F de Fridas, F de Feministes. L’onada imparable del feminisme

Neix a Tarragona el col•lectiu Fridas, un grup mixt, obert i inclusiu que defensa la divulgació, l’acompanyament i l’autoeducació –en qualsevol àmbit- des d’una perspectiva feminista

Tanqueu els ulls i penseu. Prendre alguna cosa. A una cafeteria, un bar o una terrassa. Una parella (amics, si voleu), això sí, imagineu un noi i una noia. El noi vol una infusió i la noia una cervesa. Demanen. El cambrer torna amb la safata: serveix la cervesa al noi i, a la noia, la infusió. Us sorprèn? Tots i totes hem viscut una situació d’aquestes o si més no, similar i té nom: micromasclisme. El micromasclisme és un fet quotidià i reprodueix la desigualtat. Això no obstant, desgraciadament, en l’actualitat, encara existeixen reaccions antifeministes i violència de gènere.

A Tarragona ha nascut un nou col·lectiu feminista, Fridas, -i de moment- la composen una quarantena de membres. I per altra banda, també la composen un nombre d’entitats i persones de referència en diversos àmbits, a qui anomenen “madrines”, com per exemple el Festival REC, Minipop, la llibreria Abacus, la Unitat de Comunicació de la URV… Fridas és un col·lectiu mixt, “obert i inclusiu” i on també “hi tenen cabuda tots els gèneres i totes les identitats de gènere”, segons l’organització. I és que segons el col·lectiu, “els homes també han de ser còmplices feministes, necessitem que els homes s’impliquin més” perquè el feminisme “no és una lluita solitària de les dones, sinó que afronta fronts com la qüestió de les masculinitats, el món queer o les identitats LGTBI”.

Fridas ofereix un espai de dones, però s’ha acabat convertint en un espai de trobada mixt. El feminisme “no és una crítica social, sinó la construcció d’un món millor on l’home –igual que la dona- hi té el mateix paper”. Per aquest motiu, el col·lectiu neix  “de la necessitat de fer del feminisme una qüestió col·lectiva, compartida” i també de la creació “d’un espai de llibertat i diversitat on debatre les diferents qüestions i inquietuds intel·lectuals i experiències de la vida feminista”. Així és com es van presentar el passat divendres a La Cantonada, on van fer públiques les properes activitats, però també quines són les seves inquietuds i els seus objectius.

Els objectius de Fridas són el de la defensa de la divulgació, l’acompanyament i l’autoeducació –en qualsevol àmbit- des d’una perspectiva feminista. I és que un dels leitmotivs principals d’aquest col·lectiu és que “s’han de visibilitzar les injustícies que perversament estan camuflades com a normals”.

Carla Aguilar i Neus Rovira són algunes de les impulsores d’aquest projecte. La voluntat és fer anar més enllà els coneixements de la universitat i dels moviments i actes feministes d’altres agents socials i culturals.

Ja tenen organitzades diverses activitats per als propers mesos. Aquest dijous, dia 8 de febrer, es farà la propera, un cafè feminista, a les 19h i al Bar 12 Topos de Tarragona. Però també, durant el mes de febrer es faran cicles de cinefòrum, unes jornades molt interessants que permetran gaudir d”El món àrab i el feminisme” o “Femme Cinema”.