Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

Finalitzen les obres de conservació i restauració de les portes de l’orgue de la Catedral de Tarragona

Avatar photo

El dia 25 d'octubre tindrà lloc la seva inauguració oficial

Enllestides les obres de conservació i restauració de les portes de l’orgue de la Catedral de Tarragona. Iniciats a principis del 2017, els treballs per recuperar les monumentals portes de l’orgue van acabar a principis d’aquest agost, amb el delicat i complex retorn al lloc que els hi corresponia. El proper dia 25 d’octubre tindrà lloc la seva inauguració oficial juntament amb un seminari per explicar com s’ha dut a terme tota aquesta tasca i l’equip humà que s’hi ha implicat. La caixa històrica de l’orgue Major, feta entre 1562 i 1566 per Jeroni Sanxo amb la col·laboració de Perris Ostris, junt a l’obra pictòrica de les portes o batents duta a terme entre el 1563 i 1565 pel piemontès Pietro Paolo da Montalbergo, constitueixen una de les obres cabdals del Renaixement manierista a Catalunya, segons destaquen fonts de l’Arquebisbat. Les mateixes fonts recorden que, a causa del seu estat de deteriorament i el trencament d’un dels bastidors en el trasllat dels batents durant les obres del pla director de la restauració de la catedral, es va plantejar la possibilitat d’ubicar les sarges a altres indrets de l’edifici. Després de diverses visites tècniques, i amb l’assessorament del personal especialitzat del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC), es va prendre la decisió de dur a terme la restauració, que ha costat 363.765 euros.
El projecte de conservació i restauració ha estat redactat i liderat per David Silvestre, acompanyat per un equip de conservadors i restauradors especialitzats en pintures sobre tela de grans dimensions, coordinats per Maite Toneu. Aquest equip, recolzat i supervisat en les seves propostes d’intervenció pel doctor Antonio Martínez Subías, canonge responsable del patrimoni artístic de la catedral, ha treballat de forma interdisciplinària amb altres professionals especialitzats: ebenistes, arquitectes, fotògrafs, químics, rellotger, personal del laboratori del CRBMC i empreses de moviments d’obres i de lloguer de grans bastides. L’actuació s’ha basat en el criteri de la mínima intervenció i el màxim respecte per tots els elements que conformen la història de l’obra. Tota aquesta tasca s’ha fet in situ, a la mateixa catedral, on ha calgut condicionar dos espais de treball: un al costat del creuer, per treballar les pintures en vertical amb bastida, i l’altre a la capella lateral de sant Joan Evangelista, per les fases de tractament en horitzontal.

L’actuació ha rebut el finançament de diverses entitats i institucions: el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya -100.000 euros-, la Diputació de Tarragona -30.000 euros-, la Fundació Privada Mútua Catalana -60.000 euros-, i el Capítol de la Catedral -173.765 euros. El cost global ha estat de 363.765 euros.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Més de 300 nens i nenes acomiaden l’estiu amb una gran festa de l’aigua

Notícia següent

Detingut un home acusat de matar-ne un altre a Sant Carles de la Ràpita

Notícies relacionades