Expressa’t, del Port Tarragona, revela el talent artístic del territori

300 artistes participants coincideixen en la importància que suposa la creació de la mostra i reivindiquen la seva consolidació a Tarragona

Gairebé 2.000 persones i més de 300 artistes van transformar el Moll de Costa, durant els caps de setmana 12-13 i 19-20 de juny, en un escenari on es va revelar  el talent artístic del territori. 

Un total de 12 escoles i entitats artístiques van participar en la primera edició de la  mostra artística Expressa’t, una iniciativa creada pel Port Tarragona sota el  paraigua de Port i Ciutat i la marca cultural Moll de Costa. 

Espectacles de música tradicional, jazz, gòspel, clàssica, una sessió de ioga, dansa  clàssica, contemporània, hip-hop, jazz i espanyol van envair la plaça davant del  Tinglado 1. Obres que en els darrers mesos han treballat i no han pogut mostrar  enlloc a causa de la situació pandèmica actual. 

Els espectacles, que escoles i companyies han presentat, han estat coreografiats i  treballats des de casa amb classes telemàtiques instaurades durant la COVID-19. 

El públic assistent ha quedat impactat per les creacions presentades, moviments i  ritmes que desprenien sensibilitat, històries representades mitjançant l’expressió  corporal i les notes musicals a través de les ballarines i dels músics. Un crit  espontani i en silenci vers la necessitat de tenir l’art com a part essencial en la vida  de qualsevol societat. 

El sector artístic ha patit, des de primera línia, el tancament dels espais d’educació  artística i d’assajos. Aquest fet subratlla encara més el gran i infatigable potencial  artístic que té aquest sector a Tarragona, Expressa’t ha evidenciat la qualitat, el  talent i la tècnica del sector artístic així com, la imponent capacitat d’adaptabilitat que té el món de l’art. 

Des de l’organització de la mostra ja es treballa per donar continuïtat al projecte a  causa de l’excepcional repercussió i acollida que ha rebut Expressa’t en la seva  primera edició. El Port aprofita per donar les gràcies a totes les escoles i associacions artístiques que han fet possible que, Expressa’t, revelés, en un  escenari immillorable, la transcendència i el valor artístic a Tarragona. 

La mostra Expressa’t ha deixat empremta i la sensació d’haver trobat una iniciativa  important pel territori i pel sector artístic de la ciutat. 

Espectacles artístics representats 

Tot va començar el dissabte 12 de juny a les 10.30h amb la sessió de ioga impartida  per Laura Morcillo de ‘Yoga One’. Una cinquantena de persones van gaudir d’una  assossegada trobada envoltada per la brisa marina que els hi donava la  benvinguda.  

Després de la sessió de relaxació i treball personal van aparèixer a escena els  músics de ‘El Tecler’ ocupant l’espai amb música tradicional catalana amb gran  destresa i alegria. 

A continuació, i com a contrast, va entrar l’Estudi de dansa Aif de Meritxell Puvill’  de dansa espanyola flamenc. Castanyoles, taconejos, atractius i acolorits vestits,  expressius braços i coreografies van fer gaudir al públic d’una dansa tan intensa  com de caràcter. 

La companyia de la ballarina Amaia Dorronsoro, establerta a Tarragona, però  nascuda a San Sebastià, va submergir al públic amb dues coreografies de dansa  contemporània de dos perfils totalment oposats. Per una banda la tristor i el  sofriment representat per una desena de ballarins i per altra la posada en escena  de ‘Mambo’ una peça divertida i rítmica que va arrancar els aplaudiments del públic  assistent. 

La reconeguda Banda Unió Musical va ser l’encarregada d’obrir el segon cap de  setmana d’Expressa’t. La inquietud i l’esperit renovador dels músics tarragonins van  cobrir la plaça de sonoritat musical renovada amb la màxima qualitat interpretativa. 

Seguidament, l’acadèmia de dansa ‘Adele’ va agafar el guant i va presentar un  espectacle amb diferents estils de dansa. Es va deixar patent la capacitat  d’adaptabilitat de les ballarines per flexibilitzar els seus moviments depenen de  l’estil coreogràfic que interpreten. 

A continuació ‘El Taller’ de Maribel Soler va presentar diverses coreografies. En un  escenari, preparat per acollir tots els passos de les ballarines i ballarins, el públic  va constatar la capacitat per emocionar que tenen els seus cossos en moviment. 

Però de sobte, el so dels talons i l’enrenou de les faldilles van irrompre al Moll de  Costa, de nou. Era el torn de l’escola ‘África Aguilar’ de Vila-Seca. Una trentena  d’alumnes començaren a dansar, amb un intuït somriure sota la mascareta, i amb l’atenta i orgullosa mirada de la seva directora, l’Àfrica.  

I llavors, el so de la música i dansa tradicional catalana va agafar el relleu. El  reconegut Esbart de Santa Tecla va recordar la cultura popular i l’evolució de la  dansa d’arrel.  

I les notes musicals es van anar transformant fins a arribar a les mans d’uns joves  músics de l’escola de música Rambla Music. A ritmes de Gospel van transformar la  plaça en un lloc cerimonial d’origen africà. El públic no podia parar de moure les  seves cames, al ritme dels càntics i himnes, d’un dels estils musicals africans més  emblemàtics i reconeguts. 

Aquesta vegada, Expressa’t també ha comptat amb la participació de l’Institut públic  Pons d’Icart de Tarragona. Un grup de joves van presentar diverses coreografies  d’estil jazz i també vàries peces de cant amb l’alumnat de batxillerat artístic. La seva  destresa i, les ganes de compartir els seus treballs durant aquest difícil curs, van  fer gaudir tan al públic assistent com als participants. 

El diumenge 20 de juny a les 19:30, l’escola Dansartt de Pilar Merle va ser  l’encarregada de clausurar aquesta primera edició d’Expressat. Una quinzena  d’alumnes van iniciar les seves danses mentre el crepuscle apuntava la imminent  aparició de moviments que donarien per finalitzada la mostra. L’entusiasme i  expressivitat de les ballarines a escena van extreure els primers i efusius aplaudiments mentre els passos de les artistes s’allargaven un darrere de l’altre.  

Com si es tractés d’un ritual, l’acció i dinamisme, va donar pas, a poc a poc, a  l’acomiadament d’aquesta mostra artística. Una mostra, que de ben segur, s’espera  que hagi arribat per quedar-se; Expressa’t. 

Ballarines i ballarins, músics, professorat i públic en general han fet arribar a  l’organització la necessitat i la reivindicació per consolidar un projecte artístic  d’aquest tipus a la ciutat.