María José Figueras, nova presidenta de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques

La rectora de la URV relleva en el càrrec Joan Elias, rector de la UB

La rectora de la Universitat Rovira i Virgili (URV), María José Figueras, serà la nova presidenta de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP). La decisió s’ha pres aquest divendres, quan s’ha constituït la nova junta directiva de l’associació. Figueras relleva en el càrrec Joan Elias, rector de la UB, que passarà a ser el secretari. La vicepresidenta de l’ACUP serà Margarita Arboix, rectora de la UAB, mentre que la vicepresidenta segona serà Montserrat Vendrell, presidenta del Consell Social de la UPF. La tercera vicepresidència recaurà sobre la presidenta del Consell Social de la Universitat de Girona, Rosa Núria Aleixandre.
María José Figueras (Tarragona, 1953) és rectora de la URV des de maig del 2018. Especialitzada en microscòpia electrònica a la Universitat de Groningen (Holanda), es va integrar com a professora a la Universitat de Barcelona l’any 1979 i ha fet la carrera docent i investigadora a la Unitat de Biologia i Microbiologia del Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la URV.

També ha estat assessora científica de l’Organització Mundial de la Salut, del Programa Ambiental de les Nacions Unides, de la Comissió Europea i de l’Agència Catalana de l’Aigua de la Generalitat de Catalunya en temes relacionats amb la contaminació microbiològica de l’aigua.

Els rectors i rectores de les universitats representen la institució a l’Assemblea General de l’ACUP, màxim òrgan directiu de l’Associació. La presidència recau anualment i de forma rotatòria preestablerta en els rectors i rectores de les universitats. Des de l’any 2008 es van afegir com a membres de l’Assemblea General de l’Associació els presidents i presidentes dels Consells Socials o càrrecs equivalents de les universitats membres.

Sobre l’ACUP

Els objectius de l’ACUP són defensar els interessos de les universitats públiques i el rol de les universitats en la societat, projectar les universitats internacionalment i promoure projectes singulars o estratègics de col·laboració cercant l’eficiència i el major impacte.