Joan Planellas, nou arquebisbe de Tarragona

Més de 2.000 fidels, clergues i autoritats s'han apropat a la Catedral per donar la benvinguda a l'eclesiàstic

0
429
L'arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, en l'eucaristia durant la missa de la seva ordenació

Joan Planellas és el nou arquebisbe de Tarragona. El clergue gironí ha estat ordenat en una missa solemne aquest dissabte a la Catedral de Tarragona. La cerimònia oficiada pel cardenal-arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, ha aplegat més de 2.000 persones, entre fidels, clergues i autoritats. En l’ordenació, que s’ha allargat gairebé tres hores, Planellas ha expressat que és un motiu de “gran joia” esdevenir el nou líder de l’arxidiòcesi de Tarragona tot i sentir, ha dit, un “xic de tremolor”. En la seva intervenció, l’arquebisbe ha refermat el seu compromís per “encarar les problemàtiques pastorals” de l’Església a través de la “unitat” de les diòcesis.

El nou arquebisbe ha estat rebut per les autoritats a l’entrada de la Catedral de Tarragona i després de prometre les disposicions, els costums i els ordenaments de l’Església amb els sants evangelis, ha enfilat entre aplaudiments cap a la capella de Sant Fructuós. Tot seguit, l’arquebisbe emèrit, Jaume Pujol, li ha adreçat unes paraules de benvinguda. Després de diverses lectures, cants i de l’evangeli, s’ha procedit a la seva ordenació.

Responent a diverses preguntes de l’arquebisbe de Barcelona, Joan Planellas ha promès presidir el ministeri episcopal tarraconense i s’ha ajagut al terra de l’altar mentre els clergues han pregat amb cants. En l’ordenament, els bisbes han imposat les manes sobre el cap de Planellas i el llibre dels evangelis. Agenollat ha rebut les insignes com l’anell, la mitra i el bàcul. Un cop completada l’ordenació s’ha dirigit i assegut a la seva càtedra.

La cerimònia ha continuat amb la litúrgia de l’eucaristia i el ritu de la comunió. Finalment, el nou arquebisbe s’ha dirigit als feligresos i als 247 preveres, diaques i seminaristes, amb un discurs majoritàriament en català, tot i que també ha usat el castellà i el francès. Planellas ha confessat que ha acceptat amb “una profunda joia aquest regal immerescut que ve d’aquest extraordinari predecessor en la seu de Fructuós”.

En el seu discurs, Planellas ha afirmat que és “una anella més en la cadena de la successió apostòlica que arrenca de l’estada de Pau a la nostra ciutat”. A més, ha afegit que és “conscient” que avui, a casa nostra, no es poden encarar “les problemàtiques pastorals en el marc exclusiu de l’Església local”. Així, ha dit que “la unitat pastoral de les diòcesis amb seu a Catalunya és una dada essencial, que exigeix un treball de conjunt, més enllà dels plantejaments estrictament diocesans”.

Davant d’això, ha assenyalat que com a primat de la Tarraconsense li tocarà “acomplir amb esperit de servei i d’humilitat aquesta comesa”. També ha subratllat que aposta per un “diàleg obert” amb la resta de religions i amb el món científic, l’universitari, el de la cultura i el dels mitjans de comunicació.

Entre les autoritats presents hi havia la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó; el delegat del Govern a Tarragona, Òscar Peris; l’alcalde en funcions de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros i el subdelegat del govern espanyol, Joan Sabaté, entre altres.

Pel que fa als eclesiàstics, han assistit a la missa l’arquebisbe de Valladolid i president de la Conferència Episcopal Espanyola, Riacardo Bláquez, els abats de Poblet i Montserrat i l’abat del Monestir ortodox de Saint Nicolas de la Dalmerei (França).

  •  Text

FER UN COMENTARI