Tarragona estrena el nou carilló del Mercat Central

Durant tot l'any, el rellotge sonarà a les 12h i a les 18h, amb un tercer passi extraordinari durant l'estiu a les 20h

Imatge del nou carilló del Mercat Central de Tarragona. Foto: Alba Sancha

La plaça Corsini ja llueix el carilló del Mercat Central, des d’aquest dimecres 21 de novembre. A les 12 del migdia d’aquest dia, el nou carilló ha fet la seva primera aparició estel·lar, a ritme de l’Amparito Roca i amb el Nano Capità, l’Àliga, el Gegant, la Geganta, la Negrita i el Lleó com a protagonistes, i sota la curiosa mirada d’una Corsini plena de gom a gom. L’expectació era palpable entre tots aquells que s’han apropat a la plaça del Mercat per descobrir la darrera novetat que “posa la cirereta”, en paraules de l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, a la remodelació del Mercat Central i el seu entorn. Des d’aquest 21 de novembre, el rellotge carilló sonarà cada dia a les 12h i a les 18h, amb un passi extraordinària durant l’estiu -del 21 de juny al 21 de setembre-, a les 20h.

“Avui neix una nova icona de la ciutat”, ha pronunciat la consellera de Comerç i presidenta de l’empresa municipal Espimsa, Elvira Ferrando. Una icona que perdurarà en el temps i que serà per tots; “pels petits, pels grans, pels nostres fills, pels nostres nebots, pels nostres néts”, ha dit Ferrando, visiblement joiosa i satisfeta. La presidenta d’Espimsa ha situat el nou carilló del Mercat com un nou element de la silueta de Tarragona, de la qual passarà a formar part del seu skyline i haurà de ser un nou reclam perquè cada vegada més turistes visitin el Mercat Central i el seu entorn durant la seva estada a la ciutat. Un nou element de la ciutat que, a més, després de les hores de treball, reconeix que “me’l faig una mica meu”. Per la seva banda, Ballesteros ha destacat que aquest carilló és el primer d’aquestes característiques a Catalunya i el 15è a tot l’estat.

Una festa d’inauguració

La inauguració s’ha celebrat amb una festa “austera”, com ho ha valorat Ferrando, que ha començat amb l’actuació de la coral del Col·legi Joan Roig. Al cant de la mainada l’han seguit dos vídeos sobre els treballs efectuats que s’han projectat a una gran pantalla que s’ha instal·lat a la Corsini per l’ocasió, a més de l’espot promocional, protagonitzat per dues tarragonines centenàries, la Montserrat i la Maria. Després que el cor del Joan Roig hagi interpretat la segona cançó, Elvira Ferrando i Josep Fèlix Ballesteros han dedicat unes paraules, centrant-se en els agraïments a totes les persones involucrades i que “han fet possible” que el carilló llueixi avui al Mercat Central i a la plaça Corsini.

Ballesteros i Ferrando accionant els comandaments que han posat en funcionament el carilló del Mercat Central de Tarragona per primera vegada. Foto: Alba Sancha

Moments després, la consellera i l’alcalde han estat els encarregats de fer funcionar per primera vegada el carilló, accionant uns comandaments. Les portes del carilló s’han obert lentament fins que, finalment, les figures han quedat al descobert i han començat a desfilar sobre la plataforma al ritme de l’Amparito Roca, la melodia més emblemàtica de les festes i la cultura tarragonines. A més, un dels detalls més curiosos i comentats ha estat el fet que cadascun dels personatges realitza el seu particular ball sobre si mateixos.

L’acte inaugural ha comptat amb la presència de, a més de Ballesteros i Ferrando, alguns consellers de l’equip de govern, com Ana Santos, Javier Villamayor, Begoña Floria i Ivana Martínez. També han assistit alguns regidors de l’oposició, com Rubén Viñuales i Pedro Sánchez, de Ciutadans, o bé Xavier Puig, d’ERC, tot i que no s’han vist més representats polítics.

La festa continua

La festa, però, no acaba aquí, ja que la Banda Unió Musical de Tarragona ambientarà la Corsini aquesta tarda, a partir de les 17:30h, prèviament a la segona tocada del carilló, a les 18h. Coincidint amb aquest moment, l’enllumenat nadalenc de l’interior del Mercat s’encendrà, donant així el tret de sortida a la Campanya de Nadal. La festa continuarà el dijous -amb un berenar de coca amb xocolata a les 18h, coincidint amb el carilló- i el divendres, quan la Companyia teatral La Tal realitzarà diversos passis al llarg del dia en un escenari que s’instal·larà a l’emblemàtica plaça tarragonina.