La Tarragona «chirigotera»

Un grup d'amics fa set anys que divulguen les chirigotas a la nostra ciutat

ENRIC GARCIA JARDÍ

Un grup d’amics que es reunia per seguir en directe el concurs de chirigotas del Carnaval de Cadis va decidir, l’any 2011, que havia arribat l’hora de crear una chirigota a Tarragona. Ramón Romero, un músic andalús nascut a Vejer de la Frontera i que des de fa una dècada resideix a la ciutat, va ser un dels impulsors del projecte. «Ens interessava que la gent d’aquí conegués què són les chirigotas», afirma Romero, que ja tenia experiència en l’organització d’aquest tipus d’agrupacions musicals corals humorístiques, tant en el carnaval del seu poble com en el de la capital gaditana. A partir del 2012, s’hi va sumar el cantautor Oscárboles.

Aquest col·lectiu, que des de fa set anys divulga les chirigotas a la ciutat, assaja setmanalment al centre social autogestionat El Cargol, al barri de La Granja. Aquest 2018  s’han dividit en dos grups de treball per tal de presentar un espectacle doble, amb una chirigota i una comparsa, que és una agrupació similar a la chirigota però «més elaborada», tant en l’aspecte musical com en el «teatral». «Totes, dues, però, comparteixen el component de crítica social», explica Romero, que enguany només s’ha ocupat de la comparsa, que s’anomena Los tentadores.

Pel que fa a la chirigota d’aquesta edició, dirigida pel músic José López, s’intitula Tú déjalo en mis manos i és una peça satírica que denuncia les retallades que en els darrers anys han afectat la sanitat pública catalana. La composició va ser representada el passat divendres 2 de febrer, en un assaig obert que va omplir de gom a gom El Cargol, i en un acte en el mateix local de La Granja, el dissabte 3 de febrer.

Romero reconeix que quan van emprendre la idea de traslladar a la ciutat aquesta tradició carnavalesca pròpia del sud peninsular no tenien gens clar com respondria el públic de la ciutat: «És clar, aquí no existia aquest costum, i això ens atemoria. Ràpidament ens vam adonar, però, que la gent que venia a veure’ns reia i xalava, que és el més important. Vam entendre que les persones, al capdavall, sigui quina sigui la nostra procedència, tampoc no som tan diferents», manifesta. El pròxim divendres 9 de febrer, a les 23 hores, actuen al Teatre el Magatzem, i l’endemà, pel matí, ho faran pels carrers de la ciutat. «Tarragona entera serà chirigotera», és un dels seus cants.