La campanya de conscienciació del barri Maria Cristina busca altres alternatives

L’associació no vol crear conflicte entre veïns i parlarà amb l’ajuntament per trobar una solució conjunta en la seva lluita “Per un barri més net”

El 28 de setembre, l’Associació de veïns Maria Cristina i voltants va posar en marxa la campanya de sensibilització, civisme i conscienciació “Per un barri més net”, amb l’objectiu principal de reduir de manera considerable els excrements i les miccions de gossos.

L’associació ha penjat cartells informant de la campanya per tot el barri per conscienciar als amos dels gossos de la preocupació del veïnat sobre la brutícia de la zona. “Ni positiu, ni negatiu”, respon el secretari de l’associació, Pere Bosch, sobre el balanç fins al moment. No han pogut notar cap millora substancial des d’abans de la campanya fins al moment actual, sinó potser tot el contrari. A una botiga del barri, on tenien penjat el cartell com a suport a la iniciativa, hi van llençar una bossa amb excrements d’animal. A més a més, s’han trobat moltes vegades miccions davant de cartells. Pere Bosch explica que una de les raons d’aquesta negativa podria ser que “el propietari del gos se sent atacat, com si fos una cosa personal contra ell i la seva llibertat de passejar el seu gos”. El secretari de l’associació creu que s’hi ha establert una mena de llibertinatge en el qual els gossos fan necessitats en qualsevol lloc: fanals, comerços, façanes o mobiliari públic com bancs, etc. .

Secretari de l'associació, Pere Bosch, al costat d'un cartell de la campanya.
Secretari de l’associació, Pere Bosch, al costat d’un cartell de la campanya.

La majoria de la gent que passeja el gos són veïns del barri, no deixen que les seves mascotes facin les seves necessitats a casa perquè embruten, però a “l’espai de tots tampoc s’ha de deixar empremta”, reclama el secretari. L’Escola de Medicina Veterinari de la Universitat Nacional (UNA) va alertar dels paràsits que contenen els excrements i que podrien produir malalties en els éssers humans, com problemes gàstrics, intestinals o infeccions.

Al barri Maria Cristina, podem trobar llocs amb més preocupació que altres en funció de la seva brutícia. La zona de l’avinguda de Catalunya amb porxos i el parc infantil són els principals. En Pere assegura que encara que no s’embruti en els “elements interns del parc, sí que es fa en l’entorn com els bancs on esperen els pares”. Encara que els membres de l’associació pensin que l’acte de deixar d’embrutar “hauria de ser de la mateixa persona conscient que la seva llibertat acaba on comença la dels altres a tenir un barri net”, estan pensant en altres solucions. D’aquesta manera el dia 7 de novembre tenen concertada una cita amb la regidora de neteja de l’Ajuntament de Tarragona, Ivana Martínez, per exposar-li el com i el perquè de la seva campanya i poder trobar una solució conjunta.

Miccions al voltant del parc infantil
Miccions al voltant del parc infantil

Encara que el passat 21 de juliol va sortir una ordenança de tinència d’animals en la qual s’especifica les sancions en relació a la brutícia de les mascotes als carrers i les zones públiques, l’ajuntament va suggerir al barri que es denuncies als veïns que embrutin, l’associació vol buscar una alternativa. “Denunciar a un veí, algú que he de veure cada dia, és desagradable, quina serà la relació de veïnatge?”, expressa el Pere. No volen crear cap conflicte entre els mateixos veïns ni entre l’associació i els veïns.

Per aquestes raons volen demostrar a l’ajuntament que això no ho pot fer un veí sinó un agent d’autoritat. A l’associació pensen que podria ser una mena de guàrdia de zona blava o aquests mateixos que en passar tingui aquesta autoritat, “si no sancionadora, d’alerta, i en cas de reiteració que pogués trucar a la guàrdia urbana”, comenta el Pere Bosch com a exemple d’alternativa.

Encara que estan esperant a parlar amb l’ajuntament i veure que els hi proposen, l’associació ja està pensant en altres idees d’accions pròpies, com comprar ells mateixos ampolletes on posar aigua i vinagre per llençar sobre les miccions dels gossos, com es fa en altres municipis.