La CUP proposa repensar el projecte museístic del Teatre Romà

Aquest teatre forma part del conjunt arqueològic de Tarragona declarat Patrimoni Mundial per la UNESCO

Jaume López, Eva Miguel i Laia Estrada al Teatre Romà. Foto: Laura V-M.

Els regidors de la CUP a l’Ajuntament de Tarragona, Laia Estrada i Jaume López, i la doctora en arqueologia i membre de l’assemblea local de la CUP, Eva Miguel, proposen repensar el projecte museístic del Teatre Romà. El qual forma part de la campanya impulsada per la seva comissió de Grans Runes #PatrimoniEnPerill.

Jaume López ha esmentat que “és un dels espais més oblidats en l’àmbit patrimonial que té la ciutat de Tarragona”. I ha explicat que ja als anys 70 va aturar-se un projecte de construcció privat gràcies a la ciutadania, que va permetre que es conservés. Aquest teatre forma part del conjunt arqueològic de Tarragona declarat Patrimoni Mundial per la UNESCO.

Segons la CUP el projecte museogràfic presenta dos problemes greus. D’una banda “no haver excavat la zona, i per tant, no conèixer la potencialitat del seu entorn, i per altra la instal·lació de l’estructura metàl·lica, que va en contra de la conservació dels elements patrimonials”. Segons la doctora en arqueologia, Eva Miguel, “cap arqueòleg parla bé d’aquesta intervenció, i no s’han seguit els dictàmens i les instruccions que dóna l’ICOMOS per determinar les qüestions de museïtzació”. També ha assenyalat que “no podem anar fent bolets museogràfics per tota la ciutat sense cap mena de connexió entre ells”.

Laia Estrada, ha criticat la “inacció del govern, que malgrat conèixer els riscos que suposa la instal·lació de l’estructura metàl·lica, no va intentar aturar el projecte”. I ha demanat la creació d’un consorci amb tots els agents i els implicats en el patrimoni per tal de garantir una correcta gestió i coordinació. Recomana a l’actual govern que deixi d’inaugurar a correcuita i es posi les piles amb el que queda de mandat per fer qüestions que són fonamentals. Des de la formació proposen estudiar la possibilitat i viabilitat de treure l’estructura metàl·lica i realitzar l’excavació íntegra, sense plantejar el projecte museístic al voltant de l’estructura que s’hi ha instal·lat.