Un centenar de transportistes de Tarragona tornen a manifestar-se amb marxes lentes

Estudien més aturades a partir del gener si l’administració no atén les seves demandes

Pla general d'un camió amb una pancarta que demana prou peatges al polígon Riuclar, abans de la marxa lenta de camions a Tarragona. Imatge del 5 de desembre de 2018. Horitzontal.
Un centenar de transportistes de Tarragona, segons la Federació Empresarial d’Autotransport de Tarragona (FEAT), han fet una marxa lenta per rebutjar les condicions del desviament obligatori de camions per l’autopista després de les restriccions a l’N-340. Tot i que des del 15 de novembre els camions ja poden accedir als punts de càrrega i descàrrega pels accessos més propers en el sentit de la marxa, el sector recorda que encara cal resoldre diversos temes pendents. Reclamen que la bonificació sigui total i que es plantegin solucions a qüestions com la circulació dels transports especials o colls d’ampolla detectats a la xarxa viària. La marxa lenta ha provocat problemes de circulació a l’N-340, a l’A-7 i, especialment, a l’AP-7, entre Altafulla i Tarragona, en sentit sud, on s’ha format una cua d’uns 11 quilòmetres.
Segons el president de la FEAT, Josep Lluís Aymat, el Comitè Nacional del Transport ha plantejat una sèrie de punts per negociar amb Foment, entre els quals la petició de bonificació total. En cas que les demandes no siguin ateses, el sector estudiarà fer aturades a partir de la segona quinzena de gener.

La d’aquest dimecres, en plena operació sortida del pont de la Puríssima, no és la primera marxa lenta que els transportistes convoquen per fer sentir les seves reivindicacions. La darrera convocatòria va ser l’11 d’octubre. Més tard, en van convocar una altra, a les portes de Tots Sants, que es va acabar desconvocant perquè van entendre que la Generalitat estava disposada a negociar. Aymat ha apuntat que creien que es podria debatre sobre la gratuïtat, les incorporacions per poder gaudir de les bonificacions o les condicions dels transports especials. “Són coses que s’han quedat a una taula de negociació fantasma, que es va prometre que es constituiria i encara esperem”, ha lamentat.

En aquesta línia, ha criticat que no hi ha “prou voluntat política per arreglar els problemes” i que, independentment del sentit de la marxa per la càrrega i descàrrega, que és l’única mesura que s’ha modificat, hi ha més qüestions pendents. La FEAT denuncia que per accedir a les bases de les empreses i per fer descansos, fer benzina o qualsevol tipus d’avituallament en ruta, “segueix vigent el criteri que l’accés ha de ser el més pròxim a l’autopista sense tenir en compte el sentit de la marxa del camió, obligant per tant a continuar fent quilòmetres”.

A més, el sector continua reclamant la gratuïtat del peatge per als trànsits obligats per l’autopista i, en el pitjor dels casos, una compensació mínima del 75%. “Si anem obligats per l’autopista, no hem d’engreixar la caixa de la concessionària”, ha denunciat Aymat, que diu que “és un greuge afegit” tenir una bonificació màxima del 50% quan en altres territoris arriba al 75%.

També vol una resolució per als transports especials per tal que puguin continuar amb l’operativa actual, eliminar l’obligació de fer entrades i sortides no necessàries per poder ser bonificat, adequar accessos, rotondes i colls d’ampolla, i resoldre la “insuficient capacitat” de les àrees de l’autopista.

La FEAT lamenta que la mesura que restringeix els camions a l’N-340 “assenyala i criminalitza el sector”, a qui creuen que culpabilitzen de la sinistralitat. Per als transportistes, són les administracions qui “han badat i fracassat en la seva missió de tenir les infraestructures en correcte estat”, segons Aymat.

Els transportistes han sortit des del polígon Riuclar, on han preparat els camions amb pancartes que reclamaven ‘prou peatges’. Després, han començat a circular amb marxa lenta per l’A-7 i l’N-340 en sentit Altafulla, on han entrat a l’AP-7 en sentit sud per continuar el trajecte a una velocitat molt reduïda fins a Riuclar, sempre ocupant tots els carrils. Durant tot el trajecte, han fet sonar els clàxons.

A banda de Tarragona, una vintena de camions han fet una marxa lenta entre Bellvei i El Vendrell, al Baix Penedès. La protesta prevista a Terres de l’Ebre s’ha acabat desconvocant.