Tarragona celebra el primer pregó de Santa Tecla al balcó de l’Ajuntament

Eduard Boada assegura que és "un gran honor" ser el pregoner i crida a fer "un gran còctel per la pau"

Pla obert de l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà; i del pregoner Eduard Boada durant el pregó de Santa Tecla al balcó principal de l'Ajuntament. Imatge del 21 de setembre del 2019 (Horitzontal).

La ciutat de Tarragona ha celebrat per primera vegada el pregó de la festa major des del balcó principal de l’Ajuntament. D’aquesta manera, el consistori ha apostat per unes festes més obertes. Acompanyat per l’alcalde, Pau Ricomà, els macers i els trompeters municipals, el restaurador tarragoní Eduard Boada ha estrenat un nou format del pregó. Boada, escollit per aclamació popular, ha expressat que ha estat el “més gran honor” ser pregoner i ha demanat als ciutadans que facin un “gran còctel per la pau i que tothom s’estimi”. Després del crit de “visca Santa Tecla”, s’ha procedit a encendre la tronada.

El primer toc dels trompeters del Consell Municipal ha anunciat la sortida al balcó principal de les autoritats i del pregoner Eduard Boada, que ha estrenat nou format de pregó. L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha començat la glossa amb el crit de “tarragonins i tarragonines, ja el teniu aquí” i ha recordat que el popular restaurador ha estat escollit per aclamació popular. De fet, Ricomà ha assegurat que Boada es mereix ser el primer pregoner -que fa el pregó de festa major des del balcó- perquè no només ha creat “còctels estrambòtics o entrepans meravellosos, sinó que ha fet feliç a molta gent des de fa molts a anys”.

Tot seguit i després del segon toc de trompetes, ha estat el torn d’Eduard Boada, que ha recordat a persones estimades, com artistes, pintors, periodistes i músics, entre altres, de la ciutat. Aclamat pels centenars de persones que s’han aplegat a la plaça de la Font, Boada ha bromejat demanant a la verge de Santa Tecla que ajudi al club de futbol de la ciutat, el Nàstic de Tarragona. “Per mi és tot Tarragona, l’estimo molt. Acaricio les pedres quan vaig pel carrer, ja que és la història viva”, ha dit.

Després del pregó, l’alcalde tarragoní ha onejat la Senyera de la ciutat i ha convidat als ciutadans a sumar-se a la festa amb el crit de “Visca Santa Tecla”. Finalment, el pregoner ha encès la metxa i ha esclatat la Tronada, un dels moments sonors més esperats. La pirotècnia valenciana del Mediterràneo ha estat l’encarregada de fer-la petar.

Prèviament, al saló de plens s’ha acollit l’acte de lliurament del 42è Premi El Balcó, organitzat per Òmnium Cultural del Tarragonès. La seva presidenta, Rosa Maria Codines, ha destacat la tasca de l’Agrupament Escola i Guia Alverna, guanyador d’aquesta edició. A l’acte també s’ha recordat a Jordi Cuixart i a la resta de presos polítics i exiliats. El record als presos ha provocat que els regidors de Ciutadans abandonessin la sala.

El Pregoner: Eduard Boada Pascual

Boada va néixer a Nulles l’any 1942 i està vinculat a les festes de Santa Tecla per l’elaboració des de fa dècades del còctel de la Mercè i per la creació del Rotet de Santa Tecla l’any 2008. Des de jove ha participat en el món festiu, destacant el grup de pallassos BoPaSa i la realització de titelles i cine-club a redós de la Congregació Mariana de Tarragona. Va participar en la recuperació del Carnaval de Tarragona i en va ser Carnestoltes III. També va ser el creador de la popular sagnia que es repartia a les comparses. El restaurant Boada ha rebut distincions i guardons de tota mena, com la menció d’honor de l’Acadèmia de Gastronomia de Tarragona i el Diploma al mèrit cultural de l’Ajuntament de Tarragona.