El monument a la Sardana i la plaça Catalunya de SP i SP es restauraran durant el 2020

Les millores entren dins del projecte de dignificació dels barris

Imatge del monument a la Sardana. Foto: Laura V-M

El monument a la Sardana i la plaça Catalunya es restauraran durant el 2020 després que l’anterior govern impulsés els dos projectes i s’aprovés la partida pressupostaria assignada. L’Ajuntament de Tarragona executarà les obres dins del projecte de dignificació dels barris, “un compromís real i ferm que el govern municipal actual farà realitat durant el seu mandat”, esmenta el conseller de Patrimoni, Joventut, Cooperació i Habitatge, Hermán Pinedo.

El monument a la Sardana és obra de l’arquitecte Josep Piqué i va inaugurar-se l’any 1973 en homenatge a la cooperativa encarregada de gestionar els habitatges del barri. Amb un pressupost de 15.364,99 euros l’escultura de ferro, que ha patit els efectes de l’oxidació i la pèrdua d’alguna de les parts, serà restaurada per Pau Arroyo. Una feina que no serà gens fàcil, ja que no s’ha trobat el plànol original. Però gràcies a la col·laboració dels veïns, que han proporcionat fotografies de com era el monument als anys 70, i a la feina dels treballadors del Museu d’Història, els quals han estudiat l’element emblemàtic mitjançant la realització de fotografies de l’espai amb la finalitat de recuperar les peces trencades.

D’altra banda, la reforma de la plaça Catalunya té un pressupost de 109.000 euros i constarà d’un canvi integral de paviment, l’eliminació d’elements que obstaculitzin l’espai i la millora de la jardineria i la zona infantil. El regidor d’Urbanisme i Espais Públics, Xavier Puig, ha esmentat que la degradació de la plaça ha estat decisiva a l’hora de decidir per on començar a millorar el barri de Sant Pere i Sant Pau i la “voluntat d’apostar i invertir en els barris”.

Els veïns i veïnes de Sant Pere i Sant Pau estan contents amb aquestes accions, tot i que els hi hauria agradat que les restauracions haguessin arribat abans. Dels compromisos amb l’antic govern el president de l’Associació de Veïns de Sant Pere i Sant Pau destaca el manteniment d’equipaments esportius i la millora en seguretat i manteniment dels parcs i jardins. “Estem contents amb la restauració del monument a la Sardana i la plaça Catalunya, però creiem que les prioritats són unes altres. Millorar el sostre i la pista del poliesportiu, fer el manteniment del camp de futbol, construir les pistes de futbol i basquet al pàrquing de camions, augmentar la presència policial, i locals pels Picapiedra Bikers i l’Associació de Veïns”, entre d’altres.

Des de l’Ajuntament neguen l’existència de partides pressupostàries per part de l’anterior govern i ho qualifiquem de compromisos verbals. Demanen paciència, “anirem pas a pas. El pressupost és el que és”. De moment s’han impulsat projectes de millora en seguretat amb les comissaries de proximitat i el patrullatge a peu, en mobilitat amb la presència de carrils bici, i en dignificació amb la restauració d’elements arquitectònics.