El Port de Tarragona acull un dic flotant per començar les obres del nou Moll de Balears

Aquest dijous, 20 de febrer, ha arribat al Port de Tarragona el dic flotant ‘Mar del Aneto’ o també denominat ‘caixoner’, construït per FCC el 2002. La seva funció serà la construcció dels caixons o fonaments de formigó que s’han d’utilitzar per a la creació del nou Moll de Balears, una inversió que va ser licitada per 34,6 milions d’euros (iva exclòs), i adjudicada finalment per 27,3 milions d’euros (iva exclòs) que servirà per ampliar amb 4 hectàrees l’espai destinat a l’operativa de creuers.

El caixoner ‘Mar del Aneto’ està atracat al moll d’Andalusia entre els bol·lards 48 i 52 per començar les obres del nou moll. Aquest tipus de plataformes s’utilitzen als ports per a la fabricació de molls, dics i altres infraestructures relacionades amb l’activitat portuària.
‘Mar del Aneto’ té una eslora de 46,8 metres, una màniga útil de 25 metres i un puntal d’uns 28 metres. Aquest dic pot construir calaixos de fins a 46 metres de llarg per 25 metres d’amplada i 29 metres d’alçada. S’estima que aquests tipus d’estructures triguen entre set i deu dies en fabricar cada caixó. En el cas concret d’aquesta obra els caixons que es fabricaran al Moll de Balears seran de 41,85 metres d’eslora per 16,75 metres de màniga i 21,30 metres de puntal.

Moll de Balears, 18 mesos d’obres
La construcció del Moll de Balears, adjudicada el gener de 2020 a l’empresa FCC Construccion, SA /Comsa, SAU, permetrà augmentar la línia d’atracada en 700 metres un cop acabada l’obra, i oferir una operativa molt més còmoda i àgil, en definitiva una obertura de noves oportunitats per la temporada de creuers de 2021.

L’anunci de la licitació del projecte constructiu del Moll de Balears Fase I, número 056/2019, es va publicar al BOE número 298 de 12 de desembre de l’any 2019. A l’informe justificatiu, redactat per la Direcció d’Infraestructures i Conservació del Port de Tarragona, s’especifica el pressupost de la inversió en 34,6 milions d’euros (iva exclòs) i els 18 mesos d’execució de les obres. Finalment el projecte ha estat adjudicat, el passat mes de gener, per un import inferior, amb pressupost final de la inversió ascendeix a 27,3 milions d’euros (iva exclòs) en un termini adjudicat de 14 mesos, 4 mesos menys que els mesos licitats en un inici.

El Port de Tarragona ha incorporat mesures ambientals voluntàries per reduir, garantir i minimitzar l’afectació de les obres sobre el medi natural i ha dissenyat un Pla de Vigilància Ambiental per prevenir i controlar les accions durant l’execució de les obres. A banda, disposa d’un procediment de seguiment ambiental d’obres que s’aplica sistemàticament a totes les obres promogudes pel Port de Tarragona.

L’obra s’espera que estigui finalitzada al maig de l’any 2021. Aquest serà un període de transició per al projecte de Creuers atès que l’arribada dels vaixells haurà de conviure amb les obres d’aquesta infraestructura, però que -un cop acabada- representarà un salt endavant ja que obre la porta a acollir creuers més grans i més vaixells de manera simultània.