La zona de les grades del circ romà incorporarà càmeres de vigilància

També s'incorporaran altres mesures, com una proposta dels veïns per instal·lar una tanca més alta perquè la gent no pugui saltar

La consellera de Patrimoni Històric, Begoña Floria, acompanyada per l’arqueòleg municipal, Joan Menchón, han presentat aquest dimarts el resultat de les obres de “recuperació i integració urbanística del Circ romà” de la zona de la plaça dels Sedassos. Les grades han quedat recobertes per una estructura de fusta, una reconstrucció que no ha estat exempta de polèmica, ja que l’estructura original del circ romà queda totalment amagada. La recuperació, a més, ha passat per diversos entrebancs, des de l’incompliment reiterat dels terminis per part de l’empresa constructora, fins a la sensibilitat dels veïns d’aquesta zona pels conflictes de convivència que hi ha hagut tradicionalment. Per aquest últim motiu, Floria ha confirmat que, finalment, s’ha optat perquè les noves grades no estiguin obertes de forma permanent i s’incorporaran càmeres de vigilància a la zona per evitar actituds incíviques.

“És un projecte que pretén recuperar la volumetria de la grada”, ha explicat Floria, que, a més ha detallat que s’ha realitzat “amb un material que ha de ser diferent i reversible, tal com marca la llei de patrimoni”. L’objectiu, per tant, és que aquesta part del circ, on hi ha hagut vida durant 2.000 anys es pugui recuperar “integrat en el seu entorn”. L‘arqueòleg municipal, , Joan Menchón, ha assegurat que l’actuació no pretén ser una reconstrucció, sinó una “reproducció de la volumetria”, ja que cal tenir en compte que “no estem treballant en el circ, sinó en un espai històric on fa 2.000 anys hi va haver un circ”. La intervenció ha tingut un cost total de 194.000 euros, amb un 75% finançat per l’estat, tot i que encara queden algunes actuacions pendents per acabar de definir quina serà la gestió d’aquest espai, donada la inquietud del veïnat davant els conflictes de convivència que hi ha hagut en aquesta zona, a causa d’actes incívics. L’únic que ha confirmat la regidora és que les grades no estaran obertes de forma permanent i s’instal·laran “càmeres de videovigilància en l’àmbit del recinte”. Floria, però, ha volgut aclarir que es tractarà de càmeres que no afectaran el carrer.

L’Ajuntament escolta al veïnat per incorporar les seves demandes

A banda d’això, Floria no ha volgut detallar més aspectes sobre la gestió de l’espai, ja que entén que genera “molta sensibilitat” en el veïnat. Per això, Floria ha explicat que s’estan mantenint converses amb els veïns per saber quines són les seves inquietuds i incorporar algunes de les seves propostes. Un exemple seria la instal·lació d’una tanca més alta en les grades “per evitar que la gent pugui saltar”, com ha explicat Floria, que ha apuntat que aquesta és una proposta dels veïns que van realitzar el passat dissabte i que la intenció és fer-ho de forma “immediata”.

Problemes amb l’empresa constructora

A més de la polèmica que ha suscitat aquesta reconstrucció o “integració”, tampoc ha estat exempta de problemes i entrebancs. Un d’aquests ha estat l’incompliment reiterat per part de l’empresa constructora dels terminis d’execució. “Hi ha hagut problemes amb l’empresa constructora”, ha afirmat Floria, que ha assegurat que aquests s’han posat en coneixement de l’àrea de contractació de l’Ajuntament i d’altres administracions com el Ministeri. “No tothom té l’experiència de treballar en àmbits patrimonials”, ha sostingut la regidora, per tant, “aquesta obra ha tingut un retard de 10 mesos”, la qual cosa ha comportat que l’Ajuntament hagi obert un expedient de sanció cap a l’empresa. Tot i això, Floria ha apuntat que “s’ha prioritzat acabar l’obra i que no quedés penjada”, motiu pel qual no es va denunciar el contracte, sinó que es va optar per la sanció, abans d’esgotar el termini màxim per tal de rebre la subvenció de l’estat.