La Generalitat iniciarà al gener excavacions a l’escena del teatre romà de Tarragona

En la comissió de patrimoni entre govern i Ajuntament d'aquest dijous s'anunciaran noves intervencions

La Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat començarà al gener noves excavacions arqueològiques al teatre romà de Tarragona. Se centraran en la zona de l’escena i són el pas previ per una nova intervenció de museïtzació prevista pel 2021. Els treballs s’han adjudicat a l’empresa Rècop Restauracions Arquitectòniques per 73.265,09 euros, IVA inclòs, i està previst que durin tres mesos. A banda, es destinaran 230.000 euros a la conservació de la muralla romana, que aportaran a mitges Generalitat i Ajuntament. Aquest dijous les dues parts es reuniran a Tarragona per abordar l’estat del conjunt declarat Patrimoni de la Humanitat per prioritzar actuacions. La Generalitat ja ha avançat que farà més intervencions durant el 2020.

L’excavació arqueològica del teatre romà està inclosa en el projecte de museïtzació i recuperació del monument i del seu entorn, que es preveu que s’acabi convertint en un parc arqueològic que uneixi el centre de la ciutat amb la Part Baixa. Després d’una primera intervenció polèmica en la qual es van reconstruir les graderies amb una estructura metàl·lica, ara toca fer aquesta excavació. “Ens donarà un coneixement que ens permetrà treure a concurs la intervenció de la segona fase, que serà per posar en valor i museïtzar l’escena”, ha explicat a l’ACN la directora general de Patrimoni Cultural de la Generalitat, Elsa Ibar.

Ibar reconeix que es tracta d’un projecte global a llarg termini i lamenta que aquesta actuació s’hagi endarrerit. “Els diners els teníem però amb el 155 ens van desaparèixer”, ha comentat. La intenció és que el parc arqueològic avanci constantment. Així, Patrimoni Cultural espera tenir els resultats de l’excavació i treure el concurs de la segona fase durant el 2020 per, el 2021, licitar-ne els treballs. “S’han d’anar fent diferents campanyes d’excavació per poder fer tota la intervenció i museïtzació. S’ha de treballar, no és un projecte a curt termini”, ha reiterat la directora general.

A banda, s’ha mostrat tranquil·la pels problemes que ha donat l’estructura metàl·lica ja construïda en el seu procés d’oxidació natural. Ibar ha afirmat que no hi haurà cap afectació irreversible per taques d’òxid a la zona del jaciment. En cas que es vegi que aquest procés s’allarga més del desitjat, s’actuarà.

230.000 euros per a la muralla
L’Ajuntament i Patrimoni Cultural han acordat destinar 230.000 euros per millorar l’estat de conservació del tram de la Baixada del Roser i del Portal del Roser de la muralla romana. L’import l’aportaran a mitges les dues administracions i Ibar ha reconegut que caldrà fer-hi més intervencions.

La conservació de la muralla romana de Tarragona s’ha convertit en una de les prioritats de l’Ajuntament, especialment després de l’informe tècnic de la Generalitat publicat per l’ACN en el qual s’alertava que uns 350 metres del monument estan en “risc de col·lapse”. Així ho ha indicat aquest dimecres l’alcalde de la ciutat, Pau Ricomà. El batlle ha citat aquest monument i l’amfiteatre com els dos temes principals que s’abordaran en la comissió de Patrimoni que se celebrarà aquest dijous al migdia, en la qual hi participaran els màxims representants del consistori i de Patrimoni Cultural, a més del cap dels serveis territorials de Cultura a Tarragona, Jordi Agràs.

Serà la primera vegada que es convoqui la comissió de Patrimoni entre Ajuntament i Generalitat des que hi va haver canvi de govern al consistori. Ibar però, ha afirmat que els tècnics de les dues administracions tenen un contacte habitual. La taula tractarà qüestions relacionades amb el Patrimoni Mundial de la ciutat i “plantejarà prioritats d’actuació, gestions conjuntes i tot el que tingui a veure directament amb les intervencions”. A més, la directora general ha exposat que s’està actualitzant el document del pla de gestió, que estaria quedant obsolet.

Sobre les prioritats marcades pel consistori -amfiteatre i muralles-, Ibar ha apuntat que la Generalitat “col·laborarà, acompanyarà i intentarà aportar-hi recursos”. De fet, des de Patrimoni Cultural han remarcat que entre el 2016 i el 2019 el Govern ha invertit 2.732.196,17 euros en el patrimoni romà de la ciutat, dels quals 1,1 milions s’han destinat al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT), quasi un milió han estat per al teatre romà i 342.000 per a les muralles, entre altres.

Ricomà també té posades moltes esperances en la trobada. “Per les converses prèvies que hem tingut, hi ha molt bona disponibilitat per avançar”, ha dit aquest dimecres. “Hi ha sensibilitat per la situació del patrimoni i per part de l’Ajuntament hi ha el compromís de fer el primer pas”, ha comentat el batlle. I ha continuat: “El que no pots fer és demanar que altres institucions s’hi impliquin quan tu no fas el pas. Quan poses 15.000 euros en manteniment, poc pots exigir”, ha etzibat en referència a la partida dedicada per l’anterior equip de govern. “Nosaltres farem el nostre esforç i entenem que serà correspost”, ha finalitzat.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Els Premis Baula reconeixen la Fundació Aremi, el Banc de Temps i Joan Ramon González

Notícia següent

L’Ajuntament i Sorea signen un conveni de 50.000 euros que es destinen a entitats

Notícies relacionades