Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

Poblet: “La Tarraco Arena ha generat un impacte econòmic de 24 MEUR”

Avatar photo

El president de la Diputació de Tarragona s’ofereix a facilitar la tresoreria per resoldre el finançament del poliesportiu de Campclar, pavelló insígnia dels Jocs Mediterranis

Amb la trobada anual de periodistes, el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet ha fet balanç dels deu anys de govern a la Diputació de Tarragona i com aquest ens s’ha transformat “en un agent afectiu de transformació progressiva de la realitat econòmica i social per fer esdevenir la regió, un espai d’oportunitats”. I és que segons el president “les seves polítiques les pensa per fer un canvi en l’àmbit social i econòmic, però que produeixi un espai de noves oportunitats, basat en una societat del coneixement”. Poblet també ha recalcat que durant aquests anys, la Diputació ha fet un gir treballant en àrees on abans no hi havia actuat. Una de les fites més importants de la Diputació ha estat la remodelació i posar en funcionament la Tarraco Arena Plaça.

La TAP genera un impacte econòmic de 24 MEUR des de la seva remodelació

“És un dels grans equipaments de la demarcació”, així ha reblat el president sobre la importància que ha suposat la remodelació de la Tarraco Arena Plaça. “És un equipament espectacular”, ha afegit Poblet. “És un centre cultural, cívic, esportiu, tradicional, de lleure, de cultura, però no és un centre públic on s’hi ha coses d’interès públic. La inversió que s’ha fet són una peça clau dels interessos de la nostra societat”, ha afirmat.  La TAP ha generat un impacte de “24 MEUR des de la seva remodelació”, ha assegurat Poblet. I és que l’antiga plaça de toros de Tarragona es va reconvertir en equipament l’any 2010 després d’un llarg i costós procés de rehabilitació. La Diputació de Tarragona –propietària de l’espai – va invertir-hi 25 MEUR. Poblet ha assegurat que l’impacte directe “ja gairebé iguala la inversió feta, segons un estudi de la URV”. A més, també ha afegit que el mateix equipament generarà un impacte de 5,6 MEUR l’any per a Tarragona.

Compromís amb els Jocs Mediterranis

Un dels altres aspectes que ha volgut destacar ha estat el suport de la Diputació als Jocs Mediterranis. “La funció de la Diputació era estar al costat de les seus” per aconseguir “que Tarragona fos la seu principal, per la promoció necessària perquè fos d’interès públic i ciutadà i ajudar a les seus mobilitzant recursos”. En aquests moments, la Diputació ha aportat 12 MEUR als Jocs, tot i que Poblet ha afirmat que no es descarta que es faci “alguna altra inversió més”. Segons el president, totes les obres que depenien d’aquests recursos “estan enllestides o enllestint-se en aquests moments” i que la Diputació “ha estat puntual i complidora perquè als Jocs no els hi faltessin el seu suport”, ha afegit.

Poblet també ha comunicat que es compromet a facilitar “temporalment” els recursos que es necessitin per acabar la construcció del Palau d’Esports per als Jocs Mediterranis. En aquesta línia, Poblet ha afirmat que “si hi ha algun serrell que encara queda, només s’ha d’articular la manera en què facilitem temporalment recursos a qui té la responsabilitat de fer-ho”, ha afirmat. “El poliesportiu de Campclar, que és el pavelló insígnia dels Jocs, sembla que té un petit escreix, no té encara resolt el finançament, i jo ja he dit clarament a qui havia de dir -i ara us ho confirmo- que si hi ha alguna dificultat en aquest sentit, no ens importa facilitar la tresoreria”, ha afegit Poblet, tot i que també  ha remarcat que la institució no és la titular de la instal·lació. De fet, Poblet ha apuntat la signatura d’un conveni com la millor fórmula per acordar aquesta injecció econòmica a retornar per part de l’Ajuntament, la Generalitat o l’Estat.

“Una de les fites importants ha estat la nova seu de la Diputació de Tarragona a l’Ebre”

Una de les grans fites –físiques- dels deu anys de govern ha estat la nova seu de la Diputació de Tarragona a l’Ebre. “Quan vaig començar hi havia la idea que era el desplegament de les vegueries i significava que la regió de l’Ebre, del Camp fossin dues regions i jo veia poca voluntat de tirar endavant aquesta qüestió” i que “es va decidir tirar endavant: que la Diputació es pot adaptar”. Per tant, entendre que la regió té dos accents i que “junts som una regió totalment estratègica de país i d’Europa”. La decisió va ser obrir la nova seu de la Diputació a l’Ebre –concretament, ubicada al Carrer Montcada de Tortosa des de l’any 2009 i consta de registre propi, seu institucional i per poder desenvolupar la vida de la cinquantena de municipis ebrencs-. Per tant, la Diputació de dues seus operatives institucionals: la de Tarragona i a Tortosa, tot i que també hi hagi dependències importants a Reus.

