Entrebancs judicials, queixes sindicals, licitacions desertes, presumptes espionatges… L’adjudicació del nou contracte de la neteja i la brossa de Tarragona ho ha viscut gairebé tot. El revés de la resolució del Tribunal Català de Contractes del Sector Públic va suposar l’últim cop en el procés. Aquest demanava desqualificar GBI Paprec, la guanyadora del concurs sobre el contracte de la brossa i la neteja, i obria la porta a la incertesa. Després de dies de debat i basant-se en un informe jurídic de la casa, l’Ajuntament de Tarragona finalment ha triat començar el procés d’adjudicació a la segona classificada, Urbaser.
Amb tot, la votació que ho feia possible ha estat marcada pels retrets creuats i per una estreta majoria. Als vots del PSC s’hi han sumat els de Junts i els consellers no adscrits, els quals han defensat que es tracta d’una decisió tècnica. Al costat contrari s’ha situat Esquerra, PP, En Comú Podem i VOX. Tots ells han assenyalat les possibles conseqüències que poden tenir “les presses” a l’hora d’adjudicar el major contracte de l’Ajuntament de Tarragona.
En el debat sobre aquest punt, PSC, Junts i els regidors no adscrits han remarcat que aquest vot és únicament tècnic-jurídic i s’han remès a l’informe dels tècnics del consistori, que demanen adjudicar a la segona classificada i recalquen que la feina en tot el procés s’ha fet correctament. De fet, a banda d’iniciar els passos per adjudicar a Urbaser, l’Ajuntament també recorrerà la sentència del Tribunal de Contractes per defensar la feina dels seus tècnics.
En el seu torn d’intervenció, la portaveu del govern, Sandra Ramos, ha subratllat que els grups que han votat ‘no’ han exercit un “vot polític i no un vot pensant en la neteja de la ciutat”. A més, ha avisat que dilatar la decisió en el temps no evitarà que la resta d’empreses acabin interposant recursos, la qual cosa ja han anunciat que faran. Ramos destaca que aquesta creuada legal entre empreses és habitual en la majoria de municipis d’Espanya i també recorda que el Tribunal de Contractes és de creació recent i encara no té una jurisprudència prou consolidada.
Des d’un vessant més tècnic, la consellera de Contractació, Isabel Mascaró, ha explicat el perquè d’aquesta decisió. “La resolució no diu que s’hagi de licitar de nou, sinó que es resolgui legalment com correspongui. Segons la llei de contractes, quan un licitador queda exclòs s’ha de passar al següent en ordre de licitació. El procés ha de seguir les normes que corresponen”, ha apuntat.
Entre els grups de l’oposició, la demanda de “calma” i d’un “informe extern” ha estat generalitzat. A més, alguns d’ells han assenyalat la curiosa aliança per tirar aquest punt endavant, amb els vots del PSC, Junts i exconsellers de VOX. En resposta a aquestes acusacions, Jordi Sendra (Junts) ha volgut puntualitzar que el seu grup “no vota en funció de qui donarà suport, sinó en funció del que pensa que serà bo per la ciutat”. El portaveu juntaire ha demanat també fer cas a l’informe jurídic i complir la resolució.
Contràriament, Maria Mercè Martorell (PP) ha criticat que es torni a córrer i considera que “després d’un contracte de més de 20 anys, no vindrà d’un mes”. La popular ha lamentat que no es demanés cap aclariment quan van rebre la resolució i ha alertat que s’entra en un camí “que no sabem on ens portarà, amb recursos i possibles indemnitzacions”.
Per la seva banda, Jordi Collado (ECP) ha recordat que “si la decisió fos tan tècnica-jurídica, no passaria pel Ple”. El portaveu dels comuns ha defensat el sentit polític d’aquest vot i ha lamentat que s’utilitzi els tècncis com a escut en decisions que considera polítiques. “La ciutat necessita un nou contracte, però la sortida no ha de ser ràpida. Ha de ser segura”, ha assenyalat. En la mateixa línia s’ha pronunciat Maria Roig (ERC), que ha afirmat que “abans de fer-ho ràpid, s’ha de fer bé i blindar la institució de qualsevol irregularitat”.
La votació no suposa l’adjudicació del contracte de la neteja i la recollida de residus a Urbaser. El que es fa és executar la resolució del Tribunal i demanar a la segona empresa classificada els documents necessaris per continuar amb la resta de passos administratius. Com que l’empresa té 10 dies per presentar aquests documents, la intenció seria portar la seva adjudicació al Ple de juliol. Tot i això, els possibles recursos de la resta d’empreses podria fer trontollar el procés.
Reus ho té tot a punt per a una nova edició del Festival Roses de Reus, una iniciativa pensada com…
Ahir, 28 d'abril de 2025, Espanya va viure una de les apagades elèctriques més greus dels últims temps, que va…
L’activitat a les facultats, centres i serveis de la Universitat Rovira i Virgili es recuperarà aquest dimarts en la mesura…
Diversos barris de Tarragona van patir ahir dilluns talls d’aigua arran de l’apagada elèctrica que va afectar, i a hores…
Els Bombers de la Generalitat han tancat l'històric dia de l'apagada elèctrica massiva a tot l'Estat amb un total de…
El Morell ha tornat a ser, durant quatre dies, l’epicentre de les arts escèniques al Camp de Tarragona. El municipi…
Esta web utiliza cookies.