Tarragona ja és la capital de l’esport mediterrani

La cerimònia d'inauguració dels Jocs Mediterranis Tarragona 2018 ha concentrat música, esportistes i espectacle a un Nou Estadi esclatant

Aigua de la mar Mediterrània, 2.000 anys d’història i 26 delegacions d’esportistes internacionals. Aquests han estat els vertaders protagonistes de la cerimònia inaugural dels Jocs Mediterranis Tarragona 2018 que ha acollit aquest vespre el Nou Estadi de Tarragona. Més de 9.000 persones han assistit a l’espectacle,  que sota el títol “Somnis de pedra i aigua” ha tingut com a eix argumental la barreja de cultures del Mediterrani i l’històric passat cultural de Tarragona.

La primera part del show ha tingut un marcat caràcter musical. L’encarregada d’encetar l’espectacle ha estat la cantant Lucrècia, que ha aparegut a l’escenari per interpretar el tema Tarrakvs al mateix temps que el Nou Estadi s’omplia amb els nou Tarrakvs que aquests dies han estat en diferents ubicacions de la ciutat.  L’han seguit l’artista Àngels López, que ha interpretat la cançó Mediterránio, i un cor de 186 nens que, juntament amb els músics de la “Petaca, tallar de cançons”, han interpretat l’himne que Tarragona ha composat per als XVIII Jocs Mediterranis: JUGUEM PER VIURE.

Seguidament han fet entrada els esportistes que durant els pròxims 10 dies competiran en les 33 disciplines esportives que es disputaran a Tarragona i als 15 municipis subseu dels Jocs. Una edició dels Jocs que presenta xifra rècord quant a esportistes inscrits, arribant a un total de 3.622 atletes. D’entre els països més aclamats han destacat Andorra, que s’ha emportat una sonora i espontània ovació, així com França, Itàlia i, com no, la delegació espanyola que tancava la desfilada abanderada per la nedadora catalana Mireia Belmonte.

A continuació, de nou la música adquiria el paper protagonista amb un dels plats fort de la nit: l’actuació del compositor Antonio Orozco, que ha interpretat els temes ‘Mi héroe’ i ‘Hoy será’. Aquest ha deixat pas a l’arribada de la bandera dels Jocs Mediterranis, que ha aterrat al Nou Estadi amb el descens de tres paracaigudistes de l’exèrcit espanyol.

La presència de Quim Torra i Felip VI entre xiulades i aplaudiments 

La polèmica estava servida i ja havia envoltat aquest acte inaugural que reuniria per primer cop l’actual president de la Generalitat, Quim Torra, i el rei Felip VI. Aquesta s’ha fet patent durant la hissada de la bandera dels jocs, mentre una part del públic alabava la presència del monarca, al crit de “Viva el rey”, i l’altra xiulava als primers amb un posicionament contrari. El punt més àlgid, però, s’ha produït durant el parlament institucional de l’alcalde de Tarragona i president del comitè organitzador, Josep Fèlix Ballesteros, que ha aturat per uns moments el seu discurs donada l’ensordidora xiulada del públic quan ha pronunciat el nom de Quim Torra. Tot i això, Ballesteros ha continuat amb el seu discurs, recordant la situació dels refugiats i mostrant el seu convenciment perquè aquests siguin “els jocs de la pau”. El parlament del batlle tarragoní ha estat seguit pel del president del comitè internacional, Amar Addadi, que ha agraït l’esforç i el compromís de tots els actors implicats, reconeixent la “complicada situació política”. Per últim, Felip VI ha proclamat la inauguració oficial dels Jocs entre xiulades i aplaudiments.

L’últim tram de la inauguració s’ha configurat amb un espectacle de llums, colors, coreografies i música que han estat una oda a la humanitat i la natura, amb la representació d’elements com l’aigua, les pedres o les plantes. Finalment, la cerimònia ha acabat com començava, amb l’actuació de Lucrècia, aquesta vegada amb tot el seguici de pedres, flors i aigua ballant i saltant al seu voltant. Un final esclatant, mai millor dit, amb tot un número paral·lel de pirotècnia que ha tenyit el cel de Tarragona.