Tarragona celebrarà els 700 anys de les festes de Santa Tecla amb actes durant tot l’any

La programació 'Santa Tecla 700' posarà en valor l'evolució de la celebració i en projectarà el futur

L'àliga de Tarragona ballant davant la relíquia de Santa Tecla a la catedral de Tarragona, en un moment històric. ACN

L’Ajuntament de Tarragona ha presentat el programa ‘Santa Tecla 700’, que homenatjarà els 700 anys de l’arribada de la relíquia del braç de Santa Tecla a la ciutat i, alhora, la primera expressió de cultura popular als carrers. La celebració anirà des de Santa Tecla 2021 a Santa Tecla 2022, amb els principals actes concentrats en les dues festes majors.

La programació pretén recordar aquesta efemèride i posar en valor l’evolució que des de llavors ha viscut la festa fins a l’actualitat. “És el moment de treure pit, de fer bandera amb un projecte compartit, transversal, que compta amb la implicació de tots els departaments de l’Ajuntament així com d’entitats i de la ciutadania en general”, ha expressat l’alcalde de la ciutat, Pau Ricomà.

La programació girarà al voltant de quatre grans eixos: reflexió, divulgació, grans espectacles i creació local i participativa. A causa de la covid-19, l’activitat més divulgativa i de format reduït serà la què donarà el tret de sortida a la celebració aquest proper setembre, amb un cicle de conferències, xerrades i visites guiades que aproparan al ciutadà a allò que va passar ara fa 700 anys. També s’estrenarà un documental que, a partir d’entrevistes a persones vinculades a Santa Tecla, vol ser un homenatge al caire popular de la festa major.

El seu gruix d’activitat serà durant la Santa Tecla del 2022, amb tot un seguit d’actes de carrer i d’alta participació. Així, el 12 de setembre de 2022, la commemoració acollirà un espectacle inaugural, de gran format, ideat pel director de teatre Marc Chornet i el músic i compositor Roger Conesa. L’obra s’endinsarà en del teatre medieval per oferir una mirada contemporània de la nostra cultura popular amb l’objectiu d’aprofitar l’aproximació a l’origen de la festa per repensar culturalment què és allò que fa sentir tarragoní, quina és la identitat col·lectiva de la ciutat i quin missatge es vol transmetre a l’exterior.

El 25 de setembre de 2022, la catedral acollirà el concert de cloenda, en el qual s’interpretarà una peça musical de creació nova, obra del compositor Josep Vila. L’espectacle, ‘La Catedral del so’, estarà dirigit pel tarragoní Xavier Pastrana, i comptarà amb la participació de les corals i altres col·lectius musicals de la ciutat.