Aquest dissabte, VIII Festa Gitana de Tarragona

La festa es durà a terme al Cós del Bou

Un any més, la Festa Gitana torna al municipi de Tarragona aquest divendres 25 d’agost al Cós del Bou.

Saber progressar, saber viure
“Moltes vegades a la nostra Associació i a la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya, la FAGIC, parlem que volem “progressar” i volem continuar fent-ho. En aquesta línia tenim clar que ho farem en conjunt, entre nosaltres i els demés. Per exemple si, a la ciutat i el país els va bé o malament, al poble gitano li succeeix el mateix. També som conscients que per a una bona tasca social cal organització i recursos. No hi ha prou amb els mitjans tradicionals i les activitats que ens han ocupat des d’antic. Com deia el poeta J.V. Foix: ens exalta el nou, ens enamora el vell.

Enguany, a l’Associació Gitana de Tarragona, tenim un projecte ambiciós perquè Tarragona tingui una delegació de la FAGIC, el que segurament suposarà un punt central i referent de trobada, un lideratge visual per a la nostra comunitat, i alhora una palanca per a més activitats formatives, difusores i de relacions al nostre territori i comarques.

Si us fixeu per exemple, podeu consultar el nostre mitjà Gitanos.cat (revista editada en paper de manera regular, i web actualitzada, nascuda i mantinguda des de Tarragona), cada cop més —a banda d’activitats folklòriques i d’identitats ètniques, molt respectables i amenes— tractem assumptes de dinàmica de grups, de gastronomia, de solidaritat amb els més desvalguts, d’història, de trobades interculturals, etc.

Però com apunta l’alcalde de Tarragona a la salutació d’aquest programa, aquests dies són també dies de joc. La festa gitana, al bell mig de l’estiu, ens ajudarà a aturar-nos, a sentir, a estimar i estimar-nos encara més. El progrés també és això, el progrés humà.

Que no ens perdem i caiguem en les cabòries. Donem-nos la mà.” Paquito Ferreres, president de l’Associació Gitana de Tarragona.

Juguem per viure
“Sembla mentida però ja ha passat un any des de la darrera Festa Gitana de Tarragona. El temps passa però pot acompanyar i apuntar molt bé el futur.

Ha estat un any intens, per a la comunitat gitana que busca nous llaços i horitzons (entre d’altres obrir una seu de la seva Federació a Catalunya, la FAGIC), com també per a la ciutat de Tarragona, que fa poc va acollir l’esdeveniment internacional dels Jocs Mediterranis 2018 i que va deixar equipaments i “amics per sempre” —que diria la lletra d’aquella versió en rumba catalana i gitana estrenada als Jocs Olímpics de Barcelona 92.

Però, com diu una altra cançó, en aquest cas l’himne de Tarragona 2018, parem, agermanem-nos, “Juguem per viure”. És estiu i és temps de festa. És un acte de llibertat merescut. A més de treballar cada dia, necessitem descans, escoltar música, prendre un refresc, trobar-nos, viure la família i l’amistat, no tenir pressa, jugar… I, tot i que per als infants potser sigui més necessari el joc, els grans també ho necessitem.

El poble gitano és un poble alegre i, amb característiques pròpies i d’altres semblants o iguals a les de la resta de la societat, sap molt bé muntar una festa —amb molts o amb pocs recursos. Els gitanos i les gitanes de Tarragona viuen des de fa segles molt integrats en la ciutat, i molt especialment on es fa la festa, a la part alta o nucli antic de la ciutat. Està documentat. El dissabte 25 d’agost, durant tot el dia, el carrer Cós del Bou s’engalanarà i rebrà els veïns —del propi barri i d’altres, petits i adults— amb els millors desitjos i esperit per compartir. Són espais i sentiments comuns.” Josep Fèlix Ballesteros,  alcalde de Tarragona