 4 creuers alhora. Aquesta construcció suposarà una disminució del nombre de parades (de 62 a 45), tot i que s’esperen més creueristes que al 2019, uns 120.000.

Previsió de futur
Per evitar que la Tarragona se saturi turísticament, s’està estudiant el cas d’altres ciutats portuàries, com Barcelona i Venècia, i s’està analitzant la càrrega turística que Tarragona pot afrontar. A més, s’està intentant crear una oferta cultural que no només se centri en el centre de Tarragona, sinó que contempli els municipis del voltant i diversifiqui l’experiència dels visitants.