L’arribada de creueristes a Tarragona genera un impacte econòmic de 7,3 MEUR el 2018

El nombre de creueristes a la ciutat aumenta un 91% respecte el 2017, amb més de 98.000 passatgers

Imatge de la roda de premsa de balanç de la temporada de creuers al port de Tarragona, amb el president, Josep Andreu, intervenint. Foto ACN

Un total de 98.126 creueristes i 57 creuers han passat per Tarragona aquest 2018, enfront dels 51.393 passatgers i 37 creuers de l’any 2017. Aquesta xifra suposa un increment del 91% de passatgers respecte a l’any anterior i un creixement del 55% en referència als creuers. Del còmput total de creueristes, el 78% són passatgers en trànsit i un 22% són passatgers que embarquen o desembarquen a la ciutat. Una de les dades més significatives i que afecta directament el territori és l’impacte econòmic al territori que, aquest 2018, ascendeix als 7.373.500 euros, gairebé el doble que el 2017.

L’encara president del Port de Tarragona, Josep Andreu, ha presentat aquest dimecres, 14 de novembre, els resultats de la temporada de creuers 2018, acompanyat per la resta de components de la Taula de Creuers, entre elles, la consellera de Comerç a Tarragona, Elvira Ferrando, la consellera de Turisme i presidenta del Patronat a Tarragona, Inma Rodríguez, i la consellera de Turisme de Reus, Montserrat Caelles, a més de representants de la Diputació de Tarragona i la Cambra de Tarragona.

El transport és la principal despesa dels creueristes a Tarragona

Una de les dades més curioses respecte a les despeses dels creueristes és que el percentatge més gran es correspon a la despesa en transport, que ascendeix al 82%. Aquesta dada va seguida per la despesa en bars, cafeteries i compres, que oscil·la entorn del 50%. Per últim, on menys gasten els creueristes és en els restaurants (un 29%) i en els equipaments culturals de la ciutat (un 21,3%).

Del total de creueristes que arriben a Tarragona, un 79% van per lliure, i només un 9% visiten Tarragona ciutat. Tot i que aquesta darrera dada no és gaire alta, sí que s’ha vist incrementada respecte a les dades d’anys anteriors. Pel que fa als creueristes que contracten excursions, la majoria les fan a Tarragona (més de 6.600 passatgers), que va seguida per Barcelona, on es desplacen més de 4.500 creueristes. Altres destinacions destacades són Reus i Cambrils, amb 2.724 visitants, PortAventura i Ferrari Land, amb més de 1.700 creueristes, i Poblet i voltants, amb gairebé 1.500 passatgers visitants.

Un 65’4% de creueristes recomanarien Tarragona

D’altra banda, la valoració que fan els creueristes de Tarragona ciutat és bastant positiva, amb una nota mitjana d’un 8’6, la més alta juntament amb Altafulla que obté una puntuació mitjana de 8’8. Les valoracions més baixes són per Barcelona, Salou Platja i Cambrils Platja, que obtenen una valoració de 7’5 punts.

Amb aquesta valoració més que notable de Tarragona, un 65,4% de creueristes conclouen que segur recomanaran Tarragona, i un 25’9% apunten que pot ser sí. Només el 4’9% han dit que pot ser no recomanar la ciutat i un 3’8% han assegurat que no ho faran.

La Rambla Nova, una de les ubicacions més visitades pels creueristes

Com a novetat, enguany, s’ha realitzat un estudi sobre la mobilitat dels creueristes mentre estan a Tarragona. D’aquest es desprèn que una de les ubicacions més concorregudes, encara que pugui donar la sensació que no és així, com han apuntat Andreu i Ferrando, és la Rambla Nova. A més, Andreu ha fet una petita apreciació i és que mentre la Rambla és un dels llocs més concorreguts, el Balcó del Mediterrani no ho és. Un detall que pot portar a pensar que els creueristes s’entretenen més en la part comercial de la Rambla, segons ha apuntat el president del Port. Així mateix, Andreu també ha destacat el fet que “una petita ombra apareix tímidament a la zona del Mercat Central”.

La resta d’ubicacions més visitades pels passatgers dels creuers són diversos punts de la Part Alta, com la catedral, i alguns dels monuments de les restes romanes: Amfiteatre, Pretori, plaça del Fòrum, etc.

Previsió 2019

Com és habitual, un cop es tanquen les dades sobre la temporada de creuers a Tarragona, des del Port ja posen la vista en la pròxima temporada. Les dades més destacables és que es preveu arribar als 110.000 passatgers i incrementar fins als 65 creuers.