Baixen les infraccions de les ordenances municipals i la sinistralitat a Tarragona

Es registra un petit repunt de robatoris a l'interior d'habitatges

Les infraccions de les ordenances municipals i la sinistralitat viària als carrers de Tarragona han baixat durant el primer quadrimestre de l’any respecte al mateix període de l’any passat. D’altra banda, els robatoris en habitatges han registrat un repunt. Segons ha especificat el cap de l’ABP dels Mossos d’Esquadra al Tarragonès, Vicenç Lleonart, hi ha diverses investigacions obertes pels darrers robatoris. Les dades, analitzades aquest dimecres a la Junta Local de Seguretat, mostren que les denúncies per infraccions de les ordenances municipals s’han reduït un 27%. En total s’han obert 454 denúncies enfront les 612 del 2017. Les infraccions per tinença o consum d’estupefaents a la via pública es mantenen com el tipus que genera més denúncies -138 enguany respecte les 146 del 2017-, seguides de l’alteració de l’ordre públic -47 al 2018 per 73 al 2017. En total, en l’àmbit penal, la Guàrdia Urbana ha realitzat 1.016 diligències per diferents delictes, de les quals un 65% estan relacionades amb el Patrimoni -656 delictes- i el 12% amb la Seguretat Vial -127 delictes.
Pel que fa a l’àmbit penal, s’han practicat 127 detencions relacionades amb aquests delictes, de les quals, el 32% ho han estat per delictes contra el Patrimoni -35 detencions- i el 5% per delictes contra la Seguretat Vial -5 detencions. El nombre de diligències ha crescut un 18% respecte al 2017 però en canvi la xifra de detencions suposa una reducció del 10% respecte el mateix període de l’any passat.

En matèria de seguretat viària, de gener a abril s’han tramitat 9.933 denúncies per infraccions de trànsit, un 13% més respecte els mateixos quatre mesos de 2017. En el marc de les campanyes institucionals de seguretat viària, en coordinació amb el Servei Català de Trànsit, s’han practicat 1.738 proves d’alcoholèmia i drogues als conductors, de les quals un 9% del total (141 han donat positiu). També s’han realitzat 16.666 controls de velocitat per radar, que han generat un total de 955 denúncies per conducció amb excés de velocitat (un 6% del total de vehicles controlats).

Respecte a l’accidentalitat, es manté la tendència reflectida en l’anterior Junta de Seguretat. S’han registrat un total de 375 accidents de trànsit en vies urbanes, fet que suposa una disminució del 4% respecte l’any 2017. El 71% dels sinistres han causat només danys materials -266 accidents-, el 28% han produït ferits lleus -104 accidents-, l’1% n’ha ocasionat de greus -5 accidents-, 27 persones han resultat atropellades –amb una reducció d’un 4%- i no s’ha produït la mort de cap persona.

També destaca la reducció del 25% de les infraccions per tinença d’armes blanques o objectes prohibits -24 al 2018 per 32 l’any 2017.

Col·laboració i coordinació policial
A la Junta Local de Seguretat, en què han participat els representants de diferents cossos i forces de seguretat a la Comissaria de la Guàrdia Urbana, també s’ha destacat la realització de diferents dispositius conjunts. Les actuacions estaven adreçades fonamentalment al control de les activitats en determinats establiments com bars o locutoris on s’exercien activitats il·lícites, o en alguns pisos dedicats a activitats de tipus sexual o relacionades amb el tràfic de drogues o en determinats espais públics i accessos als barris de Ponent i Llevant i zones d’oci de la ciutat.

D’aquests dispositius conjunts destaquen les entrades en dos establiments del barri de Campclar, el 7 de març, en què es va detenir una persona per un delicte contra la salut pública, es van aixecar diverses actes i es va sancionar per irregularitats dos bars. Hi van participar agents de Mossos d’Esquadra, Guàrdia Urbana, Policia Nacional, Guàrdia Civil i Inspecció de Treball.

D’altra banda, també destaquen els controls preventius integrals al barri del Serrallo. En el marc d’aquest dispositiu, que es va realitzar el passat 22 de març, es va detenir una persona per un delicte contra la salut pública i es van identificar persones d’interès policial. Així mateix, es van sancionar en les diferents inspeccions alguns locals i es va denunciar diverses persones per tinença de substàncies estupefaents.

Durant el febrer, es van realitzar 14 detencions relacionades amb robatoris amb força a interior de vehicle al Barri de Torreforta i Campclar i es van resoldre un total de 15 fets pel qual van ingressar quatre dels detinguts a presó. A més, també es van resoldre 15 robatoris a trasters, alguns d’ells a Sant Pere i Sant Pau, en el qual es va detenir cinc persones.
Finalment, destaca un dispositiu de la Guàrdia Urbana, Mossos d’Esquadra, Policia Nacional, Inspecció de treball i pèrits al Mercat de Bonavista en què es van comissar vora 1.000 productes falsificats.