L’orgue de la Catedral de Tarragona torna a lluir les portes monumentals

L'actuació ha costat 363.764 euros i la conservació i restauració s'han fet a la mateixa Seu

0
235

L’orgue renaixentista de la Catedral de Tarragona torna a lluir les portes monumentals després del procés de conservació i restauració que s’hi ha fet des de principis de l’any passat. El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) ha dirigit la intervenció, que va acabar el mes d’agost amb la instal·lació de les portes al moble de l’orgue, del segle XVI. La consellera de Cultura, Laura Borràs, ha participat en la presentació de la intervenció, en un acte al qual també han assistit l’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol; el president de Fundació Privada Mútua Catalana, Pere Jornet; la directora general del Patrimoni Cultura, Elsa Ibar, i la directora del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC), Àngels Solé, entre altres personalitats.
La intervenció s’ha basat en el criteri de la mínima intervenció i el màxim respecte per tots els elements que formen la història de l’obra. S’ha dut a terme amb la doble finalitat d’estabilitzar l’instrument i retornar el missatge estètic al conjunt, així com de recuperar la funcionalitat de les portes.

La peça té l’excepcionalitat de ser un dels pocs grans orgues renaixentistes del país que ha conservat el moble escultòric i les portes amb les grans pintures, de diversos autors. Les portes de l’orgue són dos batents amb dues pintures cadascun. Representen tres escenes: l’Anunciació, visible quan els batents es tanquen i oculten els tubs de l’orgue, i el Naixement i la Resurrecció de Jesucrist, visibles quan els batents estan oberts.

El cost global de la intervenció ha estat de 363.764 euros i ha estat possible gràcies a les aportacions del Departament de Cultura, el Capítol de la Catedral de Tarragona, la Diputació de Tarragona i la Fundació Privada Mútua Catalana.

FER UN COMENTARI