Junts per Tarragona eleva al Ple la necessitat de preservar la creu de terme de Sant Antoni

El grup municipal de Junts per Tarragona proposarà al ple municipal del proper divendres 19
de juliol una moció per conservar i preservar la creu de terme barroca de Sant Antoni. Es
tracta d’una obra datada de l’any 1604 i ubicada davant de la Diputació de Tarragona d’un alt
valor artístic i patrimonial al considerar-se un referent d’una època en la qual a la ciutat no hi
havia escultures de carrer.

L’octubre de l’any 2017 va tenir lloc un fort temporal de pluja i vent que va provocar la caiguda d’un arbre molt proper a la Creu de Sant Antoni, un fet que podria haver malmès el monument. Com a conseqüència d’aquests fets, la Reial Societat Arqueològica Tarraconense, que vetlla pel patrimoni arqueològic i monumental de la ciutat des de 1844 va recomanar prendre mesures en relació a la conservació de l’element patrimonial, considerat bé cultural d’interès nacional. Cal tenir en compte que la contaminació atmosfèrica i l’erosió són dues amenaces més per a aquesta obra.

Des del grup municipal de Junts per Tarragona es proposa traslladar l’anomenada Creu de Sant Antoni al Museu d’Història de la Ciutat, per tal de garantir la seva conservació, preservació i manteniment i que el monument romangui exposat al públic a un espai més segur. En el mateix sentit, Junts per Tarragona aposta per encarregar una reproducció de l’element que substitueixi l’original al mateix emplaçament, realitzada amb materials resistents com les resines, pols de marbre o similar.

Ubicada al passeig de Sant Antoni, davant de l’edifici de la Diputació Provincial, la creu té la
imatge de Crist, a un costat, i la de la Mare de Déu dels Dolors, a l’altre. En els extrems
sobresurten quatre caps de nen. L’obra està suportada en un templet de forma octogonal i en cada una de les cares i hi ha la imatge dels sants Magí, Fructuós, Pere, Pau Antoni i Josep, i de les santes Tecla i Llúcia.