Detingut a Tarragona el membre d’un organització dedicada a estafes immobiliàries

Podria haver-hi 300 afectats i la quantitat defraudada podria arribar als 5 milions d'euros

0
572

La Guàrdia Civil ha bloquejat 98 comptes bancaris i 38 propietats immobiliàries d’una organització delictiva dedicada a l’estafa múltiple en la venda d’habitatges a Mallorca, en la qual podria haver-hi 300 afectats i la quantitat defraudada podria arribar als 5 milions d’euros.

Després de la detenció a Colòmbia la matinada del passat 5 de febrer del considerat cap de l’organització, en una operació conjunta de la Guàrdia Civil i la Policia de Colòmbia, l’institut armat ha informat en un comunicat aquest dimarts que l’operació per a investigar aquest cas s’ha saldat amb la detenció d’11 persones.

Les altres detencions s’han practicat en l’anomenada Operació Lloriguera, desenvolupada a Mallorca, Barcelona i Tarragona. A més dels 11 detinguts, investiguen a altres 2 persones com a presumptes integrants de l’organització dedicada al frau massiu d’operacions immobiliàries que actuava des de 2015.

Els imputen els delictes d’estafa, blanqueig de capitals, falsedat documental, usurpació d’estat civil i alçament de béns.

A més de les detencions i el control de comptes i propietats, els investigadors han bloquejat també diverses pàgines web així com dominis de correu electrònic que utilitzaven els membres de l’organització per a comunicar-se i vinculats amb aquests fets.

La investigació va començar l’estiu passat, arran de diverses denúncies presentades pels perjudicats en les quals manifestaven haver estat estafats en la compra d’immobles. Els afectats havien realitzat transferències bancàries d’importants quantitats de diners per a subscriure contractes de reserva per a l’adquisició d’un habitatge sobre pla i, transcorregut el temps, les obres de construcció no s’havien iniciat.

Els agents van poder constatar l’existència d’un complex entramat empresarial que, prevalent-se d’una publicitat enganyosa i de perfils professionals muntats per a tractar de donar una aparença de legalitat a les seves actuacions il·lícites, s’estava dedicant a subscriure contractes de reserva i compravendes immobiliàries de promocions inexistents.

En el marc d’aquestes investigacions, la Guàrdia Civil va detenir l’agost passat a 10 persones i va iniciar les gestions per a determinar el parador del líder de l’organització, que s’havia escapat.

Diversos mesos d’investigació de la Direcció de Recerca Criminal Interpol de la Policia de Colòmbia van permetre determinar amb exactitud el parador de l’escapolit i la cooperació coordinada entre la Guàrdia Civil i la policia colombiana va portar a la seva detenció a Colòmbia el passat 5 de febrer.

L’activitat delictiva venia desenvolupant-se des de 2015 i hauria consistit en la generació de 17 promocions fictícies. Els afectats per la compra dels suposats immobles, realitzaven transferències d’importants quantitats de diners per a subscriure les diferents modalitats de contractes i com a senyal dels mateixos a comptes bancaris de l’organització delictiva.

Una vegada realitzada les transferències, els integrants exigien a vegades més diners per a continuar amb les obres i fer front a tramitacions no contemplades a l’inici en el contracte subscrit, a més d’altres argumentacions.

Els agents han pogut constatar que la majoria de les promocions immobiliàries ni tan sols tenien llicència, ja que els venedors no eren propietaris dels terrenys on s’anaven a construir els habitatges, mancant per tant de les preceptives llicències o projectes per a tal fi.

La complexitat de l’entramat societari vinculat a l’organització investigada ha fet necessari l’estudi de més de 350.000 moviments bancaris.

També s’ha pogut constatar que l’organització hauria tractat d’ampliar la seva activitat a l’àmbit internacional, emparant-se en nous negocis delictius relacionats amb el sector immobiliari, utilitzant paradisos fiscals per a tal fi.

La Guàrdia Civil ha destacat «l’alt nivell de vida que portaven els implicats, gràcies als ingressos econòmics que generaven i que els servia com coartada a l’hora de generar falsa seguretat davant possibles víctimes.

FER UN COMENTARI