Greenpeace organitza un esdeveniment a Tarragona sobre alternatives davant l’actual model de consum

A les portes del Nadal, l’organització ecologista durà a terme l’esdeveniment HAZ, unes jornades organitzades pel diumenge que ve dia 15 en les quals s’anima a les persones a utilitzar les seves habilitats creatives per crear coses enlloc de comprar-les

Dues setmanes abans de l’inici del Nadal, el grup local de Greenpeace a Tarragona realitzarà les jornades de consum alternatiu HAZ sobre reutilització, reparació i reciclatge de productes i materials. L’esdeveniment se celebrarà el proper diumenge 15 de desembre a la Fira d’Artesania, que té lloc a la Rambla Nova de Tarragona.

Les jornades, que es desenvoluparan des de les 10 del matí fins a les 8 de la tarda, donaran cabuda a tallers sobre temes com la reutilització d’envasos, la creació de cola natural, la producció de bosses a partir de teixits vells, l’ecodisseny de motius nadalencs o el reciclatge de paper per embolicar regals. Tota la informació sobre l’agenda de l’esdeveniment es pot consultar aquí.

A més, com a reclam per a famílies, per a nens petits i per a altres no tan petits, a l’estand de Greenpeace hi haurà ‘óssos’ i ‘pingüins’ nouvinguts de l’Àrtic, amb els quals es podran fer fotos; així com un arbre de nadal creat amb materials reciclats en el qual es podrà dipositar un missatge per al planeta.

El model insostenible de consum actual

Dates com el Nadal fan sortir el costat més consumista de les persones. De fet, les xifres parlen per si soles: aquest Nadal cada llar espanyola gastarà 600 euros de mitjana, la qual cosa ens converteix en el segon país europeu pel que fa a la intenció de despesa (1).

Per mantenir aquest consum, es necessiten matèries primeres l’extracció de les quals creix sense fre. L’any 1970 s’extreien de la Terra prop de 22 milions de tones de materials primaris (metalls, combustibles fòssils i altres recursos naturals com la fusta i els cereals). L’any 2010, aquesta xifra es va disparar fins als 70 milions de tones i s’estima que l’any 2060 necessitarem 190 milions de tones cada any per fer front a la demanda (2).

“Moments com el Nadal són només la punta de l’iceberg del consumisme depredador. Només en l’ambit de consum europeu, a més de la producció i la gestió de roba, calçat i tèxtils per a la llar, per a cada persona resident a la UE, es van necessitar aproximadament 1,3 tones de matèries primeres i 104 metres cúbics d’aigua (al voltant del 85% d’aquests materials i el 92% de l’aigua es van utilitzar en altres regions del món)”, ha declarat Celia Ojeda, responsable de la campanya de Consum de Greenpeace Espanya. “L’any 2017, aquesta producció va provocar de manera estimada 654 kg d’emissions equivalents de CO2 per habitant de la UE, cosa que converteix els tèxtils en la cinquena font d’emissions de CO2 relacionades amb el consum privat (3). Per això Greenpeace demana un consum sostenible i un foment d’alternatives com la reducció, la reparació i/o l’intercanvi. El més sostenible és el que ja tens, fes-ho durar”.

Acció de Greenpeace pel Black Friday

El passat 29 de novembre, durant el cap de setmana del Black Friday, el grup local de Greenpeace a Tarragona, juntament amb altres voluntaris i voluntàries a 20 ciutats espanyoles més, van dur a terme una activitat reivindicativa per denunciar el sobreconsum que es manifesta durant aquestes dates i les repercussions que té per al planeta.

El grup va realitzar una performance pels principals carrers comercials de Tarragona, entrant en diferents tendes com Zara, Mango, amb missatges com ‘El consum esgota la Terra’, ‘El reciclatge no salva el planeta. Redueix’ o ‘Comprem el doble de roba, la usem la meitat de temps’.

A més, Greenpeace va realitzar una acció pública a la Gran Via madrilenya, lloc on es troben gran part dels comerços a la capital espanyola, per denunciar els danys al medi ambient del consumisme. Per aquest motiu, quatre activistes van desplegar una lona gegant de 180m2 amb el missatge ‘Consumisme = Canvi Climàtic’; mentre que una altra desena d’activistes de l’organització van desplegar altres pancartes a botigues amb lemes com El Consumisme esgota el planeta.