El Port de Tarragona presenta el programa per commemorar el seu 150è aniversari

La celebració durarà un any, s'organitzaran diversos actes institucionals i culturals i es renovarà el Museu del Port

Presentació actes celebració 150 aniversari Port de Tarragona. Foto: Maria Comabella

El president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset, ha presentat aquest matí el programa d’actes del proper any per celebrar els 150 anys de la institució. L’aniversari commemora la constitució de la Junta d’Obres del Port (1869), l’antecessora de l’actual Autoritat Portuària (APT).

Cruset ha destacat que la celebració girarà al voltant de quatre eixos: història, ciutat, autoritat portuària i futur. Per a commemorar el passat, el 14 de novembre es presentarà l’Atles històric i il·lustrat del Port de Tarragona, creat per Joan Carles Blanch. Aquesta obra, que combina text i dibuix, pretén ser el suport principal per donar a conèixer els més de 2000 anys de l’organisme. En agraïment als treballadors del Port, hi haurà un acte el 28 de febrer al Refugi 1 del Moll de Costa, on es farà un repàs de l’entitat a través de diversos mitjans audiovisuals.

La tercera gran data serà el 27 de juny, en què hi haurà una festa familiar amb diverses actuacions i animacions, com la del grup musical El Pot Petit. Per la nit serà el torn del jovent, que podrà gaudir d’un concert de Doctor Prats i d’altres artistes que encara s’han de confirmar.

La celebració també té en compte el futur, així que s’ha aprofitat l’ocasió per engegar un projecte de reforma i actualització del Museu del Port. Suposarà una inversió d’un milió i mig d’euros i consistirà en la rehabilitació integral del Refugi 2, que afectarà una superfície de 2.600m2 construïts i permetrà l’augemnt de la superfície expositiva en uns 600m2. Entre els treballs de futur també es preveu una millora de l’envoltant de l’edifici, de la qual en destaca la substitució de la coberta existent per millorar les capacitats tèrmiques del conjunt. Posteriorment, es procedirà a la climatització de tota la nau, inexistent fins al moment, per millorar la confortabilitat interior. També es realitzarà una reordenació de les oficines del Museu i l’execució de nous espais d’emmagatzematge o per a la realització d’activitats i tallers. A banda, es crearà una museïtzació nova per valorar el patrimoni cutural i marítim del Port i que incorpori nous formats participatius i espais audiovisuals.

Entre els objectius del Port de Tarragona, hi ha l’apropament de la ciutadania al mar, motiu pel qual s’han anat dirigint projectes com la reforma del passeig o el moll i la creació de la passarel·la. A més, es posaran en marxa dues noves activitats: l’OpenPORT, on es convidaran a persones i famílies a visitar els espais del Port; i l’organització de visites teatralitzades a la golondrina per conèixer el port des del mar. A l’embarcació es comptarà amb la presència d’un guia, que anirà explicant el funcionament i les històries del recinte portuari i que permetrà valorar millor les grans dimensions d’aquesta zona.

La celebració del 150è aniversari s’intentarà acabar amb la visita a les noves instal·lacions, a finals de 2020, oberta a tota la ciutadania, i que pretén ser el llegat d’aquesta commemoració.