Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

El Servei d’Otorinolaringologia del Joan XXIII realitza les primeres cirurgies amb el Da Vinci

Avatar photo

Els especialistes, Joan Carles Flores i Carla Merma, han realitzat les primeres cirurgies transorals robòtiques a pacients que fan apnees per la nit per una hipertròfia de l’amígdala lingual que col•lapsa la via aèria

Aquest mes de març de 2019, el Servei d’Otorinolaringologia de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona, que lidera Enric Figuerola, ha realitzat les primeres intervencions quirúrgiques amb el robot Da Vinci. Concretament, els especialistes del servei, Joan Carles Flores i Carla Merma, amb la col·laboració de l’expert de l’Hospital Germans Trias i Pujol, David Virós, han realitzat les primeres cirurgies transorals robòtiques. En aquest tipus de cirurgia s’aprofita un orifici natural, la boca, per arribar a les estructures de base de la llengua i la cara superior de la laringe. El robot Da Vinci facilita l’accés a aquestes zones i permet una resecció més precisa amb millor maniobrabilitat dels instruments en espais tan petits. Els pacients intervinguts presentaven roncopatia i apnees de la son (que provoquen un col·lapse de la via aèria per respirar) degudes a una hipertròfia de les estructures de base de la llengua i l’epiglotis. Amb el robot s’han pogut tractar aquestes zones sense la necessitat de fer cirurgia oberta, evitant les complicacions secundàries i, per tant, escurçant l’estada del pacient a l’hospital.

El síndrome d’apnea de la son és una patologia complexa que requereix un bon estudi previ per planificar el tractament més adient a cada pacient. L’Hospital Joan XXIII compta amb un comitè de la son format per especialistes en pneumologia (Dr. Perelló) i en otorinolaringologia (Dra. Martínez i Dra. González) que es reuneix un cop al mes per estudiar cada pacient i indicar el tractament més adequat. Concretament, en els pacients on la causa principal són la base de la llengua i/o l’epiglotis, les opcions de tractament poden ser: CPAP (dispositiu mecànic amb mascareta que fa una pressió positiva de les vies aèries per mantenir-les obertes), pròtesi d’avançament mandibular i cirurgia. Els pacients que no toleren la CPAP o bé no poden pagar la pròtesi d’avançament mandibular, serien tributaris d’aquest tipus de cirurgia. Una altra opció era operar per mitjà d’ultrasons, però no s’arribava a totes les zones.

Fins ara hem parlat d’un tipus de patologia benigna. Pel que fa a la cirurgia oncològica, el tractament habitual és amb quimioteràpia i radioteràpia o bé cirurgia oberta. El doctor Flores reconeix que “el robot Da Vinci pot fer que es faci més cirurgia oncològica per què millora l’accés a la zona que s’ha d’intervenir”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La guanyadora del Gaudí ‘l’última verge’ dona el tret de sortida al Festival Breus 2019

Notícia següent

Intervenen més de nou quilos de cabdells de marihuana en un xalet d’Alcanar

Notícies relacionades