Les efemèrides dels elements del seguici protagonitzaran la Santa Tecla més festiva

Avatar photo

Enguany, s'estrena el nou ball parlat de la Sebastiana del Castillo i el gran concert de Santa Tecla es trasllada a l'Anella Mediterrània, a Camp Clar

Falta poc menys d’un mes perquè Tarragona comenci a gaudir de les activitats programades per les festes de Santa Tecla. Deu dies, del 14 al 24 de setembre, en què les entitats adquiriran -com ha passat any rere any- el protagonisme del programa d’activitats. Com és costum, el gruix de la programació ve organitzada per les diferents entitats participants de les festes, però, enguany, a més coincideix la celebració de les efemèrides de moltes d’aquestes, motiu pel qual entitats com el Ball de Bastons, el Ball de Diables, els Xiquets del Serrallo, la Víbria, la Banda Unió Musical de Tarragona i el Lleonet organitzen activitats i actes extraordinaris. A més, enguany s’estrena un nou ball parlat, el de la Sebastiana del Castillo, a càrrec de la Mulassa de Tarragona, i es trasllada el gran concert de Santa Tecla a l’Anella Mediterrània, amb l’objectiu del consistori per descentralitzar les festes majors. El cost destinat aquest any a Santa Tecla són 400.000 euros -300.000 del pressupost municipal i 100.000 del patrocini d’empreses privades-.

“Més de 480 actes” -segons Floria– durant 10 dies ompliran de festa els carrers de Tarragona, enguany, més enllà de la Part Alta, arribant fins a Camp Clar, per exemple, amb el gran concert de Santa Tecla a l’Anella Mediterrània amb un esperit revival a càrrec de ‘El último tributo’ i la ‘Orquestra Mondragón‘, el dimecres 19 de setembre, a partir de les 22h. Floria s’ha mostrat molt convençuda respecte al bon funcionament tècnic del concert a l’Anella Mediterrània, tot i que no tant respecte a l’afluència i l’èxit d’aquest. La consellera de Festes ha explicat que caldrà “veure com funciona el concert a l’Anella” per determinar si aquest tipus d’activitat s’adequa a l’equipament olímpic. “L’Anella ha de tenir activitat, el que s’ha de veure és quin tipus d’activitat”, ha dit Floria, “perquè sigui un espai de gaudi per tota la ciutadania”, ha continuat.

Així mateix, es recupera la plaça Corsini, que havia estat un espai tradicional de les festes i que torna a ser-ho ara després de les obres de remodelació, on el popular Correfoc finalitzarà el seu itinerari, com fins fa 11 anys. Tant aquest entorn com el Mercat Central continuaran sent espais festius amb activitats com la Plaça Friki, tots els vespres del 14 al 16 de setembre, o bé amb la Nit de Tastos, el 15 de setembre, quan el mercat romandrà obert fins a la mitjanit per oferir als visitants degustacions elaborades pels mateixos paradistes i a un preu popular.

Les entitats compleixen anys

No obstant això, sens dubte, un any més, les entitats -principalment les implicades en el Seguici Popular- són les veritables protagonistes de la programació de les festes de Santa Tecla a Tarragona. A més dels actes més tradicionals en què els elements del Seguici Popular participen -com la cercavila de Santa Tecla, la Baixada de l’Àliga o el Correfoc, entre altres-, enguany sis de les entitats sumen activitats i actes extraordinaris amb motiu de la celebració de les seves efemèrides. El Ball de Bastons, aquest 2018, compleix 365 anys i presentarà, el 22 de setembre a les 11h a l’Amfiteatre, el seu nou vestuari que recupera la imatge dels vestits tradicionals tarragonins, com també realitzaran una exhibició al Mercat Central. D’altra banda, el Ball de Diable compleix 35 i ho celebra amb la presentació d’un llibre, les ‘Matinades a l’antiga’, o bé la cercavila commemorativa. Cinc anys menys compleixen els Xiquets del Serrallo que commemoren el seu 30è aniversari amb un homenatge al perpetuador, ‘Pitu Mosquits’, amb l’arrencada de la baixada d’Amparitos, el 15 de setembre a les 10:30h a la plaça de la Font, com també amb el seu tradicional vermut dels musclos, el mateix dia a les 12:30h a la Confraria de Pescadors del Serrallo.

La Víbria de Tarragona i la Banda Unió Musical de Tarragona comparteixen efemèride celebrant, enguany, el seu 25è aniversari. La primera entitat ho farà amb la 36a mostra de Folklore Viu, mentre que la banda oferirà el Concert de Santa Tecla, el 15 de setembre, a les 19h a la plaça de la Pagesia. Finalment, el més jove de tots, el Lleonet, commemora aquest 2018 els seus primers 15 anys amb un brindis especial que tindrà lloc als jardins de la Casa de la Festa, el 19 de setembre a partir de les 20h.

Nou ball parlat

Com a novetat, Santa Tecla estrena un nou ball parlat, el de la Sebastiana del Castillo, amb una clara aposta per la festa més tradicional, segons ha apuntat la consellera de Festes. Un cop més, però, es tracta d’una iniciativa que ha assumit l’Associació de la Mulassa de Tarragona. Així es recupera aquest ball tradicional, tot i que de forma “actualitzada”, segons ha explicat el cap tècnic de l’àrea de Festes, Xavier González. Segons González, el ball de la Sebastiana del Castillo “no participarà en els actes itinerants del seguici”, sinó que el format s’assemblarà més al de Dames i Vells, amb un “aire més teatral”. La representació s’estrenarà el dimarts, 18 de setembre, a la plaça de les Cols, a partir de les 20h, i es podrà distingir una “part fixa”, amb la presentació dels personatges, i una “part mòbil”, que s’adaptarà a l’actualitat de la ciutat i adquirirà un to més satíric, segons ha detallat el cap tècnic de Festes.

Bito Fuster, pregonera de Santa Tecla

El Pregó d’enguany va a càrrec de l’esportista tarragonina Maria Teresa Fuster Amades, coneguda com a Bito Fuster, que va iniciar-se en la gimnàstica rítmica al Club Gimnàstic de Tarragona i s’ha posicionat com “una de les gimnastes amb més medalles de la història de la gimnàstica rítmica espanyola”, ha dit Floria.

Gastronomia, cultura, solidaritat, música i Castells

Finalment, cal destacar també que la gastronomia, la cultura, la solidaritat, la música i els Castells estaran presents durant la festivitat de Santa Tecla, com cada any. En l’àmbit cultural, es realitzaran exposicions al voltant de la temàtica festiva. En l’àmbit gastronòmic se celebraran 17 vermuts i un any més es farà el Teclatapa, organitzat per les comparses de Carnaval, a la plaça Verdaguer. Respecte als Castells, el 16 de setembre se celebrarà la Diada del Primer Diumenge, a la plaça de la Font a partir de les 12h, el 23 de setembre es faran castells, torres i pilars, a partir de les 13h, també a la plaça de la Font, i l’endemà, 24 de setembre, després dels castells es faran els pilars caminants. Així mateix, també es realitzaran diversos actes i activitats de caràcter musical que acompanyaran les tradicionals revetlles i s’aprofitarà Santa Tecla per donar pas a la solidaritat.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Detingut per vendre droga des d’un pis del carrer Democràcia de Lleida

Notícia següent

Només tres establiments sancionats per no emprar el got reutilitzable durant Sant Magí

Notícies relacionades