L’Ajuntament de Tarragona estudia denunciar l’entitat veïnal que recull firmes per expulsar migrants

El consistori demana un informe a l’assessoria jurídica perquè considera que hi ha incitació a l’odi

Pla obert dels consellers del govern municipal de l'Ajuntament de Tarragona, Jordi Fortuny i Xavier Puig, en roda de premsa.

L’Ajuntament de Tarragona ha demanat un informe a l’assessoria jurídica per estudiar la possibilitat d’emprendre accions legals contra l’Associació de Veïns Catedral per haver iniciat una recollida de signatures entre veïns de la ciutat en la qual es demana l’expulsió de persones migrades que hagin comès delictes. El portaveu de l’equip de govern, Xavier Puig, ha indicat que entenen que és una incitació a l’odi, ha reclamat que s’aturi l’acció i l’ha condemnada. També s’hi han mostrat en contra el conseller d’Afers Socials, Chakir el Homrani, en una visita a Tarragona; la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), i la Federació d’Associacions de Veïns de Tarragona (FAVT).

Puig ha comentat que el consistori treballa amb la Generalitat per crear espais de treball en els quals es convidaran entitats de la ciutat per abordar la problemàtica. També ha apuntat que a través d’un pla de suport de la Generalitat als municipis disposaran de tres persones dinamitzadores per treballar la qüestió al barri.

Per la seva banda, El Homrani ha assegurat que l’acció de la justícia no varia en funció de la procedència de les persones i ha demanat no creure les mentides i difamacions que circulen al voltant de la immigració. A més ha indicat que col·lectius com els que promouen la recollida de firmes “juguen amb la rumorologia d’ajudes a les persones immigrades que no són reals”. Amb tot s’ha mostrat disposat a treballar si hi ha una “percepció d’inseguretat” al barri.

Rebuig de les entitats veïnals

La CONFAVC i la FAVT, a través d’un comunicat han expressat el seu rebuig a l’acció i han afirmat que fomenta la xenofòbia i trenca “llaços de bon veïnatge”. A més, han assegurat que l’AVV Catedral no està adherida a cap de les dues entitats. “Aquesta és una mala pràctica que fereix al moviment veïnal i els orígens de les associacions, fundades per gent majoritàriament immigrant”, han destacat.

Finalment, han rebutjat la idea de l’AVV Catedral de crear un grup de serenos per vigilar la Part Alta a les nits, en considerar que “aquest tipus de grups fomenten pràctiques racistes incontrolades”, i han defensat que “la seguretat els barris s’ha de vetllar des dels cossos policials establerts legalment i creant barris socialment cohesionats i amb igualtat d’oportunitats”.