Un ple marcat per protestes i polèmica

Desenes de persones han volgut donar suport a Laia Estrada, rebutjant la proposta d’alcaldia per cessar-la com a consellera del consistori

Aquest dilluns, dia 26, s’ha celebrat el plenari municipal de febrer de l’Ajuntament de Tarragona. Un ple que des de la CUP de Tarragona ja el catalogaven de “no normal”  i és aquest plenari ha quedat representat per la polèmica, ja que en un dels punts de l’ordre del dia es decidia sobre el cessament de la consellera de la CUP de Tarragona, Laia Estrada per “trobar-se en una causa d’incompatibilitat que comporta el cessament “, segons un informe jurídic de l’Ajuntament que troba incompatible que la consellera Estrada exerceixi aquest càrrec com a tal per la sentència que la condemna a tres mesos de presó pel cas Berhska. La formació anticapitalista ja havia afirmat amb anterioritat que es tractava de <vendetta política> perquè “la CUP havia denunciat casos de corrupció de l’Ajuntament”.

La proposta finalment ha quedat ajornada. Així ho ha anunciat l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, que ha optat per deixar la proposta d’alcaldia damunt la taula i de donar 15 dies a la formació cupaire perquè puguin presentar al·legacions.

Tot i això, el ple no ha deixat d’estar exempt de polèmica. Desenes de persones han volgut donar suport a Laia Estrada, rebutjant la proposta d’alcaldia per cessar-la com a consellera del consistori i, acompanyades de pancartes han demanat la dimissió de Ballesteros amb crits unànimes. D’altra banda, durant el ple, un grup de treballadors municipals han mostrat el seu rebuig i han girat literalment l’esquena al govern municipal davant l’aprovació de la plantilla de l’Ajuntament per a l’exercici del 2018. S’ha aprovat definitivament per 13 vots a favor, 12 en contra i 2 abstencions.

També un grup de persones han protestat  perquè demanaven l’equiparació salarial de les forces i cossos de seguretat de l’Estat amb les policies autonòmiques –una moció presentada pel grup municipal de Ciutadans- i que ha tirat endavant per 16 vots a favor, 7 en contra i 3 abstencions.

Polèmica per la parada intermèdia del bus nocturn

Un dels altres moments polèmics del ple ha estat la presentació de la moció de la CUP amb l’Assemblea feminista Cau de Llunes per la implantació de la “parada intermèdia” dels autobusos en horari nocturn. Tot i que hagi estat finalment aprovada per unanimitat, en el transcurs de la presentació de la moció, també s’ha generat debat al respecte. La iniciativa ha començat aquest cap de setmana de la mà de l’Empresa Municipal de Transports de Tarragona per primera vegada i per aquest motiu, el govern ha demanat a Laia Estrada (CUP) que la retirés. Tot i això, Estrada ha volgut que la proposta es votés de forma completa perquè també demanaven que s’estengués a les línies interurbanes.

L’Ajuntament de Tarragona dóna suport al menor agredit per un agent dels Mossos d’Esquadra

Per l’altra banda, el ple ha aprovat donat suport al menor ferit amb una porra per un agent dels Mossos d’Esquadra durant la vaga general del 2012, a les portes de la celebració del judici, que se celebrarà demà dimarts i en el qual, a la banqueta dels acusats s’hi asseurà un caporal de la policia catalana, ja que se’l acusa d’un presumpte delicte de lesions. La portaveu d’ICV-EUiA, Arga Sentís, ha defensat una part de la moció acordada amb la CUP i ERC i amb text elaborat per la mare del jove agredit, Lorda Marauri. Tots els partits hi han votat a favor, excepte el PDeCAT i Units per Avançar que s’hi han abstingut.