Una de les altres fites importants a les Terres de l’Ebre ha estat l’especialització de les escoles d’art. En el cas de Tortosa, l’escola ha esdevingut en centre de referència nacional en restauració de béns del patrimoni cultural. “És incessant el que rebem de la nostra regió i del país sencer cap al centre de Tortosa perquè siguin restaurats tots els béns en aquell indret i amb gent nostra, amb talent de casa nostra, amb els equips de restauració de Tortosa”.

“Qui més ha cregut en el Museu Casteller de Valls ha estat la Diputació”

En la mateixa línia, Poblet també ha parlat de l’escola de Reus, especialitzada en l’arquitectura efímera i en el disseny d’interiors. I és que segons el president, “cada centre té el seu propi accent” i a Tarragona, amb arts plàstiques i amb disseny d’imatges. “Els hi hem donat capacitats d’espai adients, recursos humans, recursos econòmics i programes de formació creixents i graus de qualificació d’acord amb la Generalitat”. El Museu Casteller de Valls ha estat una de les altres actuacions del seu govern i és que segons Poblet “qui més hi ha cregut ha estat la Diputació” i és que aquest projecte ha comptat amb una injecció d’1.225.000 €. I sense oblidar tampoc el castell d’Escornalbou –on segons Poblet, s’ha concedit un programa FEDER i això significarà que “en el transcurs dels dos o tres propers anys, el Castell d’Escornalbou a Riudecanyes, hi puguem fer inversions i es converteixi en un punt calent de la cultura, el patrimoni, la conservació i la divulgació turística”. D’aquesta manera, es procedirà a gestionar les hectàrees de bosc, endreçar la casa que en el seu dia va ser propietat d’Eduard Toda.

Més actuacions significatives: la creació de l’arxiu general de la Canonja –una operació que ha permès unificar-lo- “és un arxiu model amb condicions tèrmiques i de preservació adients. Era un assumpte pendent”, ha explicat Poblet. El Palau Montoliu de Tarragona –seu de l’Escola de Música i Conservatori- ha estat una de les fites, també. “És un edifici protegit, impossible d’ampliar, no podríem fer cap mena de reforma i només podíem comprar una casa col·lindant fins que ho hem aconseguit”.

També ha tingut paraules de la democratització en la presa de decisions de la xarxa viària –de carreteres que són titularitat de la Diputació- per saber quines toquen primer i quines després i que “la xarxa de carreteres està resolta. No les decideix ni l’alcalde ni la Diputació, sinó la realitat tècnica i el desenvolupament econòmic”. I així posar un punt d’ordre en les intervencions. Una de les altres actuacions que ha destacat Poblet ha estat  l’adquisició de l’antiga seu de la Caixa Tarragona com a seu operativa de la Diputació a la ciutat, l’edifici Síntesi. “Aquella compra va demostrar un significat, no construir un edifici a les afores de la ciutat, sinó vitalitzar un punt de la ciutat i crear una nova centralitat”, ha recalcat.

Reducció del deute

Es van retallar les àrees prescindibles i que en aquell moment –en plena crisi econòmica- “no tocaven”, segons Poblet i una “reconducció dels recursos humans”. En el moment de l’entrada de govern a la Diputació de Tarragona es va trobar amb un deute de 105 milions d’euros -1 de gener de 2007- “un bon deute”, segons el president, tot i que en l’actualitat, “hi ha 27 milions d’euros de deute”. Segons Poblet, això ha possibilitat, malgrat rebre els mateixos recursos, impulsar “polítiques creixents”. Una de les altres fites ha estat la transparència i fer polítiques “que en acabat, han estat legislades”. El president s’ha mostrat també orgullós que el personal de la Diputació -amb una plantilla d’uns 1.200 treballadors-, malgrat haver passat per una etapa de contenció i congelacions, puntuen amb molt millor nota el seu grau de satisfacció a la institució. Així fa deu anys enrere, els empleats posaven un suspens -4,7 de nota-, i ara la qualificació és de notable -un 7,47 i “que la lluita per l’excel·lència és contínua”.

El futur de la Diputació es vertebrarà en quatre eixos principals: amb el món del coneixement, l’aliança amb el territori i els municipis per fer-los més sostenibles, persones formació i cultura, i una gestió excel·lent i transparent.

 

 

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Dow fa possible la creació d’una sala sensorial a l’escola SOLC

Notícia següent

Poblet: “Una de les fites importants ha estat la nova seu de la Diputació de Tarragona a l’Ebre”

Notícies relacionades