El ple aprova per unanimitat anul·lar els expedients de depuració incoats a 230 treballadors municipals durant el franquisme

Amb el 8 de març a tocar, el consell plenari ha aprovat per unanimitat la  moció presentada per la CUP i el col·lectiu Cau de Llunes perquè s’imparteixin tallers gratuïts d’autodefensa feminista. La CUP ha defensat que moltes agressions sexuals no es denuncien i que aquestes mesures són necessàries.  Així mateix, per unanimitat s’ha aprovat anul·lar els expedients de depuració incoats a 230 treballadors municipals durant el franquisme. Es tracta d’una moció presentada pel grup municipal d’ERC-MES-MDC.

En la mateixa línia, s’ha aprovat per unanimitat prendre mesures urgents per millorar la seguretat del Serrallo i la moció presentada pel Grup municipal ERC-MES-MDC per lluitar contra la bretxa salarial i incrementar polítiques d’igualtat entre homes i dones a l’Ajuntament de Tarragona, les empreses municipals i les empreses proveïdores, concessionàries i contractades.

A més, ICV, PSC i CUP s’han unit per donar suport a la vaga feminista del proper 8 de març, una moció que ha quedat aprovada per 18 vots a favor, 4 en contra i 3 abstencions. No serà l’únic cop que s’ha presentat una moció conjunta: també ho han fet ERC-MES-MDC, ICV i PSC amb les pensions i per demanar un sistema públic de pensions sostenible amb menys desigualtats. Ha quedat aprovada per 19 vots a favor i 7 abstencions.

També ha prosperat una moció d’ERC per al “trasllat dels presos polítics a Catalunya i la seva excarceració”. El PSC hi ha donat suport després que els republicans hagin accedit a retirar l’exposició de motius del text. Finalment, la moció s’ha aprovat amb els vots favorables del PSC, ERC, PDeCAT, ICV-EUiA i UpA.

Un ple envoltat de polèmica i tensió

El ple ha estat envoltat de polèmica i tensió. Desenes de persones han vingut a mostrar el seu suport a Laia Estrada, a les portes de la sala de plens, i han expressat el seu rebuig perquè Estrada sigui cessada. Els manifestants han demanat a crits la dimissió de Ballesteros, acompanyats de pancartes on s’hi podia llegir “Fora la Màfia”. Mentre el ple concorria, els cupaires han continuat manifestant-se i Laia Estrada s’ha aixecat de la seva cadira per rebre personalment les mostres de suport. Envoltada de militants i simpatitzants de la CUP, Estrada s’ha adreçat als mitjans de comunicació –a les portes de l’Ajuntament- per afirmar que arribaran fins al final en la qüestió que troben que “és greu i injusta”. Tot i això, la formació ha qualificat que el què ha passat aquest dilluns “és una victòria” i que ha demostrat “la manca de valentia de l’equip de govern” i que el govern municipal demostra que té dubtes sobre si l’ha de cessar o no. Tot i això, la CUP ha tornat a reiterar que aquest informe del secretari general de l’Ajuntament no és més que “una interpretació incorrecta” i que “la resolució judicial no ho recull”.

Per la seva banda, la portaveu de l’equip de govern, Begoña Floria ha afirmat que la decisió de deixar la qüestió del cessament de Laia Estrada ha estat per part dels serveis jurídics del consistori “perquè es pugui estudiar”, tot i  que aquests consideren que “la proposta d’inhabilitació és la correcta”. Tot i això, Floria ha titllat de “lamentable” la forma en què ha acabat el plenari i l’ha qualificat “de complex i complicat”, però que no tolera el fet “que es digui mentider a un funcionari municipal, crec que no contribueix en el bon clima democràtic de la ciutat”.  En aquestes declaracions, Floria es referia en el moment en un dels moments de tensió viscuts al ple en què Jordi Martí (CUP) ha criticat al secretari municipal de l’Ajuntament de Tarragona, Joan Anton, el qual li ha dit públicament que “deixés de prendre el pèl” perquè la CUP havia demanat la retirada del punt, cosa que el govern ha rebutjat. Ballesteros li ha demanat que ho retirés, però Martí s’hi ha negat i fins i tot, li ha tornat a repetir perquè constés en acta.